Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветници изслушват граждани за разширението на "Опълченска"

Дали проектът ще претърпи малки корекции?

Снимка: БГНЕС

Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика съм Столичния общински съвет съвместно с Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори и Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране днес предиобяд ще изслушат граждани на район „Възраждане“ по искане за преразглеждане и обсъждане на проекта за реконструкция на ул. „Опълченска“ в частта между бул. „Сливница“ и бул. „Тодор Александров“.

"Кучетата си лаят, керванът с върви. Столичната община няма навика да взема предвид мнението на гражданите. Сякаш всичко се прави на инат, сякаш и малките корекции, които могат да бъдат направени, ще спънат целия проект", коментира пред БНР-Радио София Венцислав Банчев. Около 10 години той е част от доброволния граждански контрол и граждански активист по темите за София, бил е кандидат за кмет на район "Средец".

Той допълни, че дърветата вече са отрязани, но жителите в близките блокове се надяват поне да има отстояние по ЗУТ от 6 метра до пътното платно.

Заседанието ще се излъчва във Фейсбук на страницата на СОС.

Снимка: ФБ/Георги Младенов

Много шофьори са не мнение, че задръстванията ще продължат и след разширението, защото проектът предвижда бус ленти в двете посоки, което значи, че за автомобилния трафик ще останат 2 ленти, както са сега.

Банчев обяви също, че след края на лятото ще бъдат подновени протестите по повод въведената организация по бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“,  защото въпреки решението на съда и обещанията нищо не се случва.

Чуйте разговора на Константин Лавсов.

Снимка: ФБ/Васил Терзиев

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Бачева

Всеки столичен район ще разпредели 200 000 за граждански проекти. Давайте идеи!

До края на септември (внимание: до 00:00 ч. на 30.09.2024 г.) в Столичната община се приемат идеи, облечени в проекти за финансиране, които могат да подобрят живота в съответния квартал, район или в големия град. Предложенията могат да се правят от граждани, навършили 16 г. с настоящ адрес на територията на Столичната община,..

публикувано на 09.09.24 в 11:57

Морето от книги дойде пред НДК и по бул. „Витоша“

След Пловдив, Ботевград, Габрово и Варна, от 9 до 15 септември София отново е домакин на най-голямото пътуващо книжно изложение на открито, което тази година събира над 140 издателства от цяла България, предлагащи своите най-нови, интересни и търсени заглавия. 59-те бели шатри на 12-ата Алея на книгата са разположени на пешеходния..

публикувано на 09.09.24 в 07:57

Почти без валежи, в София до 27°

Днес ще бъде слънчево. В сутрешните часове на отделни места в котловините на Югозападна България ще има ниска облачност или мъгла. След обяд над източните и планинските райони облачността временно ще се увеличи, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°,  по..

публикувано на 09.09.24 в 07:15
Rebel Rebel

Морският дом на Rebel Rebel

Снежка Пенева ръководи един от емблематичните клубове във Варна. Н е за пръв път застава пред микрофона ни - говорим си за музикални вкусове и предпочитания: "Горди сме, че втора година сме морски дом на Rebel Rebel - нова алтернативна българска авторска музика. Съдържанието е многопластово (кои са те - в звуковия файл). Много трип-хоп, сайкаделик,..

публикувано на 08.09.24 в 11:56
х-л Ню Йорк

Варна е различна в различните сезони

Християн Облаков за красивите сгради и (не) познатата история на Варна: "От 15 години се опитвам да систематизирам нещата за града, които съм успял да открия. Архитектурното наследство от края на 19 и началото на 20 век (имената на архитектите - в звуковия файл). Градът е претърпял сериозна трансформация само за няколко десетилетия. Поколенията..

публикувано на 08.09.24 в 10:52
Мартин Зигхарт и Ганчо Ганчев

Как човек може да напише такава музика?

Темата ни за Варненско лято продължава с именития австрийски диригент Мартин Зигхарт и Ганчо Ганчев, заместник - председател на Българския хоров съюз и експерт към отдел Култура в община Варна. Те ни разказват за концерта с Меса в h moll от Й. С. Бах на 12 септември - концерт, с който официално се открива международния хоров конкурс „Проф. Георги..

публикувано на 08.09.24 в 10:08
Марио Хосен

Сцената и приятелството обединяват

Марио Хосен, артистичен директор на Варненско лято, слага началото на едно варненско "Радиокафе": "Имаме симпозиум, посветен на маузиката на дунавските страни. Както и барок. Успяхме да станем притегателен център на музиколози, след техните доклади - камерно музикални концерти, които да илюстрират темите им от матинетата им. Над 40 години концертирам..

публикувано на 08.09.24 в 09:31