Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки има лична история, свързана с четенето

Деси Иванова
Снимка: радио София

Има ли разлика между купуването и четенето на книги? И за консуматорската тенденция, която се засилва от все по-атрактивния външен вид на книгите, които често служат само за декорация - Деси Иванова от Trouble Bakers:

"В ядрото си продължаваме с идеята за стимулиране на четене чрез храна, но започваме повече събития. "Смълчан читателски клуб" е вече припознат, следва Брънч с кауза. Подобни интерактивни събития липсват. Важно е да се срещаме с различни читатели, да разширим кръга си. Общите неща са, че ни пука за книгите.

Предпочитам да купувам книги. Има култура на купуване. Не е толкова лошо да събираш книги, но да се замислим защо искаме да купуваме книги. Купуването е едно, четенето е друго. Не е нужно всяка книга, която се чете да се купи. Мога да си позволя да кажа да не се купува. Купуването безразборно не води до четене.

За мен броят на книгите абсолютно не е важен. Нормално е да прочетеш за удоволствие по една на месец. Важното е колко книги осмисляме. Художествената литература казва истината чрез измислица. Само читателят определя какво е важно за него. Тази година съм си купила 3-4 книги, прочела съм половината, но също прочетох и много непрочетени от библиотеката ми. 

Много съм се полъгвала по корици и съм имала невероятни провали. Признавам си, не съм по препрочитането. Всеки има лична история, свързана с четенето. Първо прочети книгата и после реши дали да я купиш."

Темата няма да бъде завършена ако не включим и представител от някоя от градските библиотеки. ЧитАлнЯта не е класическият пример, но те са най-близо до хората и техните интереси. Слушаме Адриан Петков:

"Интересът към книгата не отслабва. Хората предпочитат да имат достъп до по-нова литература, но бюджетите на обществените библиотеки не винаги им го позволяват. На ден се заемат минимум по 20 книги от нас. Фондът ни е малък. Числата от миналата година се запазват. Посетителите при нас съм виждал и в други публични библиотеки. Има устойчив тренд. Най-много се търси нова българска литература.

Лятото се предпочитат по-леки жанрове - за четене и за носене на почивка. Времето, прекарано с книга е като време, прекарано с добър приятел. Да трупаш вкъщи не е маловажно - домовете ни, уви, не се увеличават. Взимането от библиотека създава общностен, дори клубен дух. Единственият начин да се получи читателска карта при нас е да дарите книга, издадена в последните 10 години. Книгите ни са около 7000, читателите са 4000."



По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена и Шарлето

Адресите на любовта – Невена Коканова и Любомир Шарланджиев

Режисьорът реагирал сдържано на  увлечението ѝ по Раде Маркович, но ѝ казвал „Ако ме напуснеш, ще умра!” „Обичам те, но него го обожавам. Не мога да го зарежа и да тръгна с теб, защото много ще го нараня“, споделя в интервю Раде Маркович с какви  думи Невена Коканова се сбогува с него, за да остане при мъжа си, режисьора Любомир..

публикувано на 10.08.24 в 14:00

С деца в кухнята

Как може да се превърнем в шеф готвач за любимите хора от дома си? Празнуваме деня на готвача с кулинарния блогър и фотограф, Ваня Грозева , създател на авторски здравословни рецепти: "В началото идеята ми бе провокирана от желанието на моите близки да им споделям снимки, те искаха рецепта, а аз никога не готвех по точни пропорции. Радвам се, че..

публикувано на 10.08.24 в 11:31

Перник на младите

Отбелязваме Международния ден на младежта заедно с младежите на Перник от 10 до 12 август – интервю с Михаела Боянова от Фондация П.У.Л.С.: "Перник е Перник на младите - подкрепяме ги във всичките им инициативи. Отбелязваме 16-годишнината на Консултативен съвет за младежка политика, "Перник на младите" - „Sweet sixteen”. Идеята е да върви..

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Екзотичните животни в България и законни ли са те

Кои са екзотичните животински видове и при какви условия трябва да се отглеждат като домашни любимци? Християн Христов, директор на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, където се отглеждат представители на различни видове, които са били конфискувани от властите. Християн Христов, директор на Центъра за защита на защита на природата..

публикувано на 09.08.24 в 18:24
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов за политическата ситуация в България

Анализ на събитията, белязали изминаващата седмица, включително одобрените от НС промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които се забранява пропагандирането на нетрадиционата сексуална ориентация в учебните заведения. Коментар по темата направи политологът Иво Инджов. "Усилията на политическите сили се съсредоточиха върху..

публикувано на 09.08.24 в 16:40
Вяра Николова - млад журналист, изследовател на култура

Медиите за култура през погледа на младия изследовател Вяра Николова

Културната журналистика в България и мястото на безплатните издания  е тема на дипломна работа и изследване, което Вяра Николова прави между 1 октомври 2023 и март 2024 година  С анализ на няколко издания в този период, тя се дипломира във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет. Споделя, че..

публикувано на 09.08.24 в 15:02

Електрическите тротинетки са най-безопасни

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 09.08.24 в 14:58