Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

Снимка: Ани Петрова

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но предстои тя да бъде обсъдена и допълнена със становищата от останалите общински съветници.

За новите правила при избора на изпълнителни директори и управителни съвети на общинските дружества, от "ПП-ДБ" (Спаси София) заговориха преди две седмици, след като обявиха, че шест са с ръководства, чийто мандат е изтекъл още през 2022 г. Това са "Топлофикация - София ЕАД", Центърът за градска мобилност, "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и "Софинвест". За тях предстои да бъдат обявени конкурси, но оценката и подбора на кандидатите трябва да се случи по новите критерии и процедури. След обсъждането сред политическите групи в СОС и разглеждането на двата доклада в комисии - този за новата методология при избора на ръководства за общинските дружества и обявяването на конкурса за споменаваните шест, прогнозите са те да бъдат одобрени от местния парламент на следващото му заседание, в средата на юли месец. Общинският съветник от "ПП-ДБ" (Спаси София) Симеон Ставрев даде подробности по темата.

"Четири от тези шест дружества са свързани с транспорта, годишно през тях минават 505 милиона лева, което е една пета от бюджета на София. Освен, че са им изтекли мандатите алармирам тук, че положението в столичния автотранспорт е най-страшно, където има сигнали, че не сме сигурни дали въобще ще може да бъде спазено разписанието на автобусите от есента. Наложително е там нещата да бъдат променени бързо. Не на последно място искам да кажа също, че по съвети на директорите на тези дружества ще започнат да правят конкурс за обществени поръчки за 1 млрд. лв. за 500 бройки подвижен нов състав. Така, че ако днес бъде прието това решение в общинския съвет, тези съвети на директорите освен, че ще разполагат с 505 млн. лв. на година, ще трябва да преценят как най-добре да бъдат похарчени тези 1 млрд. лв., за да може градският транспорт да получи нови и комфортни превозни средства", каза той.

Групата на "ПП-ДБ" (Спаси София) в Столичния общински съвет е внесло доклад в деловодството на местния парламент, който предстои да бъде разгледан. По темата говори и зам.- председателят на СОС и част от групата на вносителите Бойко Димитров.

"На първо място ние правим много по-прозрачна процедура. В проекта на решение е записано, че всички бизнес програми на кандидатите ще бодат публикувани след края на процедурата, както ще има и излъчване на устните събеседвания, които са ключова част от нея. Така, че всеки граждани да може да знае на каква основа са направени оценките от комисията. Да може да се запознае с програмата на всеки кандидат и с отговорите на въпросите, които е дал всеки кандидат. Другото ключово нещо е, че за първи път ние в самото решение много ясно разписваме цялата методика за оценка. Докато при досегашните конкурси е имало едни общи пожелания на база на какво ще се оценява, в момента в проекта за решения абсолютно ясно са описани точните критерии, по които ще се оценяват бизнес програмите, на каква тематика ще бъдат задавани въпросите към кандидатите и съответно по какъв начин ще бъдат оценявани техните отговори. Третото е, че създаваме много добри условия за да постигнем максимално конкурентна процедура. Залагаме минимални срокове за предоставяне на бизнес програмите, тъй като досега е имало случаи когато са заседавали само 14 дни за подготовка на бизнес програмите от кандидатите. В момента ние залагаме минимум 30 дни, за да има достатъчно време всеки професионалист да може да подготви една добра бизнес програма и съответно после да я предложи на комисията", заяви Димитров.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етрополе

Етрополе като европейски град

Гостуваме на празника на община Етрополе. В началото с нас е  Теодора Ботева, представител на местен бизнес:  

обновено на 30.06.24 в 11:50

За да бъде наистина Дунав „хубав и син“

Тази седмица (на 29 юни) беше отбелязан за поредна година Денят на Дунав под мотото „Да пазим Дунав син“. Всяка една от Дунавските държави беше избрала как да го отпразнува – например, във Видин започна фестивала на изкуствата „Реката“, в Тутракан се проведе конкурс за изработка на творба от естествени материали „Флората и фауната на Дунава“, в..

публикувано на 30.06.24 в 11:23
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49