Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адресите на любовта - Теодор Траянов

5
Теодор Траянов

Поетът Теодор Траянов е обожествяван от любимата си

Поетът-символист Теодор Траянов „живял в грях“ 14 години с актрисата и поетеса Дора Дюстабанова. От мига на тяхното запознанство, тя е убедена, че е създадена да обича и да служи на големия талант. Тяхната връзка била любима клюкарска дъвка на столичния бомонд, понеже литераторът бил женен и имал три деца във Виена, а възрастовата им разлика от 23 години също допринасяла за сплетните.

Потомката на поборника Цанко Дюстабанов издържала и двамата със скромната си заплата от Народния театър, и дори успявала да изпраща суми на семейството му в Австрия, за да може духът на поета да бъде свободен и той да твори.

Как завършва тази любовна история, чуйте в звуковия файл


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Захариев

Съветите на един "CEO на годината"

Съоснователят на Finance Academy Георги Захариев за пореден път получи признание и потвърждение за лидерските си качества и умения. В десетото издание на годишните награди на b2b Media той бе отличен като "CEO на годината". (CEO (от англ.: chief executive officer - главен изпълнителен директор) Признанието е резултат от..

публикувано на 22.07.24 в 19:11
Олимпийските кръгова са на Парижкия символ - Айфеловата кула

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж и поредица от събития в 3 български града

Няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Париж с удоволствие разговаряме с Матиас Фавро – Аташе по сътрудничеството в областта на френския език, референт за спорта и със Здрава Стоева – отговарящ за публичните връзки във Френския културен институт. В София, Бургас и Варна Френския културен институт организира специални..

публикувано на 22.07.24 в 17:55
Доц. Стоян Везенков

Доц. Стоян Везенков: Екранът приспива и състарява мозъка

Дори и да е под голям стрес, човек няма да се разболее сериозно, ако има здрав сън. Сънят е ключов за благосъстоянието на човека и има съществена роля за ученето на способности, на знания. За мозъка сънят е по-важната част от денонощието , коментира пред БНР-Радио София доц. д-р Стоян Везенков . Той е доктор по невробиология, магистър по..

публикувано на 22.07.24 в 17:19
Жителите на общината разпространяват в социалните мрежи карта с местата на евентуалните сондажи

Ще има ли сондажи за добив в Община Своге?

По казуса в отговор до БНР-Радио София от МОСВ разясняват : "Съгласно Закона за подземните богатства (ЗПБ), министърът на енергетиката е компетентен орган за процедурите по предоставяне на разрешения за търсене и/или проучване на подземни богатства, за сключване на договори за търсене и/или проучване, за одобряване на цялостните и..

публикувано на 22.07.24 в 15:13
Предвижда се да има повече

В СОС решават за по-стриктно разделно изхвърляне и събиране на отпадъците

Повече контейнери за разделно събиране на боклуци в Столичната община и засилен контрол върху сметоизвозващите фирми, предлагат общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София. Докладът с промените ще бъдат разгледан в Комисия по екология утре, 23 юли, както и на заседанието на Столичния общински съвет на 25-и, четвъртък. Контейнерите за разделно..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:46
Фрагмент от корицата

Нова книга за знатни копривщенски фамилии, допринесли за подема на града

Възрожденският град Копривщица отбеляза своя празник на духа, един празник на историята и на фамилиите в града.  Многоуважаваната Райна Тотева е познат деятел, дългогодишен учител по литература и български език, автор на исторически изследвания за поета Димчо Дебелянов и за копривщенските кенета (тънки дантели, шити върху конски косъм, техника..

публикувано на 22.07.24 в 13:07