Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на устойчивите събития

Снимка: Радио София

Event PRO Forum – новият формат на София Тех Парк за иновации и устойчиви екологични практики в събитийния бизнес, ще се състои на 17 септември 2024 г. от 10.00 часа във форум "Джон Атанасов" на научно-технологичния парк.

Първото издание на форума е на тема "Бъдещето на устойчивите събития" и е посветено на актуалните тенденции в събитийната индустрия в контекста на дейностите по подготовка и провеждане на мероприятия. Event PRO Forum има за цел да надгради нивото на услугите в сектора у нас и да постави на фокус съвременните аспекти и предизвикателствата пред бранша. Събитието ще събере български и международни професионалисти от всички сектори на бранша. Подробности разказаха проф. Деси Бошнакова, преподавател по ПР и организиране на събития в НБУ и Виктор Танев, мениджър организиране на събития в София Тех Парк.

"В ситуация, в която екологичната прогноза на планетата е доста напрегната решихме да направим едно събитие, което да спомогне организирането на по-щадящи за планетата събития. С колегите ми стигнахме до един кратък пример, че една средна тридневна конференция генерира въглеродни емисии, равняващи се на емисиите, които 90 автомобила генерират за една година. Тази информация ни накара по някакъв начин да се замислим, че сега е най-подходящото време да започнем нещо такова, което да комуникира повече екологичните практики и решенията, които щадят природата по някакъв начин", каза Танев. И допълни:

"В нашия случай при организирането на Event Pro Forum сме се старали да приложим устойчиво управление на събитието, да кажем включващо plastic free оперативни дейности, изцяло дигитална рекламна комуникация, използване на съдове и прибори за многократна употреба, точки за хидратация, в които нашите гости ще могат да се хидратират без да ползват пластмасови бутилки за минерална вода и т. н. Щандове от щадящи рециклирани материали, разделно събиране на отпадъците на събитието и страшно много подобни практики. Вие знаете, че едно подобно събитие има нужда от голямо количество мърчъндайз материали, които често хората не използват след събитието. Така, че сме свели всички такива дейности, които по някакъв начин ще навредят на природата."


По думите на проф. Бошнякова когато най-голямото събитие като Олимпиадата има във фокуса си намаляване на въглеродния отпечатък, на всички надолу по веригата би трябвало да им светне една лампичка, че не е просто какво правиш, но и как го правиш.

"На много от големите събития човек ако им се разходи по уеб сайтовете, човек ще види така нареченият "последен въглероден отпечатък" и те са много горди, когато могат да докажат тенденция надолу. Светът върви към съзнателното намаляване на правенето на боклук", каза тя.  

И добави, че в момента се работи по обновяване на Сертификата за устойчиви събития, като първата версия официално е преведена на български.

Event PRO Forum ще събере над 20 водещи български и международни лектори, десетки представители на компании от сектора, както и утвърдени организации, създатели на едни от най-популярните формати у нас. По време на форума посетителите ще могат да разгледат и специалната експо зона, в която ще се представят утвърдени доставчици на услуги в сектора.

"Имаме голямото желание да стартираме с тазгодишното издание, след което освен темата за устойчивост, която при всички положения ще остане фактор за нас смятаме всяко едно следващо издание да има различна тематика, която да обхваща различните аспекти на събитийната индустрия", заяви Танев.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на Андрей Паунов, като входът за прожекциите е с билети. Подробности разказа Ромен Декроа, директор..

публикувано на 12.09.24 в 12:35

Фестивалът "Маргаритка" обединява децата на България

Виктория Величкова и Яна Липованска, заедно с целия екип на социално отговорната инициатива "Маргаритка" се грижат за децата на България вече 8 години. Тази година, заедно със Столична Община, Район "Оборище", партньорски организации и компании от бизнес сектора, организират първия по рода си Семеен Фестивал. Защо се решават да реализират Семеен..

публикувано на 12.09.24 в 09:47

Валежите ще спират, очаква се слънце

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за септември. Днес в Западна и Централна България времето ще бъде слънчево. Сутринта в котловините видимостта ще е временно намалена и ще има ниска облачност. Тогава все още по-значителна ще е облачността в североизточните райони, където са възможни слаби превалявания от..

публикувано на 12.09.24 в 07:15

Група "Портокал" с предстоящ бутиков концерт

В предаването "Добър вечер, София" гостуваха група "Портокал" в лицето на Гриша Георгиев и DJ Фаци. Музикантите споделиха, че датата на предстоящия им концерт се измества на 23 октомври. Първо, заради неясните метеорологични условия, като освен това тогава ще има доста гости. Междувременно ще се случват и други събития, поясниха те. Бандата не е..

публикувано на 11.09.24 в 20:15

Асоциация Родители с въпроси към институциите

През новата учебна година Асоциация Родители търси отговор на 5 въпроса: 1. Кога ще бъде въведен едносменен режим на обучение във всички български училища? 2. Защо се правят националните външни оценявания в 4., 7. и 10. клас, след като те не водят до промяна в учебните програми и съдържание, а само засилват напрежението сред децата,..

публикувано на 11.09.24 в 18:17
Стоян Панчев

Българите са с най-ниска минимална заплата в ЕС

По данни на Евростат България е с най-ниската минимална заплата сред страните в ЕС. Считано до първото шестмесечие на годината тя е 477 евро. За това какво се случва с нашите пари коментар направи Стоян Панчев, икономист и съосновател на Експертния клуб за икономика и политика. "Минималната работна заплата е административно решение и..

публикувано на 11.09.24 в 17:12

Коментар на Тодор Терзиев за политиката и образованието у нас

Анализ на политическата обстановка в страната, ЦИК и образованието направи политическият коментатор Тодор Терзиев. По думите му ситуацията до момента никога не е била толкова интересна и оплетена, заради сюжетните линии, които се преплитат. Наблюдава се как цялата държава и институциите в нея са пленени от интересите на едни определени лица,..

публикувано на 11.09.24 в 16:01