Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дни на иновациите в образованието" се провежда в София

Д-р Александър Ангелов от организаторите, пред Радио София

Снимка: Радио София

Образователното изложение "Дни на иновациите в образованието" гостува в София, за да представи най-новите тенденции в развитието на световното образование. Събитието се организира от Център за творческо обучение в партньорство със Столична община и е отворено към представители на детски градини и училища. То ще се проведе днес, 13 юни 2024 г. в литературен клуб "Перото" в НДК.

Програмата включва две части, като първата се фокусира върху изкуствения интелект в образованието и неговата роля за оптимизиране на административните процеси и учебната среда.

Втората част ще разгледа въпросите за социално и емоционално развитие на децата, както и подходите на STEAM обучението.

Изложението е безплатно и в него могат да участват по двама представители от образователна институция от София град и Софийска област.

"Имаме достъп до всичко ново, но предизвикателството в България е  - как се прави. Имаме достъп и до технологии, до иновации и пътувания. И директори и учители пътуват доста интензивно Европа и по света за да видят как се прави, но проблемът е в реализацията", заяви д-р Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение в предаването "Ритъмът на столицата".

Една от причините, които създават трудности в промените е ролевият модел, изтъкна той и посочи конкретни примери, които може да проследите в разговора.

"Въпросът е, че дори директорите и учителите да имат солидно намерение да направят видима промяна има много фактори, които трудно се взимат предвид веднага и е нужно холистично да се работи с години, за да ги прескочиш и да се получи наистина. Според мен, проблемът е, че се прави на парче. Плюс е, че виждаме много работещи модели, минус е, че отнема много време, понякога се чупи и мотивацията, докато се изпълнят", изтъкна  експертът.

Добре е да се постигне персонализирано обучение, но въпросът е, дали учителите владеят методите и дали имат технологиите и инструментите, с които не да работят с всяко дете поотделно, а в рамките на часа или проекта който изпълняват. Той да е така композиран, че да има смислени и постижими задачи за всяко дете, подчерта още д-р Александър Ангелов, изтъквайки няколко причини защо това на практика е доста трудно.

"Тук има стандартен модел на преподаване и се гонят индивидуални резултати. На Запад има гъвкав модел на преподаване и се гонят груповите резултати. Затова, когато дадеш функционален тест, много от българските ученици не могат да се съпоставят адекватно с техни връстници от други държави", поясни още той.

Д-р Александър Ангелов е създател и управител на Център за творческо обучение и образователната компания CCT Poland, в Полша.

Член е на комисията за иновативни училища към МОН от самото ѝ създаване. Притежава над 15 години опит в образованието и дигиталните технологии. Посетил е над 1000 училища, детски градини и университети на 4 континента., Защитил докторска дисертация  на тема "Промяна на образователната организация при внедряване на облачни технологии", и е преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

В момента разработва учебни програми за учители в България и Полша, провежда обучения и консултира образователни организации да променят методиката, административните и  учебните процеси, така че да са по-свързани с предизвикателствата на света и да се възползват по-добре от силата на дигиталните технологии.

Д-р Александър Ангелов е отдаден на качеството в образователната трансформация - той и екипът му развиват нови партньорства и проекти с международно доказани експерти и адаптират работещи модели от света към образователната среда в страната. Той е първият Google сертифициран иноватор в България и Централна и Източна Европа.

"Дни на иновациите в образованието" е поредица от информационни събития и срещи с училища и детски градини в България, които се провеждат в партньорството на местните общини и регионални управления по образованието. Досега събитието беше посетено от стотици директори и учители в градовете Пловдив, Добрич, Русе, Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Сливен и Бургас.

Още интересни аспекти по темата чуйте в разговора на Данаил Конов в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54