Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 24 август

Първата зообиблиотека събира читатели и любители на животните

Снимка: Георги Нейков

Първата зообиблиотека в България ще бъде организирана тази събота, 24 август 2024 г. от 10:00 ч., съобщават от Зоологическата градина в София и канят всички любители на книгите и животните до езерото в Зоопарка.

Партньор на инициативата е Столичната библиотека.

Всички посетители ще могат да разгледат изложбата „Птиците на Америка“ представяща една от най-уникалните и скъпи книги в света от 30-те години на XIX век., чийто автор е американският орнитолог и художник Джон Одюбон, съдържа 435 цветни литографии на близо 500 вида птици, които са изобразени в реален размер. Книгата е в 4 части, издадени в периода 1827-1838 г. В изложбата са включени и първият определител на птици в България от 1909 г. на д-р Едвард Клей и учебници по зоология като най-старият е от 1866 г.

Най-малките и любознателни посетители ще имат възможността да разгледат някои от първите издания за деца от български автори - „ Дребни стихотворения за децата и отделенията“, 1888 г. на П. Р. Славейков, „Стихотворения за малки деца“ от Иван Вазов, 1891 г., първият български роман за деца на Калина Малина „Златно сърце“, 1930 г. и др.

Предвижда се и „Мисия Зоодедектив“- част от образователната платформа за деца в училищна възраст на Зоологическа градина – София.


На 25 август 2024 г. от 10:30 ч. по повод 129 г. от организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България на поляната пред хижа „Алеко“ Библиотеката на София ще очаква любителите на планината с фото-документалната изложбата „Съзерцанието на щастливеца“, която е част от поредицата планински изложби на Столичната библиотека, включваща цитати от Алековите творби и любопитни стари фотоси на Витоша от началото на XX век. Те представят красотата на родната ни природа такава, каквато Щастливеца я е видял и описал в творбите си. Част от планинската изложба са и издания от ценните колекции на Библиотеката, акцента на които е Витоша - как тя е описана през погледа на чуждестранни пътешественици и български изследователи. Някои от тях са „Географическо речниче“ (1897) от Иван Друмев, „Географски речник на България, Македония, Добруджа и Поморавия“ (1918) от Жечо Чанков, „Витоша“ (1929) в Спомените на Павел Делирадев, един от първите географски атласи с цветни илюстрации предназначен за ученици от 1906 г.

Посетителите ще могат да се насладят на планинските четения с поезията и музиката на Петър Чухов и Иван Христов.

Планинската къщичка за книги на поляната пред хижа „Алеко“ ще бъде заредена с нови книги.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: За резервите към Калин Стоянов заслуга имат всички партии

Настъпи политическа криза , беше хвърлен камък в дълбокото и изплува напрежение в държавата, което мислехме, че се е уталожило. Виждаме, уви, излишни „надцаквания“, уроците не са научени. Уж държавата се беше насочила към избори, а ето че стигаме до тях драматично. Така политологът д-р Любомир Стефанов коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 21.08.24 в 15:48

София ще домакинства Световни купи в художествената гимнастика до 2028 г.

София ще бъде домакин на Световни купи по художествена гимнастика през олимпийския цикъл до Игрите в Лос Анджелис 2028, съобщават от БФХГ. "Щастливи сме да обявим, че кандидатурата на БФХГ и България за домакинство на Световни купи по художествена гимнастика за следващия олимпийски цикъл до Лос Анджелис 2028 беше одобрен. Така София ще посрещне..

публикувано на 21.08.24 в 14:05

Стартира български акселератор за жени предприемачи

Българската организация за развитие на стартиращи компании Space Tree и световната общност Future Females стартират 3-месечна акселераторска програма за жени предприемачи. Чрез DEA Accelerate организаторите ще дадат знания, ресурси и подкрепа на дамите в България, които искат да стартират собствен бизнес. Менторите ще имат ключова роля по време..

публикувано на 21.08.24 в 14:01

"Лятна олимпиада в парка" ни връща назад във времето

На 22.08., четвъртък, от 17.30 до 20.30 ч. Район "Оборище" организира лятна Олимпиада в парка "Заимов". Поканени са деца и родители на игри с фунийки, стъклени топчета и водни пистолети, дама и художествена гимнастика на открито. Завръщане към игрите от близкото минало, които ще бъдат допълнени от нови и интересни забавления. " Идеята е..

публикувано на 21.08.24 в 13:44

Изложба, посветена на Борис Христов – в ОКИ "Красно село"

От 01.08.2024 г. в зала 3 на Общински културен институт (ОКИ) "Красно село" може да бъде разгледана уникална фотоизложба, посветена на личността на Борис Христов. Тя е осъществена от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив с куратор доц. д-р Никола Лаутлиев. Експозицията е част от честванията по повод 110 години от..

публикувано на 21.08.24 в 11:28
Радослав Найденов

Нова сензорна стая за деца със специални потребности в Самоков

На 21 август, когато православната църква почита паметта на свещеномъченик свети Симеон Самоковски, град Самоков отбелязва своя празник. БНР-Радио София имаше своето изнесено студио по този повод в двора на емблематичната Бельова черква и един от гостите в него беше Радослав Найденов, който отскоро е президент на Ротари Самоков. Инженер по..

публикувано на 21.08.24 в 11:07

Ерик Стойчев - младата надежда на българския шахмат

Ерик Стойчев е само на 9 години, но вече е част от младите надежди на българския шахмат. На наскоро провелото се Европейско първенство по шахмат за деца в Австрия, Ерик от спортен клуб „Елит“ бе единственият, който успя да надвие досегашния шампион в тази възрастова категория. С тази победа той завоюва 5,5 точки и се класира на 7-а позиция от..

публикувано на 21.08.24 в 10:28