Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква отбелязва Успение на Света Богородица

С тържествени богослужения православната църква отбелязва Успението на Света Богородица.  Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните. Имен ден имат над 180 хиляди българи. Мария остава най-разпространеното женско име у нас. Носят го над 102 хиляди българки.

Според Църковното предание, земният живот на св. Богородица завършил по чуден начин. Със сияещо райско клонче архангел Гавриил й възвестил предстоящата кончина, за която тя започнала да се готви усърдно. За да се сбогуват с Божията майка от всички краища на света на облаци били пренесени апостолите. Смъртта й била като блажено заспиване. Погребали я в Гетсимания. Три дни по-късно пристигнал апостол Тома. За да сбогува и той, отворили гроба, но бил празен.

Кюстендил посреща Негово светейшество българския патриарх и софийски митрополит Даниил, който ще отслужи заедно с местните свещеници патриаршеска литургия в централния  храм "Успение Богородично" . След това ще започне уникалният празник "Въздигане на хляба".

Старозагорският митрополит Киприан ще възглави Божествената Света Литургия в храма “Св. Успение Богородично” в родния си град Казанлък. Църквата отбелязва 190 години от освещаването си. Посрещането на владиката ще бъде  9:15 часа, а началото на богослужението е в 9:30.

Празникът на Варна ще започне с тържествена света архиерейска литургия,отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в катедралния храм "Успение Богородично".

В Tроянския манастир, който има храмов празник след Светата литургия, се организира традиционното литийно шествие с  чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. 

Празничните богослужения в Троянската света обител започват  в 7:00 ч. с полутощница, характерна само за светата обител, поясни архимандрит Стефан.

„Празничната успенска полунощница с чина на игуменската лития,  когато вече същото това символично  богородично тяло, което сме извърщили опело предната вечер  ще бъде символично погребано. Тази полунощница е богослужение, което се извършва само един път в годината именно на празника Успение Богородично, каза той.

От 9.00 ч. започва  празничната Божествена света литургия.

„Подир литургията  според многовековната манастирска традиция  ще се състои и литийното шествие с чудотворната икона на  пресвета Богородица Троеручица,  от съборния манастирски храм до параклиса  в местността могилата, където  света Ботородица явила своето първо чудо  още в далечната 1600 г., посочи още архимандрит Стефан.

Очаква се и тази година на  Успение Богородично много християни да се поклонят  пред чудотворната икона и да се помолят за здраве и благоденствие, а архимандрит Стефан допълни, че  чудесата й са ежедневие в Троянската света обител.

По повод празника в  района около  манастира продължава и традиционният панаир на занаятите.

Успение Богородично се отбелязва в Гърция с особена тържественост. На остров Тинос, известен като Островът на Богородица, вярващите се изкачват до иконата на колене.

Камбаните бият тържествено за празника. Църкви и манастири са украсени в цветя. През цялата нощ  гърци и чужденци, вярващи християни, останаха на литургия в манастирите.

Днес за гърците е летния Великден, защото е най-големия християнски празник през лятото.

Особено впечатляващи са тържествата на остров Тинос в Егейско море. Там пристигнаха хиляди вярващи от цял свят, за да се поклонят на чудотворната икона на Дева Мария. Стотици от тях изминават пътя от пристанището до иконата на колене.

На остров Кофуниси ходят до църквата с лодки.

Със запалени факли ходят на поклонение днес жителите на остров Нисирос.

На всеки гръцки остров има поне една църква "Света Богородица", построена така, че да се вижда от всички страни на острова.

Във връзка с празника са въведени извънредни мерки по охрана на храмовете.

Трафикът на колите се следи и с дрон. Пътна полиция е с извънредни екипи по натоварените участъци.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Църквата

Феноменът на жените-религиозни виртуози по примера на Преподобна Стойна

„Феноменът на жените религиозни виртуози – по примера на култа към неканоничната българска светица Преподобна Стойна“ е озаглавено научното изследване, което д-р Александра Михалска от университета „Адам Мицкевич“ в Полша представи в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Тя има дългогодишна връзка с България. Занимава се..

публикувано на 15.08.24 в 11:35

Стартира кампания "Спасителен автомобил"

Започна кампания за набиране на средства за закупуване на високопроходим спасителен бус за "Планинско спасяване – област Пазарджик". Спасителният бус не само ще улесни транспортирането на доброволците при пожари, наводнения, аварии и издирвания, но и ще облекчи значително преноса на технически съоръжения, противопожарна екипировка и лични предпазни..

публикувано на 15.08.24 в 10:40
Стотици миряни се стекоха в манастира

Почитаме Успение Богородично

Днес, 15 август е най-големият от всички църковни празници - Успение Богородично, посветен на Божията майка. Той е свързан с т. нар."заспиване" на Св. Богородица. На 64 години тя се моли в Елеонската планина, когато й се явява архангел Гавриил, с палмова клонка в ръка, и й известява, че след 3 дни духът й ще премине в царството небесно. Преди да..

публикувано на 15.08.24 в 09:47

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за август.  Днес ще бъде слънчево. След обяд над западната половина на страната ще се развива купеста, главно над планинските райони и купесто-дъждовна облачност. На изолирани места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в Източна България - умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури..

публикувано на 15.08.24 в 07:15

Стартира четвърти обучителен курс на програмата "Жените в технологиите – Women in Tech"

Глобалната обучителна програма за придобиване на основни дигитални умения  "Жените в технологиите – Women in Tech" , стартира своя четвърти обучителен курс на 16 август 2024 г., петък. Обучението се провежда за първи път у нас, като то е предназначено да отговори на предизвикателствата в различията в цифровите умения сред жените в нашето..

публикувано на 14.08.24 в 16:41
Надя Василева, председател на БКЗ

Равнопоставеността между жените и мъжете в работата

Жените остават по-слабо представени на ръководни постове и продължават да получават по-ниски заплати от мъжете, въпреки че ги превъзхождат по образование. Това показват данни, цитирани в проект на доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2023 г. Той е публикуван за обществено обсъждане. В него са изложени извършените..

публикувано на 14.08.24 в 15:58

Къде сме ние в здравеопазването?

Модулът "Дългосрочна грижа за пациента", който е част от електронното здравно досие ("еЗдраве") на НЗИС. Модулът, разработен от екипа на "Информационно обслужване" АД, е много сериозна стъпка в процеса на дигитализация на страната ни. Целта му е да подпомогне предоставянето на персонална грижа и проактивна помощ за потребителите на здравни..

публикувано на 14.08.24 в 15:15