Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

129 години организиран туризъм в България

Снимка: Радио София

На 25 август 2024 г. на Черни връх организираният туризъм в България ще отбележи своята 129-ата годишнина. Това съобщиха от Българския туристически съюз (БТС). Как ще преминат честванията и какво означава устойчив планински туизъм? Надежда Герова разговаря с Лъчезар Лазаров, изпълнителен секретар на БТС. Празникът ще бъде в рамките на три дни - от 23 до 25 август. След поднасяне на цветя на морената на Алеко Константинов до Народния театър "Иван Вазов ", където туристическите хорове ще изпеят планинарски песни. Цветя ще бъдат положени и на паметника на Алеко Константинов на булевард "Витоша".  

"На следващия ден програмата ще е традиционна, с три лъча походи от "Златните мостове", "Железница", хижа "Алеко" и горе на върха с организирани планински водачи", сподели Лазаров.

На 25 август от 9:00 ч. Пред НДК ще бъде даден стартът на маратона "Витоша рън 2024", като той също ще приключи на Черни връх. Предвиден и празничен обяд. И тази година основен партньор на мероприятието е фондация "София - световна столица на спорта" към Столична община, които се занимават с организацията на популярния планиннски маратон.

Спад или увеличаване на туристите се наблюдава?

"По време на пандемията се забеляза един бум, защото хората бяха задържани по домовете си и тръгнаха масово по планините и към Витоша. След пандемията 2023 година се запази този ръст, докато вече през 2024 година категорично се забелязва един 20% ръст на хората, които са по планините. Което се дължи не само на автобусните линии, а и на желанието на хората да са сред природата. Знаете, че Симеоновският лифт не работи, но това не спира хората да се качват", категоричен е Лазаров.  


По време на празника от Столична община са обещали, че ще бъдат пуснати и допълнителни автобуси, за да може всеки да отиде до планината. По думите му в последните години се наблюдава бум във вело туризма и се е инициирала промяна в правилника за маркировката, за да може и за колоездачите да има пътеки. Също така една трета от туристите са чужди граждани. Лазаров отбеляза, че затруднения се изпитват с хижите, защото те трябва да бъдат поддържани и реновирани и е крайно недостатъчно печалби да се генерират само от туристите. От БТС работят с всички ресорни министерства, но за съжаление обратна връзка от държавата няма.

Той посъветва посетителите на планината да проучат маршрута, или да потърсят планински водачи. Екипировката също е много важна - хубави обувки, зареден телефон и връхна дреха са задължителна част от нея, отбеляза той.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Доброволците на Свв. Георги" в помощ на възрастните хора

Фондация BCause обяви списък с проектите, които ще получат финансиране от Фонд "Нашите родители". Одобрените проекти са на обща стойност 96 хиляди и 190 лв. Конкурсът беше отворен за организации, регистрирани в обществена полза, както и читалища. В него кандидатстваха 40 организации с 41 проекта. Избраните 13 проекта ще допринесат за..

публикувано на 20.08.24 в 17:45

В болница "Лозенец" - 3-часова животоспасяваща операция на рядка висцерална аневризма

Пациент с инициали Д.Д. постъпва в УМБАЛ "Лозенец" със силни коремни болки , продължаващи няколко седмици. След извършено образно изследване е установено, че той страда от рядка висцерална аневризма на мезентериалната артерия – състояние, което засяга между 0,1% и 2% от населението. Този вид аневризми са с висок риск от руптура , която води до..

публикувано на 20.08.24 в 17:12

Достъпът до медицински услуги се влошава

За поредна година в повечето области на страната достъпът както до лекари-специалисти, така и до общопрактикуващи лекари се влошава. Лесният достъп до специализирана помощ обикновено е свързан с по-високо качество на здравните услуги. В извънболничната помощ той съдейства за по-ранното установяване на различни здравни състояния и по-евтиното им..

публикувано на 20.08.24 в 16:11

Необикновените музикални пътешествия на Венета Нейнска и Иван Стайков

„Концерти с история“ е една изключително интересна поредица, замислена от пианистката Венета Нейнска. Тя винаги е умеела да разказва, да поставя музиката в контекста на времето, в което е създадена дадена творба. Вярва, че така слушателят отнася със себе си по-цялостен спомен от музикалното преживяване. Самата Венета Нейнска е прекрасна..

публикувано на 20.08.24 в 14:02

Велосипедист почина на площада в Перник, вероятно от инфаркт

Мъж е починал на площада в Перник пред очите на минувачите. Трагедията се е случила малко след 12.00 ч. Мъжът е бил с велосипед, когато му прилошало и паднал от него.   Притеснените граждани звъннали на тел. 112, но въпреки бързата реакция на пристигналия спешен екип медиците само констатирали смъртта му.  В момента служители на ОДМВР извършват..

публикувано на 20.08.24 в 13:45

Лятната естрада в Борисовата градина посреща децата с безплатни представления

На 23 и на 25 август 2024 г., Лятната естрада в Борисовата градина за пореден път предлага забавления за деца. На 23 август, от 18.00 часа най-малките могат да гледат кукления спектакъл с музика на живо „Островът на изненадите“ и да участват в работилница за кукли. В неделя (25 август), от 10.30 ч. също предстои безплатно представление – „Приключения..

публикувано на 20.08.24 в 12:39
Снимка: Личен архив на Татяна Лолова

Срещнете Татяна Лолова пред Народния театър "Иван Вазов"

В градската градина пред Народния театър "Иван Вазов" днес се открива изложбата "Жена с много лица" – част от Националната програма “Татяна Лолова на 90 години”. "В живота си тя не искаше да е звезда, а невидима. На сцената и на екрана - Тя беше звезда, защото държеше публиката от първата до последната минута на актьорското си присъствие"..

публикувано на 20.08.24 в 11:35