Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как живеят наши сънародници непосредствено след западната ни граница?

Между 1879 и 1920 г. Цариброд е център на околия в Княжество/Царство България. Между 1941 и 1944 г. е в пределите на България. През 1951 г. е преименуван на Димитровград в чест на Георги Димитров.
Снимка: dimitrovgrad.rs

Какво може да събере или да е общото между професор по история на спорта и един лекар?

Проф. Лозан Митев и д-р Валентин Янев сякаш ги боли, когато разказват за последиците от Ньойския договор, подписан през 1919 г. и когато България е принудена да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци нашите Западните покрайнини - областите около Босилеград, Цариброд и Струмица и други. Тези територии и до ден днешен са отвъд българските граници.

А двамата наскоро участваха с диспут по темата на фестивал в Сливница.

"Пораженията, които нанася Ньойският договор на България, са огромни в икономическата област, в селското стопанство, в политическо отношение. България се превръща в напълно изолирана държава продължение на повече от 20 години. След като с д-р Янев прегледахме планини от документи, моето становище е, че ние все още робуваме на последиците от Ньойския диктат. За жалост нашите политици, научни среди, медиите не се интересуват от тези въпроси", коментира проф. Митев пред БНР-Радио София.

Той дори смята, че в Ньой е извършено криминално престъпление, подготвено и извършено чрез фалшификации, послужили за притискане на България по време на конференцията.

"България е била притисната в ъгъла, не е имала право да оспорва, да се защитава. Но да оставим моралната страна на въпроса и репарациите. Тези неща отминават, но това, което не се забравят униженията, мъката и нещастията на нашите сънародници. По мое мнение вече пето поколение там те продължават да живеят в условията на тежка дискриминация – психологическа, в социален план."

Родителите на д-р Валентин Янев са сред бежанците от тези места – върнали са се да живеят в актуалните граници на България. По думите на лекаря, който повече от 6 г. работи с проф. Митев по темата, сънародниците ни в Западните покрайнини са били подлагани и на драстична асимилация, на обезбългаряване, имало е и периоди на привидно даване на права и свободи – било е според състоянието на държавата и международното положение.

Двамата изследователи посочиха примери и от днешния ден.

За да учиш български в училище там, трябва да подадеш декларация с изрично искане. А това те прави белязан и едва ли не противник на държавната система.

Хората не смеят с непознати да говорят на родния си език, слагат „маската на сърбизма“, за да не бъдат преследвани или унижавани. Службите в църквите са на сръбски дори и в селища, където над 90% от населението е от българи.

Чуйте разговора на Мария Бояджиева.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13