Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "Панагия" в Кюстендил

Българският патриарх Даниил ще освети трите хляба

Снимка: Архив

На 15 август православните християни отбелязват “Успение на Пресвета Богородица”, а Кюстендил традиционно отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба.

Събитието се прави ежегодно от 2008 година и се организира от община Кюстендил и Архиерейското наместничество в града.

Празникът е в две части, обясни пред БНР-Радио София Емануела Дюлгерска-Миланова, завеждаща отдел „Култура и духовно развитие“ в общината.

Днес в черквата "Свето Успение Богородично" в Кюстендил ще има традиционно замесване на богородичен хляб. На арката на площад "Велбъжд", благодарение на Министерството на културата ще има и концерт на камерен ансамбъл "Йоан Кукузел - Ангелогласният".

Освещава се житото, предметите свързани със замесването са изпълнени със сакралност. ”Жената-майка” учи и предава тайнството на най-личните момичета.

На 15 август се отслужва литургия на открито, пред храма.

Българският патриарх Даниил ще освети трите хляба, които ще бъдат замесени в двора на църквата, а след това - раздадени на гостите на празника.

Даниил ще освети и икони, изписани от кюстендилския художник Иво Йорданов, изобразяващи Богородица с младенеца, които ще бъдат раздадени на участници в празника. Негово светейшество ще участва и в традиционния молебен, който се отслужва на този ден на централния площад "Велбъжд" в града, за здраве и благословение на жителите и гостите на града.

"Най-силният акцент в празника е етнографското изложение. На повече от 30 щанда ще видим изкуство от тесто - пити и обредни хлябове, зелници, краваи", изтъкна Дюлгерска.

Ще има и работилници за месене на хляб.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Lomovera

Фотографията като психологически помощник за емоционално изразяване

Фотографията може да бъде психологически помощник за емоционално изразяване. Фотографията често се преплита с психологията, смята фотографът и обучител Вера Гоцева – Lomovera. Споделя, че във всичките си фотографски занимания поставя на фокус човека. „Човекът не просто като обект на снимка, а по-скоро човекът като индивидуално същество, което..

публикувано на 14.08.24 в 12:16
Фондация

БАРОК награди организации и институти за принос към достъпа на млади хора до култура

В рамките на X Национална конференция „Достъп на младите хора до култура” Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт връчиха наградите „ПроКултура“ за принос на различни институции и личности. "Кампанията има история. Още през 2013 г. беше сформирана работна група и излязохме с декларации..

публикувано на 14.08.24 в 11:18
Минералната вода в София е естествено топла

Пийте топла, а не студена вода

Топлата вода е едно от най-важните средства за хидратиране и прочистване на организма. Дори през лятото топлата вода върши чудеса. Здравните специалисти препоръчват сутрин на гладно да се изпие чаша топла вода . А през деня лекарите препоръчват да се приемат от 11 до 16 чаши вода в зависимост от начина на живот и нуждите на тялото...

публикувано на 14.08.24 в 08:06
Време е за сладолед, и то на сянка

До 35° в София, малка вероятност за дъжд

И днес ще бъде слънчево. След обяд над западната половина от страната ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са от 30° - 32° в Източна България до 37° - 39° в Западна..

публикувано на 14.08.24 в 07:20

Община Ихтиман празнува

Община Ихтиман отбелязва празника си с множество събития. Честванията започнаха на 9 август с изложба „Моят роден край на книга – страници в рисунка“ на децата от Школата по изобразително изкуство ЦПЛР – Ихтиман. На 14 август предстои лятно кино на централния площад, с прожекция на филма „Уроците на Блага“. Кулминацията на празника е на 15 август –..

публикувано на 13.08.24 в 17:05
Богомил Николов

Какви са предимствата при използването на Европейска здравно-осигурителна карта?

Летният сезон, предстоящата учебна година и сезонната работа на българи в чужбина – време, в което Европейска здравна карта може да бъде от помощ при нужда от спешна здравна грижа. Богомил Николов - изпълнителен директор "Активни потребители" разказа в предаването “Ритъмът на столицата“ по Радио София, какво представлява Европейската..

публикувано на 13.08.24 в 16:00

Временно спират строежа до бл. 18 в ж.к. "Зона Б-5"

Протестни действия, скандиране и гражданско несъгласие частично блокираха движението в понеделник на улица „Охридско езеро“ в жилищния квартал „Зона Б-5“. Причината – притеснение и недоволство от страна на жителите от блок 18. По думите им зелената площ срещу жилищната сграда е изкупена от частен инвеститор, като е предвидено на мястото да се..

публикувано на 13.08.24 в 14:59