Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 23 до 25 август

Организираните туристи празнуват с национален събор на Черни връх

Снимка: БТС

На 25 август празнуваме 129 години от знаменитата покана, написана от Алеко Константинов към всички любители на планината да се съберат на Черни връх и заедно да поставят началото на организирания туризъм в България.

Днес тази покана неслучайно стои върху купюрата с най-висока стойност от българските банкноти - 100 лв., символизирайки единство, лидерство и любов към Родината, припомнят от Българския туристически съюз.

По случай годишнината от организацията отправят покана към всички любители на планината да станат част от Националния туристически събор на Черни връх, който ще се състои на 25 август 2024 г.

Традиционно честванията започват още в 17:30 часа на 23 август (петък), пред Народния театър „Иван Вазов”, до морената с паметната плоча. Точно от там на 27 август 1895 г. по призива на Алеко тръгват 300 природолюбители и изкачват Витошкия връх и полагат началото на организирания туризъм в България. 

Ще бъдат положени цветя и на паметника на Алеко Константинов на булевард „Витоша“.

На 24 август (събота) от 17:00 ч., на поляната пред хижа „Планинарска песен” и хижа „Борова гора" ръководството на БТС ще представи новата си дългосрочна стратегия.

За да се присъединят повече членове към важната дискусия, от централата на БТС са запазили всички хижи на Витоша за представители на дружествата от цялата страна, като нощувките и изхранването са безплатни.

Програмата на събитието включва туристически походи и състезания по планинско бягане и изпълнения на туристически хорове. Очаква се в честванията да вземат участие хиляди туристи, популярни личности и гости от чужбина.

За 25 август от 9:00 ще бъде даден стартът на „Витоша рън 2024", предвиден е и празничен обяд.

Ще бъдат организирани и палаткови лагери около хижа „Алеко” и хижите „Планинарска песен” и „Борова гора".

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В момента се изпълняват дейностите по най-дългия, втори етап от ремонта

По-малко от 10 дни до третия етап на основния ремонт на ул. "Щросмайер"

Вторият етап от основния ремонт на ул. „Йосип Щросмайер“ в район „Илинден“, който започна на 13 юни, трябва да завърши до 28 август т.г. Първият етап обхващаше участъка от ж.п. линията Перник-София до ул. „Крум Стоянов“. Той приключи през юни. В момента ул. „Пражка пролет“ – пряка на „Йосип Щросмайер“ остава отворена за движение, включително и..

публикувано на 19.08.24 в 15:50

ЦГМ предупреждава за измама с безплатни карти за пътуване

От Центъра за градска мобилност отново предупредиха за измама с безплатни едногодишни карти за пътуване в София. Информацията се разпространява в социалните мрежи. От общинското дружество съветват да не се отваря линка към информацията и да не се предоставят лични данни. Условията за издаване на карти за обществения транспорт в столицата..

публикувано на 19.08.24 в 12:53
Румен Радев

Няма да има кабинет "Кожарева", изборите ще са след 20 октомври

Изборите се отлагат. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с номинирана за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава заяви, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината –..

публикувано на 19.08.24 в 11:35

4 от климатизираните германски вагона тръгват между София и Варна

От днес четири от новодоставените германски вагони ще бъдат композирани в бързия влак от София за Варна, заминаващ от Централна гара в 10,00 ч.  Други 4 ще бъдат включени към бързия влак, потеглящ от Варна за София в 09,25 ч.  Двете композиции с климатизирани вагони ще пътуват всеки ден и ще се движат по маршрут София-Пловдив-Варна и..

публикувано на 19.08.24 в 08:23
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934 - 9 септември 1944 година. "Паметникът да се разположи до метростанция "Стадион "Васил..

публикувано на 18.08.24 в 07:50
Снимката е илюстративна, архив.

Трамвай е блъснал мъж в района на бул. "Никола Петков" и "Цар Борис III"

Трамвай е блъснал мъж в София, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 13:00 часа в района на бул. "Никола Петков" и "Цар Борис III". Мъжът, за когото се смята, че е скитник, е откаран с наранявания в "Пирогов". 

публикувано на 16.08.24 в 14:25

Лекарите в "Пирогов" спасиха 16-годишно момче след тежко ПТП

16-годишно момче води нов живот след тежка катастрофа край Самоков, претърпяна преди 2 месеца. След ПТП-то момчето е транспортирано по спешност в София, настанено  е в Детската реанимация на "Пирогов", където лекарите правят и невъзможното, за да го върнат към живот. Мултидисциплинарният екип специалисти не се отказва, следват интензивно..

публикувано на 16.08.24 в 13:00