Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Далечна Канада - по-близка с фотоизложба на 8 българи

Снимка: Личен архив, Елица Йорданова

Българската музикантка Елица Йорданова живее от 31 години в Канада. Но през 2011 година решава да покаже и популяризира българската култура в северноамериканската държава. Създава фондация „Еларте“, организира български арт фестивал. Той просъществува до 2020 г., но благодарение на него в Канада са показали таланта си всички звездни български джаз изпълнители, представяна е класическа музика, филми, организирани са изложби.

Елица Йорданова

През 2021 г. Йорданова решава да мине по канадско-българския мост в обратна посока и в Пловдив показва фотоизложбата "Канада - позната и непозната". Следващ неин вариант в момента (до 14 август) гостува в арт галерията на музей „Борис Христов“ в София.
Този път заглавието е "Канада - далечна и близка".

Експозицията включва 47 снимки от осем автори. От тях само един е професионален фотограф - Силвия Начева, обясни Елица Йорданова пред БНР-Радио София.

Те са българи, които от години живеят в Канада и със снимките показват техния поглед и усещане за различни аспекти от живота там - как се събира кленов сироп, местни традиции, градски живот, магистрали, плажове, дори замръзналия Ниагарски водопад.

Силвия Начева гледа снимката, която показва как се събира кленов сироп

За следващата година българката планира да представи там наши млади таланти във всички области на музиката – фолклор, класика, джаз и т.н.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

  • Елица Йорданова е завършила Националната музикална академия в България. В Канада работи като учител по музика. Там е сформирала и дирижира вокална група „Българче“.
  • Фотоизложбата се организира от Фондацията за канадско-българска култура и наследство заедно с фондация „Еларте“ - България. Куратор е Люба Енчева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник през август. Графити майстори се включват в разкрасяване на сиви и неприветливи градски пространства в Перник. По повод Международния ден на младежта, талантливите млади артисти целят да направят миньорския град по-красив и по-цветен. Творбите се очаква да бъдат завършени днес (12..

публикувано на 12.08.24 в 12:18

Дигитализация за по-зелен и по-щадящ природата туризъм

Туризмът е свързан с почти всяка сфера на нашия живот, а дигитализацията е много важен инструмент за по-зелен и по-щадящ природата туризъм смята консултантът по проекти Ивайло Кожухаров. Пред Радио София той обясни, че тенденциите, свързани с туризма, са насочени към това той да бъде по-устойчив. По думите му, това се забелязва в редица страни в..

публикувано на 12.08.24 в 10:18

Над 50 падащи метеора на час очакваме в днешния пик

Звездопадът - ежегодният метеорен поток, активен от юли, днес ще достигне своя пик. Спектакълът е един от най-лесните за наблюдаване с невъоръжено око, като хората могат да наблюдават изобилие от ярки сини метеори. Тази година се очакват над 50 падащи метеора на час , а потокът ще продължи до 1 септември . Източникът на Персеидите е..

публикувано на 12.08.24 в 09:53

Полицаи на протест в София

Полицаи от управленията на МВР се събират на протест в София. Те ще изразят недоволство от "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  След като президентът Румен Радев посочи за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева,  вътрешният министър Калин Стоянов беше един от първите, които се срещнаха с нея...

публикувано на 12.08.24 в 08:22

Слънце в понеделник и температура в София около 34°

Днес времето ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 34° и 39°, в София - около 34°. В планините ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 29°, на 2000 метра - около 23°.     По..

публикувано на 12.08.24 в 07:35
Елена Терзиева и Силвия Калайджиева (вдясно)

Джазът минава и си заминава, читалището си остава

Силвия Терзиева и Елена Калайджиева от най-джазовото читалище в Банско, където е студиото ни, както и миналата година по същото време , разказват какво става след фестивала: "Джазът минава и си заминава, читалището си остава. Джем-сешъните при нас бяха интересно предизвикателство. На 130 години сме, първото име е "Селска почивка", по-късно е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30

Около млади хора е много хубаво

Павлета Семова и Марина Василева от Банско джаз академия за смисъла на съществуването ѝ: "Всеки артист от нас е различен, това дава по-хубав по-хубав резултат за бъдещото присъствие на младите, те да могат да се докоснат до нещо по-различно. Стараехме се да изглеждат максимално естествени като се качват на сцена. Има ключови неща, които могат да дадат..

публикувано на 11.08.24 в 10:58