Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата от четирите суперлуни за годината е тази вечер

Синя Суперлуна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата от четирите суперлуни тази година ще може да бъде наблюдавана тази вечер. Пълната луна ще бъде малко по-близо от обичайното до Земята  и ще изглежда малко по-голяма и по-ярка на нощното небе.

Августовската суперлуна поставя началото на поредица от лунни спектакли. През септември тя ще съвпадне с частично лунно затъмнение, докато октомврийската ще бъде най-близо. Ноемврийската суперлуна ще закрие лунните представления за годината, предаде БТА.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължиха забраната за износ на инсулин с месец

Срокът за забрана за износ на инсулин и някои антибиотици се удължава до 19 септември. Това се посочва в заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, която е в сила от днес до 19 септември. Заповедта е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Анализ показва, че има забавяне или отказ за доставка от..

публикувано на 19.08.24 в 14:53

Четвърто издание на Парк Фест "Пейка"

На 24 август 2024 година на Пернишката крепост "Кракра" ще се проведе Четвъртият Парк Фест "Пейка", като обещава много забавления, награди, изненади и весели моменти. Ще има разнообразни активности, а вечерта ще завърши с мега концерт, в който ще участват някои от най-горещите имена на българската музикална сцена. Организатори на събитието са..

публикувано на 19.08.24 в 13:12

Ново издание на книгата "Борбата за един световен град 1907-1917"

Излезе ново издание на книгата "Борбата за един световен град 1907-1917" на журналиста Стефан Александров Янчулев. Книгата излиза за първи път след първото ѝ публикуване през 1945 година. Тя е носила печат, че е забраненa от комисията по контрола на печата от 1945 до 1990 година. След 6 септември 1944 година диктатурата на пролетариата започва да..

публикувано на 19.08.24 в 12:42

Асоциацията на доброволците продължава традицията

Националната Асоциация на Доброволците в Република България (НАДРБ) е създаденa през 2014г. като сдружение, на хора, които споделят общи ценности и призвание – да помагат при овладяването на извънредни ситуации. Тя обединява в рамките на една организационна структура всички субекти в процеса на управлението на кризи – доброволци, професионални..

публикувано на 19.08.24 в 11:46
Вихрен Георгиев

С фотоисториите си Вихрен Георгиев разбива стереотипи

Когато човек е търсещ и работоспособен, талантлив и креативен, резултатите не закъсняват. Доказателството може да се види в проектите на Вихрен Георгиев. Преди 10-ина години започва да осъществява идеята си за People of Sofia (платформа за улична фотография) с около стотина снимки, а ето, в момента има повече от 300 000 последователи в..

публикувано на 19.08.24 в 10:22
19-годишната Антония Баева учи за акушерка в Медицинския университет в София

Ромки - бъдещи медицински сестри и акушерки, кандидатстват за стипендия

Фондация „Тръст за социална алтернатива" (ТСА) обяви конкурс за три стипендии на студенти от ромски произход във втори, трети или четвърти курс, изучаващи специалностите Акушерка или Медицинска сестра през академичната 2024/2025 година. Те трябва да имат успех над 3,50 от завършената учебна година. Одобрените кандидати ще получат финансова..

публикувано на 19.08.24 в 09:02
Търсете сянка

Времето - като вчера, в София - до 33°

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са..

публикувано на 19.08.24 в 07:20