Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният ден на младежта ще бъде отбелязан в Банкя

Снимка: БГНЕС

С хип хоп парти на басейн AquaBankya район "Банкя" ще отбележи 12 август – Международния ден на младежта. Събитието стартира в 18:00 ч. 2024 г. с вход свободен. Вечерта посветена на младите хора, е в изпълнение на проектите "Слушай Банкя" 1 и 2, които се финансират от програмата на Столична община "София – град на младите и активните". Предвиждат се музикален рецитал на младата певица Мария Гърнева, стенд-ъп шоу с актрисата Маргарита Костова, парти с DJ HUSHDSD, а звездата на вечерта ще бъде нашумелият млад рапър I.N.I. Подробности разказа зам.-кметът на гр. Банкя д-р Александра Александрова.

"В Район "Банкя" се стремим от няколко години да отбелязваме Международния ден на младежта с различни инициативи. Тази година съвпада с реализацията и на двата ни проекта - "Слушай Банкя" и "Слушай Банкя 2". Единият сега приключва, а вторият сега започва", каза тя.

Д-р Александрова поясни, че програмата ще бъде интересна и ще има видеа, заснети и разработени съвместно със 78 СОУ "Христо Смирненски" в гр. Банкя. Те ще представят интервюта със значими личности от града. Проектът "Слушай Банкя 2" ще бъде в партньорство с Националната художествена академия, където студенти ще разработят специални табели с цитати, от литературни произведения посветени на града.


"Самите текстове са от най-различни автори - от Иван Вазов до Дора Габе, през Антон Страшимиров и Стратиев. Ще има интересни неща, които хората не познават, но ще могат да се запознаят с тях. Тези откъси от произведения ще бъдат озвучени от млади актьори от града", заяви д-р Александрова.

Тя уточни, че до 23 септември почти всяка събота и неделя ще има спортни активности. Сред тях са демонстрации на Кунг-фу, бойни спортове, Зумба, фолклорни танци и др. Поканени са младежи от всички възрасти. Д-р Александрова посочи, че през тази седмица ще се състои инициативата "Кмет за един ден", в която ще се включи младо момче от 78 СОУ "Христо Смирненски", което ще усети вълнението и напрежението на кмета на гр. Банкя Рангел Марков в ежедневната му работа.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

BESCO организира първото издание на "Hall of Fame - Зала на славата на българските предприемачи"

Българската  предприемаческа асоциация (BESCO) организира първото издание на "Hall of Fame -  Зала на славата на българските предприемачи" , което ще се проведе на 11 ноември тази година, съобщиха от неправителствената организация, която  обединява стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други заинтересовани страни, свързани с..

публикувано на 12.08.24 в 16:40

Киберсигурност, или глобален инструмент за наблюдение?

Държавите членки на ООН одобриха вчера първия документ за борба с киберпрестъпността въпреки ожесточената съпротива на защитниците на човешките права, които предупредиха срещу глобален инструмент за наблюдение, предаде Франс прес. След три години преговори и накрая двуседмична сесия в Ню Йорк, "Конвенция на ООН срещу киберпрестъпността" беше..

публикувано на 12.08.24 в 16:07
Руми Илиева

Руми Илиева: "Вместо да се храниш емоционално, дишай осъзнато."

Грижата за тялото е комплексна, тя минава през много неща. Един от пътищата до тялото може да бъде храната. Чрез нея освен хранителни вещества в тялото вкарваме абсолютно всичко. Ако вкараме вредни неща, може да очакваме лоши резултати, ако вкарваме полезни за нас неща, можем да очакваме здраве, това сподели Руми Илиева в предаването "Добър..

публикувано на 12.08.24 в 15:21

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник през август. Графити майстори се включват в разкрасяване на сиви и неприветливи градски пространства в Перник. По повод Международния ден на младежта, талантливите млади артисти целят да направят миньорския град по-красив и по-цветен. Творбите се очаква да бъдат завършени днес (12..

публикувано на 12.08.24 в 12:18

Дигитализация за по-зелен и по-щадящ природата туризъм

Туризмът е свързан с почти всяка сфера на нашия живот, а дигитализацията е много важен инструмент за по-зелен и по-щадящ природата туризъм смята консултантът по проекти Ивайло Кожухаров. Пред Радио София той обясни, че тенденциите, свързани с туризма, са насочени към това той да бъде по-устойчив. По думите му, това се забелязва в редица страни в..

публикувано на 12.08.24 в 10:18

Над 50 падащи метеора на час очакваме в днешния пик

Звездопадът - ежегодният метеорен поток, активен от юли, днес ще достигне своя пик. Спектакълът е един от най-лесните за наблюдаване с невъоръжено око, като хората могат да наблюдават изобилие от ярки сини метеори. Тази година се очакват над 50 падащи метеора на час , а потокът ще продължи до 1 септември . Източникът на Персеидите е..

публикувано на 12.08.24 в 09:53