Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поколенческите различия в трудовата среда

Снимка: pixabay

Анализ на Българската стопанска камара (БСК) в партньорство с КНСБ са насочени към изследване на възрастовото многообразие и поколенческите различия в работната сила в 5 икономически сектора - "консервна промишленост", "дървообработваща и мебелна промишленост", "металургия", "производство на пиво", "търговия с петролни продукти".  Томчо Томов, директор Национален център за оценка на компетенциите към БСК разказа подробности пред Радио София.

По думите на Томов това са представителни сектори за българската икономика, в които има голямо възрастово многообразие. Освен това са от различни типове промишленост, така, че дават представа за общата картина. 

Трудно ли е днешните работодатели да задържат работниците си?

"Това важи във всички сектори. Естествено в някои намират по-добри подходи към мотивирането, задържането, управлението на преживяванията на хората, но общият проблем за българските работодатели е не само как да намерят способни, талантливи и качествени хора, а и как да ги задържат. Конкуренцията между работодателите се изостри изключително", сподели Томов.

Той поясни, че е време да се промени начина на управление на хората. Нещата трябва да се насочат към индивидуалността на конкретния човек. Фокусът трябва да бъде към управленските политики към отделните хора, тъй като те са различни.

"Все повече талантливите хора започват да диктуват условията по своите трудови договори", отбеляза Томов.

Как автоматизацията и дигитализацията ще повлияе на работния процес?

"Трябва да не се разделя въвеждането на новите технологии с новите технологии в управлението на хората. Изклчтително сериозен е въпросът за предварителната подготовка на обучение и квалификация на хората", каза той. Според думите му е много важно да се видят какви са дигиталните дефицити на хората и предварително да се въздейства както върху техните умения, така и върху мотивацията им да работят с такива технологии. Относно подготовката на работодателите Томов каза:

"Като обща оценка работодателите все още не са подготвени да се фокусират и да търсят нови модели на управление на хора. Все още на хората се гледа като на ресурс. На хората трябва да се гледа като ключово условие за развитието на предприятието."

По думите му големият проблем на мениджмънта е, че истинско изкуство е да се управляват организации и екипи с различни по възраст служители. Известно противоречие и конфликт в екипите е, че по-младите поколения искат да получат всичко сега. По-възрастните поколения са по-склонни да правят компромиси и са по-търпеливи. Те разглеждат трудовия морал като търпение.

"Работодателите трябва да се научат да не прилагат общовалидни правила. Те трябва да диференцират подходите си към отделните групи хора. Да управляват различията. Не да предпочитат едно поколение пред друго, а да използват силните страни на всяко поколение и да създават уважение", каза той.

Томов поясни, че проблемът с нагласите на младите хора е пъстър. 17% от по-възрастните поколения считат, че стигне ли се до съкращения е справедливо да се освободят по-млади хора, защото те по-лесно ще намерят нова работа.

"Нормативната уредба показва съвсем друго. Че трябва да бъдат освободени след оценка хората, които притежават по-ниска квалификация и които не изпълняват достатъчно ефективно своите функции", сподели Томов. Той подчерта, че демографският проблем е един от най-големите за страната ни.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мениджър за един ден

module id="m304" class="">Какви са мечтите на младите българи? Подробности ще чуете от Георги Илиев, "Джуниър Ачийвмънт България", който е от организаторите на събитието, което всяка година дава възможност на амбициозни младежи от цялата страна да разберат как работи бизнесът отвътре, помагайки им да изберат бъдещето си професионално развитие. На 24..

публикувано на 27.08.24 в 16:58
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19

Магия, необятност, свобода движат Йоанна Лязова във фотографията

Йоанна Лязова е моден и концептуален фотограф. Тя винаги е обичала да снима, дали с телефон или със стар фотоапарат, но идва момент, в който решава да превърне това хоби в професия. "Един ден просто видях обява за стартираща академия по фотография и си казах: това е, сега е моментът, сега или никога! Всъщност след това менторът много успя да..

публикувано на 27.08.24 в 11:43
Снимки: cinelibri.com

"Синелибри" се разраства с професионален кино-литературен форум

Първият световен форум на литературните адаптации за голям екран BOB (Based-on-Books) посреща големи имена в киноиндустрията в София през октомври. Той е в рамките на 10-ото издание на „Синелибри“ (10 октомври и 3 ноември) . Сред участниците ще бъдат Ханка Кастелицова, Джулиан Фридман, Изабел Фаувел, Янис Палавос, Миша Пекел, д-р Костас..

публикувано на 27.08.24 в 10:59
арх.Белин Моллов

Софийски разкази - Градът и неговата памет

С арх. Белин Моллов говорим за особеностите на софийската архитектура: "В рода си нямам архитекти. Тези, които ме насочиха към професията бяха учителите ми по математика и по рисуване. А това, което отличава София е, че още по времето на Сердика, от съвременните европейски столици, само Атина и Рим съществуват като градове. И днес, абсолютният център..

публикувано на 27.08.24 в 10:21

Село Лозен става столица на лютото

Ето че се създава празник и за почитателите на пикантните и силно лютите храни. За двудневното му провеждане на 13 и 14 октомври в България се очаква да дойдат едни от най-изявените лютояди в света, сред които и носителката на световен Гинес рекорд Шахита Уасийм, известна като UK Chilli Queen”, съобщават организаторите. Както се..

публикувано на 27.08.24 в 09:05