Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медитация и фокус в музиката на Емилиян Гацов-Елби

Снимка: Театър София

Еvocations е авторска музика от най-новия носител на наградата "Аскеер", композитора Емилиян Гацов-Елби. Каква е разликата от това да се създава музика от вътрешния повик и в колаборация с някой?

"Мога да кажа, че покрай работата ми в театъра и въобще правенето на саундтраци и всякакви сценични музики съм правел всякакви неща. Разликата е, че там, като че ли просто човек е част от някаква мрежа и по някакъв начин е по- лесно. Това, което сега излиза, което е някаква музика, която не е свързана с някакъв контекст, за мен лично до голяма степен нещата, които правя извън този контекст вдъхновени по някакъв начин с работата ми с други хора. Тоест, започнал съм да правя нещо, имал съм някаква задача за решаване вложил съм някакво усилие да реша как да я направя и оттам като някакъв вид субпродукти, като някакъв вид страничен резултат от това се получава нещо, което аз самият не съм очаквал и аз го взимам и започвам да го развивам", каза Емилиян Гацов-Елби.

Той подчерта, че преди да започне да се занимава с театър е бил част от софийската електронна ъндърграунд сцена и като цяло тази музика е самотно занимание. На 17 август 2024 г. ще се появат първите девет нови парчета от една дълга композиция, която музикантът прави повече от три години. По думите му това е от времената на пандемията, когато е имал свободно време да експериментира, да търси нови посоки.


"Това беше време, в което много хора започнаха да си готвят, да се връщат към природата. Това беше много странно време, в което нещо като че се показа, което е възможно да се случи и то доста бързо със света, с начина, по който живеем. И после всичко се върна в нормалното. Тогава покрай различни експерименти и търсене на посока разбрах, че искам да направя неща, които да върна на природата. Много исках да взема едни мегафони, да ги сложа на брега на морето и да върви тази музика. Да е насочена не към някаква публика, не да правим инсталация, колкото аз да дам с моите средства да върна каквото мога на природата, откъдето съм дошъл. Природата - това, което е дивото. Като застанеш на брега вече нашата цивилизация свършва", сподели артистът.

Къде е границата?

По думите му в музиката има пулсация, въздух, нещо от природата на фаровете и е много важно какъв е контекстът. Това е звукът, от който човек би имал нужда, посочи той. До момента Емилиян Гацов-Елби е направил около 60 подобни парчета, но специфичното е, че контекстът е всичко. Относно изкуствения интелект в изкуството той заяви:

"Класическият език на музиката, който поне в западния свят е утвърден, той поне по принцип е един език, който откакто се появиха достатъчно мощни компютри се прави различен софтуер за генеративна, алгоритмична композиция."

Артистът отбеляза, че да се прави изкуство с машина винаги има нужда от куратор.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Марина Желябова: Все повече хора предпочитат дистанционна или хибридна работа

Нови правила за провеждане на обучение и инструктажи по здравословни и безопасни условия на труд в България, влизат в сила от 27 септември 2024 г. Целта е да се модернизират и улеснят процесите, свързани с безопасността и здравето на работното място. Фактът, че след Covid пандемията все повече хора работят онлайн, налага промени и в тази..

публикувано на 18.09.24 в 16:32
Стани Милев(вдясно)

"Криейтив бъз“ и ролята на държавата в творческо-креативната индустрия у нас

Част от "Кошера" и неговата креативна същност е Стани Милев. Той е създателят на студио за анимация и криейтив Chase a cloud, което работи с утвърдени имена на световния пазар. Дългогодишният му опит е свързан със създаването на различни успешни и неуспешни бизнеси, той е дизайнер/аниматор/създател по натура. Най са му на сърце собствените..

публикувано на 18.09.24 в 16:26
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: След изборите ни очаква още от същото

След изборите ни очаква още от същото, коментира пред Радио София доц. Иво Инджов - политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Според него не се очакват съществени промени. „Няма да бъде съставено устойчиво правителство, ако въобще се стигне до създаване на редовно правителство. Иначе, да, ще има преразпределение на силите в..

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Променя ли изкуственият интелект стандартите за красота?

Екипът на предаването "Радиокафе" днес е в Интер Експо Център, където излъчваме на живо от събитието "Тук-там Кошер" - кошер от жужащи, добри енергии, на бизнеса, на  младите хора, които живеят и работят в България, или живеят и работят в чужбина. Всъщност, идеята на "Тук там" е да ги свързва, за да има едно добро бъдеще за тези, които искат да се..

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Интер Експо Център

Форумът "Тук-Там Кошер" събира 150 компании

Друг лектор, Борислав Василев също се включи с тема за управлението на знанието във времената на дигитална трансформация. "Дигиталната трансформация много често се бърка с термина "дигитализация". Дигитализацията е просто преминаване от аналогови към цифрови продукти за компаниите, докато дигиталната трансформация е нещо по-глобално...

публикувано на 18.09.24 в 12:55

В Интер Експо Център стартира "Тук-Там Кошер"

Днес, 18 септември предаването "Радиокафе" е изнесено в Интер Експо Център, където се провежда инициативата "Тук-Там Кошер". Тя присъства от много години в пейзажа, когато стане дума за младите хора. По темата говори Златина Кръндева, модератор на събитието. "Кошер" се организира доста години, това е шестото издание и най-мащабно, с което ние..

публикувано на 18.09.24 в 12:31

Мартен Роберто: Мачът Димитров vs Джокович беше изключително спортно събитие

Един от емблематичните гласове на "Радио София" и музикален редактор Мартен Роберто коментира своето присъствие като диджей на вчерашния мач между Григор Димитров и Новак Джокович. "Мисля, че отместваме акцента от това, което се случи вчера. Състоя се едно изключително спортно събитие с двама невероятни атлети. Това беше спортен празник, а не..

публикувано на 18.09.24 в 11:58