Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 31 май до 9 юни

"Детският свят на фокус" показан в изложба в Столичната библиотека

Снимка: Радио София

Фотографска изложба "Детският свят на фокус – истории от Конкордия“ ще бъде открита на 31 май в Мраморното фоайе в Столичната библиотека.

Цветните фотографии ще поставят под светлината на прожекторите децата, които посещават семейния център "Посока“ на Фондация "Конкордия България“.

Фотографиите са дело на социалния работник Аниния Боева, която съчетава изключително умело професия и хоби, за да създаде истински произведения на изкуството, които разказват истории. В направата на всяка една снимка са вложени усещанията и опита от ежедневната работа на социалния работник с децата от центъра и са уловени най-искрените им и неподправени емоции.

Семейният център “Посока“ на Фондация “Конкордия България“ работи с деца в неравностойно положение. Там те могат да разчитат на подкрепа от социален работник, педагог, психолог, преподаватели по изкуства или професионални треньори. В него те имат възможност да посещават различни дейности и ателиета, като например ателие по шах, кулинарно и арт ателие, групи по развитие на социални умения, планински преходи и екскурзии, тренировки по катерене и плуване.

Заниманията помагат на децата в неравностойно положение да развиват различни ключови умения, да се социализират и да повярват в себе си и своите възможности.

Фондация Конкордия България“ е международна независима организация, която подкрепя вече 15 години деца, младежи и семейства от уязвимите групи. Мисията на Фондацията е да осигури на всяко дете в нужда шанс за щастливо и здраво детство.

Фондацията е част от международната мрежа на организацията в обществена полза „Конкордия“, която осъществява социални проекти с общественополезна дейност в България, Румъния, Република Молдова, Австрия и Косово. Организацията разполага с административни офиси в Австрия, Германия и Швейцария.

Събеседници в предаването „Радиокафе“ бяха Ивета Бебова, комуникатор на Фондация "Конкордия" и Аниния Боева, автор на фотографиите и социален педагог, за да разкажат повече, като организатири на изложбата.

Аниния Боева разкри, че за първи път създава такава изложба, която съчетава хобито й и професионалната й работа в Центъра.

"Нямам абсолютно никакъв опит в нещо подобно, дори от сравнително скоро започнах да се занимавам с фотография, отпреди една година", посочи тя и допълни,че иначе снима от дете и когато днес снима децата и вижда вълнението им, често се връща в онова време. Фотографиите са изцяло цветни, защото авторката е убедена, че за децата цветната фотография е по-подходяща. По думите й идеята за изложбата е много спонтанна и се ражда при едно разчистване на офиса.

“Колегите откриха стари снимки на децата в книжен формат и започнаха да се шегуват, че ще правим изложба. Дойде моят координатор и ми каза - събираш снимките и правим изложба“, разказва Аниния Боева, за която всичко изглеждало невероятно, докато и последния детайл по организацията на експозицията не бил осъществен. Фотосите са портретни и такива, които представят дейностите на Център „Посока“.

Авторката на изложбата „Детският свят на фокус“ със сигурност помни всеки кадър. Детските лица са щастливи и не само лицето, а цялото тяло изпраща послание.

„Не мисля, че основната заслуга за снимките е моя, по-скоро тя е на самите деца, тонът е тяхната история“, категорична е Аниния Боева.

“На откриването сме поканили наши партньори, приятели на фондацията, други организации и официални лица от страна на Столичната община, тъй като Семейният център "Посока" е делегирана услуга от общината“, уточни Ивета Бебова – комуникатор на фондация „Конкордия“.

Експозицията ще се открие на 31 май, от 11 часа в Мраморното фоайе на Столичната библиотека и ще може да се види до 9 юни.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пикът на Персеидите ни очаква днес

Звездният пик на Персеидите предстои тази вечер. За събитието разказа в предаването "Добър вече, София", инж. Недислав Веселинов. "Тази вечер ще можем да наблюдаваме по 60 падащи звезди на час, посочи той и обясни, че източник на персеидите е прах от кометата "Суифт Тътъл", която на всеки 130 години обикаля слънчевата система, попадайки в близост..

публикувано на 12.08.24 в 17:33

BESCO организира първото издание на "Hall of Fame - Зала на славата на българските предприемачи"

Българската  предприемаческа асоциация (BESCO) организира първото издание на "Hall of Fame -  Зала на славата на българските предприемачи" , което ще се проведе на 11 ноември тази година, съобщиха от неправителствената организация, която  обединява стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други заинтересовани страни, свързани с..

публикувано на 12.08.24 в 16:40

Международният ден на младежта ще бъде отбелязан в Банкя

С хип хоп парти на басейн AquaBankya район "Банкя" ще отбележи 12 август – Международния ден на младежта. Събитието стартира в 18:00 ч. 2024 г. с вход свободен. Вечерта посветена на младите хора, е в изпълнение на проектите "Слушай Банкя" 1 и 2, които се финансират от програмата на Столична община "София – град на младите и активните". Предвиждат..

публикувано на 12.08.24 в 16:20

Киберсигурност, или глобален инструмент за наблюдение?

Държавите членки на ООН одобриха вчера първия документ за борба с киберпрестъпността въпреки ожесточената съпротива на защитниците на човешките права, които предупредиха срещу глобален инструмент за наблюдение, предаде Франс прес. След три години преговори и накрая двуседмична сесия в Ню Йорк, "Конвенция на ООН срещу киберпрестъпността" беше..

публикувано на 12.08.24 в 16:07
Руми Илиева

Руми Илиева: "Вместо да се храниш емоционално, дишай осъзнато."

Грижата за тялото е комплексна, тя минава през много неща. Един от пътищата до тялото може да бъде храната. Чрез нея освен хранителни вещества в тялото вкарваме абсолютно всичко. Ако вкараме вредни неща, може да очакваме лоши резултати, ако вкарваме полезни за нас неща, можем да очакваме здраве, това сподели Руми Илиева в предаването "Добър..

публикувано на 12.08.24 в 15:21

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник през август. Графити майстори се включват в разкрасяване на сиви и неприветливи градски пространства в Перник. По повод Международния ден на младежта, талантливите млади артисти целят да направят миньорския град по-красив и по-цветен. Творбите се очаква да бъдат завършени днес (12..

публикувано на 12.08.24 в 12:18