Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В най-новата си експозиция

J. Pank интерпретира темата за жената в Игрите - дни преди 33-тата Олимпиада

J.Pank (с очилата) на отриването на изложбата Снимка: Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство

Празничният дух на предстоящите Олимпийски игри в Париж може да се усети в изложбата "Игрите", подредена в арт пространството на Софийски арсенал-Музей за съвременно изкуство. Творбите на J. Pank (Йордан Панков) са направени специално за експозицията, специално за това пространство по поръчка на куратора Надежда Джакова, отбеляза художникът по телефона от Балчик, където в момента участва във фестивал.

"Беше предизвикателство. Темата възприех всеобхватно и отразих комбинация от мои впечатления. Игрите от древността до днес имат огромно значение за човека. Работите ми отразяват уж доста разпилени мисли, ама се получи хомогенно изразена линия. Както и друг път, дори подсъзнателно съм обърнат към жената, към момичето. Няма как нейната роля да не е отразена в съвременното изкуство и в моите работи."

Две от работите на J. Pank

Пред БНР-Радио София кураторката Надежда Джакова подчерта, че J. Pank има ярък индивидуален почерк. Използва ярки, контрастни, греещи цветове, въпреки че е завършил графика. Неговите произведения се запомнят. Както е характерно за него, и в тази експозиция се вижда, че понякога подхожда с хумор  и (само)ирония.

Освен образа на Пиер дьо Кубертен – създателят на модерните Олимпийски игри, централно внимание се обръща на жената в спорта.

"Авторът използва различни медии - чиста класическа живопис, отпечатъци, попарт похват, работа по стените на музея. Прави препратки към античното изкуство. Посетителят веднага усеща празничния олимпийски дух", каза още Джакова.

Изложбата ще остане в галерията до 21 юли, а дни по-късно – на 26 юли, в Париж ще се открие 33-тата Олимпиада.

Надежда Джакова

В качеството си на комисар на Венецианското биенале (от 20 април до 24 ноември) Надежда Джакова отбеляза, че тази година с проекта "Съседите" нашите творци записват най-успешното българско участие на престижното събитие.

От 88 павилиона на изложители, нашият е бил сред първите 10, отличени от специалисти изкуствоведи.

"По време на биеналето се очакват над 1 млн. посетители. Техният поглед пада не само върху българския павилион, а и върху българското изкуство."

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всяка година успяваме да докараме нови почитатели

Мариана Карпатова представя поредния шести фестивал " Неотъпкана пътека " и детския лагер преди него: "Свързана съм с фестивала от самото начало. Израснала съм там. От 2018 съм част от инициативната група, до Лора Чекоратова. Районът ни е толкова прекрасен, всички колеги, част от фестивала, са влюбени в Ковачевица и Гоце Делчев. Мястото никога не..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Николай Ламбрев-Михайловски

Пиша, защото мълча

Театралът Николай Ламбрев-Михайловски за четвъртата си книга "Безсънни треви": "Видях се в 4 огледала след анализа на първата ми книга от Михаил Неделчев. Митко Новков представи сега втората. Вяра, надежда, благодарност, надежда, обичана, мечта, сънища, деца, смърт. Пиша, защото мълча. Това са едни по-дълги или по-къси стихотворения. Започнах с..

публикувано на 16.06.24 в 11:12

Общуването с Джейкъб Колиър е страшно лесно

"Мистерията на българските гласове" с Джейкъб Колиър в НДК на 11 юли от 20 ч. - подробности от Бояна Бункова: "Това бе дълъг процес. Беше изразил желание за колаборация още в 2019. В началото на 2020 му писах и получих веднага отговор. Идеята започна от съвместни записи, но те ще са в деня след концерта. На самия концерт ще има и нови произведения на..

публикувано на 16.06.24 в 10:25

Историята оживява - професор Иван Дуйчев

Мъдрите хора казват “Познаването на историята е ключът към доброто бъдеще за един народ.”  А когато говорим за българската история през вековете, има една личност, която излъчва светлина в тъмата и ни дава самочувствие. Тази личност е професор Иван Дуйчев.  За неговите живот и работа ще ни сподели друг дългогодишен учен, филолог, експерт в..

обновено на 16.06.24 в 09:10
 Марин Лесев

Софийски разкази - Българските кулинарни традиции

Марин Лесев е днешният ни гост. Кое е традиционна кухня и защо се среща и скандинавска кухня в българските кулинарни книги, които той колекционира? Колко са видовете мусака? Чуйте го: "Колекцията ми на печатни издания на кулинарна тема е по-голяма от тази в Рекордите на Гинес. Най-старата на български е с 90% преводна литература. Кулинарите ни са..

публикувано на 15.06.24 в 15:00
Теодор Траянов

Адресите на любовта - Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия талант. Тяхната връзка била любима клюкарска дъвка на столичния бомонд, понеже литераторът бил женен и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00

Какво е безценното за всеки

The Sofianer се завръща! Отново търсим най-впечатляващите творби, които описват София. Този път темата ни е: Какво е безценно за теб в София – интервю с Бистра Иванова от Мулти-Култи: "Получаваме вече първите творби на артистите. Познаваме легендарните корици на Ню Йоркър, станали част от публичния живот. Има течение на световни градове, които..

публикувано на 15.06.24 в 11:30