Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е да си военен лекар?

Снимка: vma.bg

Какво е да си военен лекар? Тази година ще бъде приет новият випуск 20 военни лекари и медицински сестри. До 12 август включително тече приемът на заявления за направленията "Военен лекар" и "Военна медицинска сестра" във Висшето военноморско училище (ВВМУ). Къде и как се обучават военните лекари и медицински сестри, какви са изискванията към тях – Катя Василева разговаря по темата с капитан II ранг Димана Славова от Висшето военно-морско училище.

По думите й програмата е уникална за България и е стартирала през 2017 година. Обучаващите се получават повече знания като лекари, тъй като спецификата на военната професия го изисква. 

Какви са критериите, на които кандидатите трябва да отговарят?

"Военните лекари трябва да имат успешно издържани изпити по химия и биология в Медицинския университет във Варна. След което следва военната част. Във ВВМУ изпитите, които държат са тест по английски език, но ако имат матура, тя замества теста. Има и физическа подготовка, разбира се трябва да бъдат физически издръжливи. Този изпит включва четири компонента - километър, совалка десет по десет, коремни преси за време, лицеви опори за време. Имаме и психо-физиологично изследване, което представлява тест за интелигентност, разбира се няколко бързи теста, с които да се ориентират психолозите дали децата са депресивни, меланхолични, както и интервю с психолог", каза Славова.

Тя посочи, че след успешно издържане на всички изпити кандидатите преминават медицински прегледи, след което Медицинския университет извършва класирането на бъдещите студенти и курсанти. Допълнителните умения, които те добиват са специфични, тъй като едно е да се лекува прорезна рана, а друго е от шрапнел, заяви Славова. По думите й интересът към специалността е голям и нараства с всяка изминала година.

"Една не малка част от децата биват приети и чиста медицина, но избират да се обучават за военни лекари. Тази специалност предизвиква волята на децата, тя предизвиква да бъдат мотивирани, да искат да постигнат повече от обичайното. Да надградят уменията си в една доста голяма степен и то от най-добрите лекари, работещи във ВМА", каза тя.

Какъв е денят на военния лекар?

"С една дума ще го опиша - динамичен", сподели Славова.

Обучението за военен лекар и военна медицинска сестра е напълно безплатно, като след това реализацията им е на 100% осигурена. Освен това ежемесечно им се полага и стипендия в размер на минималната работна заплата в страната.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново медал за България от космическия лагер по модел на НАСА

Ния Парушева беше отличена за най-добро представяне в Space Camp Turkiye. Space Camp Türkiye предоставя интензивна програма, фокусирана върху STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуства и математика), която включва практически дейности и работа в екип. Участниците имат възможността да използват различни тренажори и симулатори, които..

публикувано на 06.08.24 в 17:20

Проблемите в образованието

Темата за санкциите в училище отново излезе на дневен ред, макар и в разгара на лятото, когато училищата са затворени. Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов излезе с голям пост във фейсбук, в който определя неспазването на правилата и липсата на санкции за най-големия проблем в родното ни..

публикувано на 06.08.24 в 15:46
Мария Спасова с дебютна, авторска самостоятелна песен

Певицата Мария Спасова представи своите "Сънища"

Певицата Мария Спасова представи в предаването "Добър вечер, София" дебютната си авторска самостоятелна песен "Сънища". Изпълнителката  призна, че песента не е първата й стъпка към авторска музика. "И друг път съм писала музика и текстове на песни, но те са били под формата на колаборация, докато "Сънища" е изцяло мой проект...

публикувано на 06.08.24 в 15:13

"Четири лапи": Българските зоопаркове се придвижват бавно към стандартите

Повече от 10 години организация за защита на животните "Четири лапи" работи за подобряване на условията на животните в българските зоопаркове. От фондацията следят и сигнализират за проблеми при отглеждането на големи котки, мечки и други диви животни в различни зоологически градини в България . В следствие на дългогодишната работа..

публикувано на 06.08.24 в 13:55

Преображение Господне - духовните ни очи да се отворят за пълното богопознание

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици. Пред БНР-Радио София за..

публикувано на 06.08.24 в 12:41

Водната терапия е подходяща и при физически, и при интелектуални затруднения

Водата крие в себе си терапевтична сила, която може да бъде незаменим помощник на рехабилитаторите, които се грижат за деца и възрастни с двигателни увреждания и проблеми в развитието. В това са убедени специалисти и благодетели от Фондация "Сийдър". Водата и движението във водна среда помага за подобряване на мускулния тонус,..

публикувано на 06.08.24 в 11:18
Снимка: Национален музей „Земята и хората“

Музеят "Земята и хората" с четири временни изложби през август и концерт за Деня на милосърдието

Националният музей „Земята и хората“ представя четири временни изложби през август. По повод Денят на милосърдието - 6 август от културната институция организират и концерт от ХХ Юбилеен фестивал „Изкуствата за Земята". Събитието е посветено на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки през Втората световна война. Музеят предлага..

публикувано на 06.08.24 в 10:34