Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Sofia Summer Fest

Емблематичният Васил Найденов
Снимка: Роман Михайлов

Екипът на предаването “Добър вечер, София“ се потопи на живо в радостната атмосфера на Голямата поляна в Южен парк 2, предшестваща откриването на най-чаканото лятно, градско събитие – Sofia Summer Fest.

Първата среша на Роман и Яна беше с една от емблемите на българската музика за всички времена, големият певец Васил Найденов, който бе в процес на подготовка за своя откриващ концерт. Заедно с него в репетиционния процес на фестивалната сцена бяха музикантите Стоян Бозев, Константин Цеков.

“Нашето поколение обичаше да репетира и имаше защо – защото звукът в крайна сметка е много важен, а ние всички сме зависими от него“, отбеляза Васко Найденов. Пожелавам на младите да направят песни, които да се пеят от хората, каза още певецът.

Много истории от своята музикална кариера разказа той -  защо няма малки и големи концерти, за цензурата – тогава и сега, които няма къде да ги чуете, освен в звуковия файл.

Борко Чучков - арт директор на фестивала

От срещата ни с Борко Чучков – арт директор на Sofia Summwr Fest разбрахме какво са подготвили организаторите да видим на фестивалната сцена. Ще има детски представления, театър и кино и разбира се, концерти.

Не е нужно обаче всичко да изброяваме, защото пълна информация може да се намери на страницата на фестивала социалните мрежи.

“Това, на което много наблягаме тази година, са детските представления – от 10 и 11:30 всяка събота и неделя, детско-юношеското кино ще представи панорама на произведените продукции с такава тематика през последните 10 години, сред които много и интересни заглавия: „Петя на моята Петя“, „Диада“, „Случаят Тесла“, „Чичо Коледа“ и други, които ще се излъчат с подкрепата на Националния филмов център. Организаторите на фестивала изразяват  специална благодарност и на Министерството на културата и Столичната община, които ни подкрепиха, за да ни има“, посочи Чучков.

В програмата е заложено разнообразие от комедийни представления и не само. Зрителите ще могат да видят на една сцена Теодора Духовникова и Захари Бахаров с „Това не го казвай“, изяви на стендъп артисти, както и „Пощенска кутия за приказки“.

Очакват ни и много концерти: 28 юли – Керана и космонавтите, 9 август – Папи Ханс.

На 19 август се очаква Sofia Summer Fest да промени локацията си. Подробности чуйте в разговора с Борислав Чучков в звуковия файл.


Дамата на фестивала Ани Андреева продължи да разказва:

“Подготвили сме един фестивал за детско и младежко кино, събрахме всички детски и младежки филми, излизали по българските кина. Идеята е чрез най-гледаните и търсени филми да съберем малките зрители и техните родители в един фестивал. Изключително сме благодарни на НФЦ, че подкрепиха тази наша инициатива като част техните културни прояви, посочи тя. Фестивалът ще има и своя кауза – да се възроди производството на  българско детско кино. Чуйте повече от разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Лидия Върбанова

НАТФИЗ свързва изкуство, бизнес и екология в едно

Иновативната платформа SuCiE свързва изкуството и бизнеса, творците и производители, които могат да вдъхнат нов живот на вече ненужни материали. Платформата е част от проекта “ЕМПАКТ: Съпричастност и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕК, обясни пред  БНР-Радио София проф. д-р..

публикувано на 19.07.24 в 19:18

Рисковете за нервната ни система се увеличават в горещото време

Високите температури са вредни за целия организъм, но особено уязвима е нервната система на човека. По време на горещините се увеличава рискът за поява на остри неврологични заболявания, какъвто е инсултът, а се обострят хроничните – като множествената склероза, проблеми с равновесието и доста други страдания. Това отбеляза пред БНР-Радио..

публикувано на 19.07.24 в 17:24

Кино с коктейл на открито за почитателите на Седмото изкуство

Александра Александрова разказа на екипа на „Добър вечер, София“, как може да се осъществи една мечта – "Кинодвор с коктейл", казано съвсем просто  - кино под звездите, на хладно, с коктейли. Инициативата представя най-обичаните филмови заглавия от предходни години на фестивала “Синелибри“. "Даваме възможност на хората да ги видят под..

публикувано на 19.07.24 в 17:04

Петима ще станат специалисти по киберзащита по стипендиантска програма на БАК

Българската асоциация по киберсигурност (БАК) обяви първата си стипендиантска програма. Тя ще осигури 5 едногодишни безплатни абонамента за най-популярната платформа за университетско електронно образование в света – Coursera, съобщиха от  асоциацията. За участие в стипендиантската програма могат да кандидатстват младежи между 16 и 29..

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Проф. Ингрид Шикова

Ингрид Шикова: България да участва активно в очертаните политики за новия мандат на ЕК и ЕП

Две дами затвърдиха позициите си начело на най-важните европейски органи и това за много хора не е изненада. Роберта Мецола ще оглавява Европейския парламент (ЕП) за следващите 2,5 години, а Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия (ЕК) за още 5 години. В крайна сметка обикновено няма толкова значение кой е..

публикувано на 19.07.24 в 14:18

"Генът на съмнението" на Никос Панайотопулос излезе на български

Недосегаеми, надарени бебета, доказани, зачеркнати – в това е превърнат светът на изкуството, след като в съвсем близкото бъдеще американският биолог Алберт Цимерман изолира гена на твореца. "Тестът на Цимерман" преобръща света на изкуството с главата надолу. Един обещаващ писател, изправен пред страха от евентуално отхвърляне, отказва да се..

публикувано на 19.07.24 в 13:48

На летище "София" нямат проблем с компютърната система, но се очакват закъснения на полети

От летище "София" съобщиха, че нямат проблем  с компютърната система. До момента е отменен един полет - от Берлин-Бранденбург за София.  Срив в IT мрежата спря полети и влакове в цял свят, блокира работата на банки и медии Пътуващите да следят сайта на летището, препоръча Десислава Груева от наземния оператор на аерогарата: "Самото летище..

публикувано на 19.07.24 в 12:35