Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Серафимов, създател на "Новите майстори":

В 21 век Кюстендил говори за изкуство

Водещите Мариана Попова и Лили Големинова с художника Евгени Серафимов
Снимка: Радио София

Срещата ни с някои интересни хора от град Кюстендил продължават.

Евгени Серафимов е създател и ръководител на школата "Новите майстори", художник и иконописец, автор на редица проекти за промяна в градската среда. Той е учител по рисуване в училище "Кирил и Методий“, което е най-старото в Западна България и едно от най-старите български училища въобще, а тази година то ще отбележи своите 204 години.

Серафимов е създател на редица градски проекти от "Портретът на Майстора на един декар“, „На една череша разстояние“ – по време на ковид пандемията, "Градът под площада“ – изобразен в 3D рисунка.

"Защото Кюстендил е от онези специални градове, съществували по време на Римската империя, при които и в наши дни нещата съвпадат – главната улица сега е била главна улица и тогава. Днес площадът на Кюстендил е бил площада на Пауталия. Под този площад стои история и това е респектиращо и много задължаващо“, разказа Евгени Серафимов. Историята респектира и задължава, когато крачиш по площада и осмисляш изкуството в съвременния град, допълни той.

По думите му школата “Новите майстори“, със своите проекти за изкуство, излиза извън пределите на Кюстендил.

“Но наше вдъхновение винаги е града, защото – важно е къде си се родил, важно е къде си се върнал“.

Провокацията в творческите проекти на "Новите майстори“ е много сериозна, изкуството е нетрадиционно.

“Изкуството трябва да се възприема не просто като декорация на света, то не е нещо, което украсява нашия живот, но то е което ни кара да се замисляме, да си задаваме въпроси, дори те да не ни харесват. И не е задължително то да бъде приятно за окото. Красотата най-бързо печели внимание и затова повечето произведения на изкуството са красиви, но всъщност зад красотата стоят големите провокации“, подчерта Евгени Серафимов.

"Мога да кажа, че за почти 20 години, откакто "Новите майстори“ прави големите градски проекти за изкуство, жителите на града се промениха и са отворени за модерно изкуство“, допълни той.

"Миналата година реализирахме леден кръст над един язовир – един екопроект, модерна, авангардна, сложна за разбиране инсталация, която безкрайно добре се прие, защото изкуството и възпитава“, разказа Серафимов.

"Винаги когато имаме проект, има и полемика. Хората казват “Защо“? И всъщност, това много ме успокоява, защото знам, че съм си свършил работата“. Тук има истинска, жива среда за изкуство – като един Монмартър сме, като Монпарнас в Париж, където всеки прави нещо и друг го коментира. В 21 век, Кюстендил говори за изкуство – това е кармата на този град и това го прави значим, на територията на България“, каза още той.

Скоро "Новите майстори“ ще гостуват в Дряново с интересна фотографска изложба, озаглавена "Съкровищата на Кюстендил“, заедно с фотографа Владислав Чанев.

Школата "Новите майстори" ще има изява и в Босилеград.

Чуйте повече от разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийските паркове стават "Зелени библиотеки" за десети път

Инициативата "Зелени библиотеки" това лято ще бъде открита в софийския Северен парк на 27 юли с разнообразна културна програма. До 1 септември в събота и неделя от 10:00 до 14:00 ч. ще бъдат посещавани различни паркове и градини, където ще се четат и презентират книги, ще се пеят песни, ще има театрални и музикални изкушения...

публикувано на 25.07.24 в 10:11

Младежи от 4 страни се трудят и обучават в радомирското с. Долни Раковец

Младежи с интелектуални затруднения и доброволци от 4 държави се включват в 10-дневните занимания и обучения по програмата "Да работим заедно" в радомирското село Долни Раковец. Началото е от 5 август. Участниците са от България, Турция, Хърватска и Литва, а проекта на Фондация „За Утре“ по младежки обмен е финансиран от ЕС по програма..

публикувано на 25.07.24 в 09:13

Слънчево, тук-там валежи, до 27° в София

Днес се очаква развитие та купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни, на места интензивни, валежи от дъжд, гръмотевични бури и градушки. В западните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, с него ще прониква хладен въздух и температурите ще започнат да се понижават – максималните..

публикувано на 25.07.24 в 07:20

В УНСС 2 магистърски специалности ще осигуряват и диплома от шотландския Abertay University

„Духът прави силата“ – такова е мотото на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, а стартът на тазгодишния академичен сезон е на път да надмине очакванията за магистърски програми във висшето учебно заведение. Кандидат-студентите вече ще могат да избират между 2 възможности за изучаване на дуална магистърска програма в..

публикувано на 24.07.24 в 17:19

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 600 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20