Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на доброволците продължава традицията

Снимка: Радио София

Националната Асоциация на Доброволците в Република България (НАДРБ) е създаденa през 2014г. като сдружение, на хора, които споделят общи ценности и призвание – да помагат при овладяването на извънредни ситуации. Тя обединява в рамките на една организационна структура всички субекти в процеса на управлението на кризи – доброволци, професионални пожарникари и спасители и местното самоуправление. НАДРБ спомага за увеличаването на капацитета на обществото за справяне с природни бедствия и други извънредни ситуации. Подробности разказа Ясен Цветков, председател на НАДРБ.

"Аз се записах като част от доброволно формирование на Столична община за овладяване на бедствия. Това беше в далечната 2011 година и тогава с леко учудване видях, че служебният ми номер беше 005 в доброволното формирование, а то мисля, че е едно от първите в страната. Аз съм поне сред първите 50 или 100 доброволци, които са се записали по този закон, откакто нашата държава започна да изгражда такива формирования", каза той.

Цветков поясни, че организацията обединява енергията на много хора и обединява общински служители, кметове, както и пожарникари, които обучават доброволците. И добави:

"Ние се радваме на обществено внимание напоследък, когато има големи поводи за изява. Но много хора не виждат едни други детайли. Нашето доброволстване е много по-голямо и по-времеангажиращо в моменти, в които никой не говори за нас. Когато се готвим, когато проверяваме техниката, когато се мъчим да се снабдяваме с техника, когато след акция часове и дни наред техниката се поправя, изчисляват се загубите."


По думите му обучението се състои от много програми, като първата помощ е за хора, които имат афинитет към медицината. Първоначалният курс обхваща техники, тактически действия и боравене с техниката за овладяване на пожари, наводнения и земетресения. Той е в рамките на 80 часа, след което се полага изпит и на доброволеца му се издава служебна карта с код, който удостоверява, че той е част от тази система. Цветков отбеляза, че обикновения доброволец най-голямо предизвикателство среща в отношенията си с работодателите. Освен това подчерта, че по закон доброволците от формированията когато бъдат изпратени със заповед на кмета на съответната община и когато бъде повикан на помощ чисто формално има право да бъде освободен от работа без това да се отрази на неговите взаимоотношения с работодателя.

"Дори тези средства, които държавата отпуска на общините не са кой знае колко, не са големи. Те покриват само най-основните нужди. Има и добри примери, на места общините се опитват да закупуват определени автомобили и техника. Разбира се, те са недостатъчни. Ако искаме да имаме една ефективна и работеща мрежа ние трябва да имаме достатъчно оборудване и техника навсякъде. Ние функционираме в един сектор, който има хронични проблеми", каза той.

На 17 юли 2024 г. НАДРБ започна спешна дарителска кампания за осигуряване на важно оборудване за доброволците чрез три инструмента - Платформата.бг, ДМС и банковата си сметка. Заради важността на кампанията Фондация BCause оказва организационна и комуникационна помощ на малкия екип и управителен съвет на асоциацията. Първоначалната цел е да се съберат 25 000 лева, с които да бъдат купени 100 ранцеви пожарогасители, които са ефикасни при потушаване на начални и малки пожари, и особено нужни в труднодостъпни терени. За часове са дарени над 50 000 лева. 

"Опитваме се да осигурим реална специализирана техника, която да бъде многоцелева и да бъде ползвана спрямо нуждите на място, които са огромни", сподели Цветков.

Той посочи, че причина за пожарите на първо място са дългите горещини и липсата на валежи, но за съжаление има немалък брой пожари, които възникват в следствие на небрежност, стопански дейности и излети. Също така има и злонамерени действия - умишлени палежи.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвърто издание на Парк Фест "Пейка"

На 24 август 2024 година на Пернишката крепост "Кракра" ще се проведе Четвъртият Парк Фест "Пейка", като обещава много забавления, награди, изненади и весели моменти. Ще има разнообразни активности, а вечерта ще завърши с мега концерт, в който ще участват някои от най-горещите имена на българската музикална сцена. Организатори на събитието са..

публикувано на 19.08.24 в 13:12
Синя Суперлуна

Първата от четирите суперлуни за годината е тази вечер

Първата от четирите суперлуни тази година ще може да бъде наблюдавана тази вечер. Пълната луна ще бъде малко по-близо от обичайното до Земята  и ще изглежда малко по-голяма и по-ярка на нощното небе. Августовската суперлуна поставя началото на поредица от лунни спектакли. През септември тя ще съвпадне с частично лунно затъмнение, докато..

публикувано на 19.08.24 в 12:50

Ново издание на книгата "Борбата за един световен град 1907-1917"

Излезе ново издание на книгата "Борбата за един световен град 1907-1917" на журналиста Стефан Александров Янчулев. Книгата излиза за първи път след първото ѝ публикуване през 1945 година. Тя е носила печат, че е забраненa от комисията по контрола на печата от 1945 до 1990 година. След 6 септември 1944 година диктатурата на пролетариата започва да..

публикувано на 19.08.24 в 12:42
Вихрен Георгиев

С фотоисториите си Вихрен Георгиев разбива стереотипи

Когато човек е търсещ и работоспособен, талантлив и креативен, резултатите не закъсняват. Доказателството може да се види в проектите на Вихрен Георгиев. Преди 10-ина години започва да осъществява идеята си за People of Sofia (платформа за улична фотография) с около стотина снимки, а ето, в момента има повече от 300 000 последователи в..

публикувано на 19.08.24 в 10:22
19-годишната Антония Баева учи за акушерка в Медицинския университет в София

Ромки - бъдещи медицински сестри и акушерки, кандидатстват за стипендия

Фондация „Тръст за социална алтернатива" (ТСА) обяви конкурс за три стипендии на студенти от ромски произход във втори, трети или четвърти курс, изучаващи специалностите Акушерка или Медицинска сестра през академичната 2024/2025 година. Те трябва да имат успех над 3,50 от завършената учебна година. Одобрените кандидати ще получат финансова..

публикувано на 19.08.24 в 09:02
Търсете сянка

Времето - като вчера, в София - до 33°

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са..

публикувано на 19.08.24 в 07:20
Атанас Димитров

Каракачаните не мислят за почивка

Атанас Димитров е от каракачански род и ни представя събора, който започва на обяд тук: "За каракачаните има немалко изследвания, спорни моменти, но няма много писмени сведения. Разчита се на фолклора, песните, които пеят. Един гръцки автор е записал 630 песни в България, повече, отколкото е записал в Гърция. Те запазват фолклора си за да запазят..

публикувано на 18.08.24 в 11:11