Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от далечно, но интересно минало

Елисавета Станчева, куратор на изложбата "Щрихи и състояния" в Стара Загора на първия български гравьор Никола Попов:

"Той винаги присъства в изследванията на графиката, първоначално е бил познат на около 20 човека. В София (2023) и в Стара Загора изложбата се радва на интерес. Той е част от едно доста далечно, но интересно минало. Той е представен и на първото Изложение в Пловдив, бил е с творбите си и на Парижкото световно изложение през 1900-та."

"Поради спецификата на гравюрата той остава настрани от популярния художествен живот. Любопитно е присъствието на родословното дърво на Никола Попов. Единствената позната гравирана медна плоча на Княз Фердинанд вече е дарение за колекцията на галерията" - добавя Катя Тинева, директор на галерията в Стара Загора.

"Вълнуват ме теми и личности, за които не се е писало и говорило" - продължава Елисавета Станчева. "Някои неща изобщо не се променят. Светът не се е провалил и няма да се провали. Никола Попов рисува родословното си дърво, в него се намират над 500 човека. Той го оформя в 1928. А рождената му дата е с въпросителна заради опожаряването на Стара Загора, липсват документи. Има негови свидетелства от Университета във Виена и други, които водят до друга рождена година, 1865, но той собственоръчно е писал, че е роден в 1868.

Финалните думи са отново на Катя Танева: "След Стара Загора, изложбата ще бъде показана в началото на ноември и в Дом Витгенщайн във Виена - Никола Попов е бил виенски възпитаник. А Елисавета Станчева е изключително вдъхновяваща личност."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Новата цветна нотка на Враца

Опен Враца фестивал - какво предстои, разбираме от Владимир Манолов, един от организаторите: "Това е второ издание. По много хубав начин добавя нова цветна нотка с три музикални сцени на ул.Търговска и Етнографския комплекс "Софроний Врачански". Ще има работилници за възрастни и деца, включително рисуване с чаша вино за възрастните. Ще има и..

публикувано на 17.08.24 в 11:32
Ритон от Панагюрското съкровище

Второто раждане на съкровището го прави специално

Златното Панагюрско съкровище, открито преди 75 години, през погледа на репортера ни Надежда Герова и доц.д-р Атанас Шопов - директор на Музея в Панагюрище, където е в момента то: "Второто раждане на съкровището го прави специално. Със сцените, изяществото, красотата. Технологията му е много интересна. Не е правено наведнъж. Земята ни го откри след..

публикувано на 17.08.24 в 11:09

Да се зарадваме на малките неща

Селски ренесанс нонсенс ли е? Невена Йовчева, организатор на фестивала в с.Ослен, Криводол, община Мездра разказва: "Трета година правим фестивала за радостта и смисъла на селото. Споделяме вдъхновение към него. Моделът на задружност от времето на детството ни и на нашите баби. Фестивалът е комбинация между традиционното и съвременното. Хора, които не..

публикувано на 17.08.24 в 09:50
Промяната започва от нас, казва всеки доброволец

Подлез на "Цариградско шосе" грейна от работата на Николай Петров-Glow и студенти

От мрачния и неподдържан подлез на автобусна спирка „Изток“ на „Цариградско шосе“ няма и следа. Сега на негово място минувачите се наслаждават на пъстро изрисуван подлез, дело на графити артиста Николай Петров-Glow. Приятната промяна е част от проекта „Net zero on campus“ в Стопанския факултет на Софийския университет, с участието на..

публикувано на 16.08.24 в 17:58
Светослава Симеонова и Емили Караколева

Следващите български младежки делегати към ООН са Емили Караколева и Светослава Симеонова

За 18-а поредна година след конкурс бяха определени двамата официални младежки представители на България към Организацията на обединените нации (ООН). За следващия мандат – 2024-2025 година, българските делегати са Емили Караколева и Светослава Симеонова. И тази година конкурсът се проведе в четири кръга. До последния достигнаха 7..

публикувано на 16.08.24 в 16:35
Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: С реториката на шоумен Тръмп и пред Мъск каза каквото поиска

В началото на седмицата кандидат-президентът на Републиканската партия Доналд Тръмп даде двучасово интервю пред предприемача милиардер Илон Мъск в социалната му мрежа Екс (Х). Въпреки първоначалните технически проблеми, разговорът беше проследен от над 1,3 млн. слушатели. Доналд Тръмп много умело използва своята реторика на шоумен, за да..

публикувано на 16.08.24 в 15:18