Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 19 август до 2 септември в градина "Кристал"

Фотоизложба в помощ на климата

Проектът цели повишаване на информираността за климатичните промени.

Снимка: “Екологичен манифест – МанЕко”

Според експертите светът отчита 11-тата поредна година с рекордно горещи месеци, а 2024 г. може да бъде първата, в която затоплянето ще надмине границата от 1.5 °C (сочена за критична в докладите на учените към ООН и Парижкото споразумение).

Последиците за България са видими в екстремните прояви на времето – липса на сняг през зимата, градушки, неблагоприятни метеорологични условия за земеделските добиви, наводнения, пожари, деградация на почвите, повишен риск за здравето. 

Неразбирането на тези проблеми сред обществото пречи за бързото предприемане на мерки, изготвяне на дългосрочни стратегии и работа за справяне с последиците от климатичните промени. Ето защо Фондация "Екологичен манифест – МанЕко" търси иновативни подходи, чрез които да популяризира темата за климатичните промени сред гражданите на София и България.

Еко фотоизложбата "Гласове на природата“ на фондация "Екологичен манифест – МанЕко" е продължение на работата на организацията в довеждането на темата за климатичните промени и последиците от тях до широката публика в България. Изложбата представлява втора подобрена и разширена версия на предишно издание, което бе представено от организацията за първи път през 2019 г., когато по време на Младежката конференция за климата, когато група младежи от Нидерландия организират фотоизложба в Амстердамския университет, посветена на климатичните промени и опазването на околната среда.

 Фондация "Екологичен манифест – МанЕко" участва в инициативата с две младежки творби.

След експозицията, фондацията получава право да популяризира представените фотоси в България. Историите, пресъздадени в тях, са искрени и отразяват гледната точка на младите хора от различни краища на света и тяхната загриженост за бъдещето на планетата.

"Гласове на природата“ включва тези и още нови фото истории, които разкриват дълбоката и неразривна връзка между човека и природата.

"Ние добавяме професионални истории, които специално сме събрали и подбрали, за хора от така наречените "коренни населения", които живеят сред природата. Те са самата природа и когато техният начин на живот страда ние разбираме, че природата е дълбоко засегната", сподели в предаването "Радиокафе" Вихрен Митев, автор на проекта и управител на Фондация "Екологичен манифест-МанЕко".

 В рамките на събитието (20 август – 01 септември 2024 г.) в градина "Кристал" – срещу Военния клуб), гостите ще имат възможност да се запознаят отблизо с истории, в които природата проговаря и разкрива връзката ѝ с нас хората, както и да получат информация и данни по най-важните теми в областта. 

Проектът има за цел да съчетае по иновативен начин сферите на визуални изкуства, природоопазване и образование. Той е насочен и към уязвимите социални групи и по-специално към хората със слухови увреждания, на които да се предоставят нови възможности за социална интеракция, и които да станат наши партньори в работата за повишаване на обществената информираност за климатичните промени и последиците от тях, съобщават организаторите.

"Опитваме се по най-пълноценния начин да пренесем информацията – за някои е по-лесно да прочетат, да видят една графика и да разберат, за други е по-лесно емоционално да се ангажират с темата, да им бъде разказана история, за трети визуално да видят снимка, да си представят, да се вживеят в мястото и хората, които са на снимката, да видят и почувстват техните емоции, така че сме събрали балансирано количество от всичко, за да сме сигурни, че темата ще достигне до почти всеки", посочи още Вихрен Митев.

В допълнение към изложбата фондация "Екологичен манифест – МанЕко" ще организира и серия от работилници "Климатична фреска". 

Проектът е финансиран от Столична програма "Социални иновации".

Чуйте повече от разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Антикорупционен фонд

Корупционната схема за софийските отпадъци е функционирала дълги години

Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) извърши разследване в 2 части: "Властелините на пръстта" и "Едрогабаритни схеми" за методите, по които хора от Столичния инспекторат от години източват бюджета на Столичната община през събирането и откарването на отпадъци в съответните депа. "Дългогодишна корупционна схема в Столичния инспекторат е..

публикувано на 15.08.24 в 15:10

Установиха щамове на варианта FLiRT на "Омикрон" в България

По предварителни данни в България са установени Covid щамове на варианта FLiRT на "Омикрон", обяви пред БТА проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите ѝ подвариантът BA2.86, който се разпространи бързо, се нарои на подварианти и всички те сборно се наричат FLiRT. "Името му е съчетание на..

публикувано на 15.08.24 в 13:10
Църквата

Феноменът на жените-религиозни виртуози по примера на Преподобна Стойна

„Феноменът на жените религиозни виртуози – по примера на култа към неканоничната българска светица Преподобна Стойна“ е озаглавено научното изследване, което д-р Александра Михалска от университета „Адам Мицкевич“ в Полша представи в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Тя има дългогодишна връзка с България. Занимава се..

публикувано на 15.08.24 в 11:35

Стартира кампания "Спасителен автомобил"

Започна кампания за набиране на средства за закупуване на високопроходим спасителен бус за "Планинско спасяване – област Пазарджик". Спасителният бус не само ще улесни транспортирането на доброволците при пожари, наводнения, аварии и издирвания, но и ще облекчи значително преноса на технически съоръжения, противопожарна екипировка и лични предпазни..

публикувано на 15.08.24 в 10:40
Стотици миряни се стекоха в манастира

Почитаме Успение Богородично

Днес, 15 август е най-големият от всички църковни празници - Успение Богородично, посветен на Божията майка. Той е свързан с т. нар."заспиване" на Св. Богородица. На 64 години тя се моли в Елеонската планина, когато й се явява архангел Гавриил, с палмова клонка в ръка, и й известява, че след 3 дни духът й ще премине в царството небесно. Преди да..

публикувано на 15.08.24 в 09:47

Православната църква отбелязва Успение на Света Богородица

С тържествени богослужения православната църква отбелязва Успението на Света Богородица.  Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните. Имен ден имат над 180 хиляди българи. Мария остава..

публикувано на 15.08.24 в 09:18