Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В най-бедния на енергоносители континент България изостава с "позеленяването"

Снимка: CWP Europe

Средната глобална температура през 2023 година е надхвърлила прага от 1,5 градуса по Целзий, определен в Парижкото споразумение, заявиха от Службата за климатични промени "Коперник" на ЕС. Светът вече се намира на „непозната територия“, каза по този повод Джим Скеа, председател на Междуправителствената експертна група по изменение на климата на ООН.

Климатичните, икономическите и геополитическите нови реалности изправят Европа пред труден избор – от една страна Старият континент трябва да „пришпори“ реализирането на Зеления пакт, а от друга - да помисли за своята енергийна, технологична и ресурсна независимост и в същото време да запази конкурентноспособна своята индустрия.

Устойчивата политика на компаниите, тяхната отчетност и прозрачност също имат своя значителен принос към "позеленяването" на континента.

  • Какъв е енергийният потенциал на България? Какви последствия вече се наблюдават за бизнеса в резултат на климатичните промени и как компаниите да се адаптират към тях? Какво е бъдещето на мобилността? 
    Отговорите на тези и още въпроси поставя предстоящия 15-и Зелен форум на 4 юни с участието на представители от ключовите институции, бизнеса, анализатори и експерти с доказан авторитет.
"Реалността е по-скоро обнадеждаваща. Европейската зелена сделка се развива съгласно намеренията и плановете, отбеляза пред БНР-Радио София д-р Петър Попчев, изпълнителен директор на Фондация Нет Зиро Международна мрежа за климата, участник във форума.
Той не скри сериозната конкуренция, която страните от Стария континент срещат в лицето на САЩ и най-вече Китай.

"За съжаление българската енергетика и българската икономика през последните години не намери единно решение и в момента страната ни е по-скоро сред изоставащите. Симптом за това е и липсата на енергийна стратегия - коментира още експертът. - В сложната ситуация на глобална зелена трансформация, в сравнение със САЩ и Китай, Европейският съюз изостава най-много и е изправен пред най-много предизвикателства по отношение на собствени ресурси. Ние сме в най-бедният на енергоносители континент."

Той припомни, че България също е подкрепила решението на ЕС в центъра на енергийната система да бъдат поставени възобновяемите източници, беземисионните технологии, но ние все още "си влачим краката". Продължаваме да развиваме ядрена енергетика, имаме слънчеви дни и вятър по Черноморието.

По думите на д-р Попчев, България упорито отказва да се насочи и приложи децентрализация в производството, разпределението и търговията с енергия.
След промените, приети през април, Европа след 2030-2034 г. ще разчита главно на зелена електроенергия.

Предизвикателствата и пред развити индустрии са свързани с 9-те "чисти технологии". В тези области Китай доминира, но ЕС иска да изземе до 40% от производството.
В България има желание и експерти, но няма достатъчно законодателна и политическа воля за по-бързо подобряване в тази сфера, посочи още Петър Попчев. Иначе възможностите за развитие са огромни.

Чуйте разговора на Катя Василева.

  • Д-р Петър Попчев е дипломат от кариерата. Заемал е редови и ръководни длъжности в българските дипломатическите представителства в Лагос, Женева /Конференция по разоръжаването/, Брюксел /НАТО/, Дъблин и Виена /ООН, ОССЕ, МААЕ/. С присъединяването на България към ЕС е назначен за посланик за специални поръчения по енергийна сигурност и изменение на климата. Бил е съветник на няколко министри. През 2020 г. основава Фондация Нет Зиро Международна мрежа за климата, която работи на доброволни начела. Той е неин президент и изп. директор. Пише, публикува и консултира по въпроси на международните отношения, ЕС, НАТО, енергетика и климат.

Снимка: manager.bg

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Парк-музей "Врана" Sofia Lights ще представи уникалната арт инсталация Steel Grass

В последния юлски уикенд, в парк-музей "Врана", Sofia Lights представя инсталацията Steel Grass на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture,  реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде представена за първи път извън Франция и то в такъв огромен мащаб, който ще обхваща голяма част от..

публикувано на 23.07.24 в 11:30

Световен ден на бабите, дядовците и възрастните хора

Всяка последна неделя на месец юли, католическата общност по света отбелязва Световния ден на бабите, дядовците и възрастните хора. Денят е учреден от Папа Франциск преди няколко години, след негова неделна молитва. Целта е да се подчертае значението на възрастните хора в обществото. Защо децата обичат да прекарват време с баба и дядо,..

публикувано на 23.07.24 в 11:04

НМД обяви кампания за набиране на средства за децата от с. Воден

Национална мрежа за децата обяви кампания за набиране на средства за децата, чиито домове са засегнати от големия пожар в с. Воден, общ. Болярово. Към момента има информация за 2 деца, останали без дом, каза пред Радио София Георги Богданов - изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. "Съвсем наскоро семействата са си купили дом, оправили..

публикувано на 23.07.24 в 09:41

Във вторник гръмотевични бури и температура в София около 29°

Днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места в следобедните часове ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Има условия за градушки. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са между 29° и..

публикувано на 23.07.24 в 07:35
Георги Захариев

Съветите на един "CEO на годината"

Съоснователят на Finance Academy Георги Захариев за пореден път получи признание и потвърждение за лидерските си качества и умения. В десетото издание на годишните награди на b2b Media той бе отличен като "CEO на годината". (CEO (от англ.: chief executive officer - главен изпълнителен директор) Признанието е резултат от..

публикувано на 22.07.24 в 19:11
Олимпийските кръгова са на Парижкия символ - Айфеловата кула

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж и поредица от събития в 3 български града

Няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Париж с удоволствие разговаряме с Матиас Фавро – Аташе по сътрудничеството в областта на френския език, референт за спорта и със Здрава Стоева – отговарящ за публичните връзки във Френския културен институт. В София, Бургас и Варна Френския културен институт организира специални..

публикувано на 22.07.24 в 17:55
Доц. Стоян Везенков

Доц. Стоян Везенков: Екранът приспива и състарява мозъка

Дори и да е под голям стрес, човек няма да се разболее сериозно, ако има здрав сън. Сънят е ключов за благосъстоянието на човека и има съществена роля за ученето на способности, на знания. За мозъка сънят е по-важната част от денонощието , коментира пред БНР-Радио София доц. д-р Стоян Везенков . Той е доктор по невробиология, магистър по..

публикувано на 22.07.24 в 17:19