Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Серафимов, създател на "Новите майстори":

В 21 век Кюстендил говори за изкуство

Водещите Мариана Попова и Лили Големинова с художника Евгени Серафимов
Снимка: Радио София

Срещата ни с някои интересни хора от град Кюстендил продължават.

Евгени Серафимов е създател и ръководител на школата "Новите майстори", художник и иконописец, автор на редица проекти за промяна в градската среда. Той е учител по рисуване в училище "Кирил и Методий“, което е най-старото в Западна България и едно от най-старите български училища въобще, а тази година то ще отбележи своите 204 години.

Серафимов е създател на редица градски проекти от "Портретът на Майстора на един декар“, „На една череша разстояние“ – по време на ковид пандемията, "Градът под площада“ – изобразен в 3D рисунка.

"Защото Кюстендил е от онези специални градове, съществували по време на Римската империя, при които и в наши дни нещата съвпадат – главната улица сега е била главна улица и тогава. Днес площадът на Кюстендил е бил площада на Пауталия. Под този площад стои история и това е респектиращо и много задължаващо“, разказа Евгени Серафимов. Историята респектира и задължава, когато крачиш по площада и осмисляш изкуството в съвременния град, допълни той.

По думите му школата “Новите майстори“, със своите проекти за изкуство, излиза извън пределите на Кюстендил.

“Но наше вдъхновение винаги е града, защото – важно е къде си се родил, важно е къде си се върнал“.

Провокацията в творческите проекти на "Новите майстори“ е много сериозна, изкуството е нетрадиционно.

“Изкуството трябва да се възприема не просто като декорация на света, то не е нещо, което украсява нашия живот, но то е което ни кара да се замисляме, да си задаваме въпроси, дори те да не ни харесват. И не е задължително то да бъде приятно за окото. Красотата най-бързо печели внимание и затова повечето произведения на изкуството са красиви, но всъщност зад красотата стоят големите провокации“, подчерта Евгени Серафимов.

"Мога да кажа, че за почти 20 години, откакто "Новите майстори“ прави големите градски проекти за изкуство, жителите на града се промениха и са отворени за модерно изкуство“, допълни той.

"Миналата година реализирахме леден кръст над един язовир – един екопроект, модерна, авангардна, сложна за разбиране инсталация, която безкрайно добре се прие, защото изкуството и възпитава“, разказа Серафимов.

"Винаги когато имаме проект, има и полемика. Хората казват “Защо“? И всъщност, това много ме успокоява, защото знам, че съм си свършил работата“. Тук има истинска, жива среда за изкуство – като един Монмартър сме, като Монпарнас в Париж, където всеки прави нещо и друг го коментира. В 21 век, Кюстендил говори за изкуство – това е кармата на този град и това го прави значим, на територията на България“, каза още той.

Скоро "Новите майстори“ ще гостуват в Дряново с интересна фотографска изложба, озаглавена "Съкровищата на Кюстендил“, заедно с фотографа Владислав Чанев.

Школата "Новите майстори" ще има изява и в Босилеград.

Чуйте повече от разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Виет – за предизвикателството да се придвижваш в София с инвалидна количка

Голяма част от инфраструктурата в София не е достъпна за хора с двигателни проблеми и придвижването е предизвикателство, сподели пред Радио София студентът Стефан Виет. Той страда от Остеогенезис инперфекта, по познато като “стъклени кости”. "Има трудности, които по свой собствен начин можеш да ги преодолееш, с помощ, разбира се. За да изляза..

публикувано на 25.07.24 в 18:16
Снимката е илюстративна

Спорове в СОС заради оборудването и обзавеждането на детски градини в район "Изгрев"

Оборудването и обзавеждането за няколко нови и разширения на съществуващи детски градини в район „Изгрев“ предизвика спорове между общинските съветници от коалиция „ГЕРБ-СДС“ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (Спаси София). Несъгласието се породи от количествено-стойностните сметки, с които районният кмет д-р Делян Георгиев оправдава..

публикувано на 25.07.24 в 17:14

Делегати от над 130 държави ще обсъждат в София иновациите в подкрепа на климата

На 1 август 2024 г., Стопанският факултет и Националният център за полярни изследвания към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират научна конференция „Наука и иновации в подкрепа на климата, устойчивостта и гражданите - от местни към национални и глобални перспективи и научени уроци за по-добри политики, практики и за по-добро..

публикувано на 25.07.24 в 16:27
Вили Лилков

Предлагат до 35% от капитала на шест столични общински дружества да бъдат търгувани на фондовата борса

До 35% от капитала на "Топлофикация София" ЕАД, "Център за градска мобилност" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Софинвест" ЕАД да бъдат търгувани на фондовата борса. Такова предложение отправят от групата на “Синя София“ в Столичния общински съвет.  Според общинския съветник Вили Лилков така..

публикувано на 25.07.24 в 15:43
Аксел Добрева

От приложните изкуства в София до Сорбоната

В предаването “Добър вечер, София“ се срещаме с младата, талантлива и амбициозна Аксел Добрева. Тя следва мечтите си без да спира и те я отвеждат не къде да е, а в Сорбоната - Париж, където в момента е студентка по изкуства. Аксел Добрева прави първите стъпки в света на изкуството в съвсем ранна възраст. На 5 години започва да рисува, а..

публикувано на 25.07.24 в 15:19

Хотелиерите и ресторантьорите са готови на активни протестни действия

На активни протестни действия са готови хотелиери и ресторантьори. Причината - високата цена на тока за бизнеса през последния месец, която в пиковите часове достига до 2000 лева за мегаватчас. Пред Радио София Атанас Димитров - заместник-председател на БХРА обясни, че вече са алармирали за проблема в писмо до министъра на туризма и до КРИБ...

публикувано на 25.07.24 в 14:46
Кадър от клипа на песента

"Lunikk" представи нова песен с лятно настроение и тропическо звучене

Дует "Lunikk" представи новия си музикален проект. Песента се казва "Swmming pool" и е първата след дебютния им албум "Unreal City" излязъл преди година. Директно от своето музикално студио Кристина Йорданова и Денислав Попов разказаха повече пред Радио София. " Създаването на албум за един артист е нещо свръх грандиозно. То е свързано с..

публикувано на 25.07.24 в 13:43