Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 18 септември, сряда, от 18 часа

Концерт за София организират в НМА "Проф. Панчо Владигеров"

Д-р Надежда Тодоровска разказва в "Радиокафе"

Д-р Надежда Тодоровска
Снимка: Радио София

В предаването "Радиокафе" разговаряме с д-р Надежда Тодоровска от фондация "Венцислав Янков" за личността на големия български пианист и предстоящия концерт за София, който ще се състои на 18 септември.

Какво е най-важно хората да знаят за личността на Венцислав Янков?

"Той беше космополитен човек и според днешните измерения – мега звезда. През 1949 година на 23-годишна възраст печели първа награда на един от най-големите конкурси в Париж, след което всички врати се отварят пред него – обиколил е петте континента и свирил в най-големите зали в света. Освен голям музикант е голям човек, с изключително богата култура и философия за живота, с това да помагаш, да правиш правилните неща в живота и да развиваш красотата и музиката, защото тя притежава този универсален език, да събира различни хора и да ги кара да се чувстват добре. Ученик е на Петър Дънов, с когото заедно са свирили паневритмията. Музиката е залегнала в самото начало на неговия живот, първата му проява пред публика е на 4-годишна възраст, като ученик на проф. Панка Пелишек (българска пианистка от чешки произход). 

На 11-годишна възраст, Венцислав Янков заедно със своя брат Любомир Янсов - известен цигулар, получават от българското министерство на просвещението стипендия, с която заминават да учат в музикалната консерватория в Берлин. На 16 години, с огромни отличия завършва Берлинската консерватория в класа на проф. Мартинсен – друго голямо име, споменавано с респект в света на музиката", разказа д-р Надежда Тодоровска.

Професионалната кариера на пианиста Венцислав Янков продължава в София, като солист на българската филхармония, до заветния конкурс в Париж, на който се явява поканен от Маргарита Лонг. След като го чува на един конкурс в Женева, тя го кани в Париж да взима от нея напълно безплатни уроци, като е имала школа, в която е обучавала такива изключителни таланти.

"На практика, през 1949 година когато той се явява на конкурса е имало две първи награди, напълно равностойни – едната е на италианеца Алдо Чиколини.


След бурните овации и аплодисменти на публиката, която не оставя българския пианист да слезе от сцената журито, в което е и Маргарита Лонг решава, че за първи път ще даде две първи награди, напълно равностойни", разкри още д-р Надежда Тодоровска.

"В днешно време, когато нещата около нас толкова се объркаха, има и доста голямо объркване в ценностната ни система, когато всичко стана еднодневно, вниманието на човек не може да се задържи върху нещо повече от няколко минути, дори секунди. Музиката обаче възражда всеки, който има сетивата да я усети. В едно изпълнение на Венцислав Янков независимо от това, което свири – дали ще е Бах, Бетовен, Дебюси, Равел, той учейки от Маргарита Лонг как се свирят, предаваше на своите ученици, на които той е професор. Преподавал е освен в консерваторията на Маргарита Лонг и 20 години в Парижката национална консерватория. Много негови студенти днес са големи професори, изпълнители и с огромен респект се отнесоха към мен, когато се обърнах за съдействие при създаването на фондация "Венцислав Янков", изтъкна д-р  Тодоровска. 

Тя допълни, че България отдава своята почит към Венцислав Янков за целия му принос в това, да прославя страната ни където и да отиде. Венцислав Янков е Доктор Хонорис кауза в Българската  държавна консерватория и носител на орден "Стара планина" I степен. През 2023 година фондацията провежда първият конкурс за млади пианисти носещ името на Венцислав Янков в София, излъчват се три стипендии – за възрастова група от 18 до 22 години, от 13 до 17 години, а третата стипендия се определя от самата публика, която гласува на място на кого да бъде присъдена тя.

"На концерта, който ни събира на 18 септември, сряда, от 18 часа, в концертната зала Националната музикална академия (НМА) "Проф. Панчо Владигеров" са избрани четирима млади пианисти, които ще свирят с Оркестъра на "Софийски солисти" под диригентството на Маестро Константин Добройков. Те са избрани от майсторския клас на един от учениците на Венцислав Янков – Франсоа Шаплан и на Людмил Ангелов, разкри още д-р Надя Тодоровска.

Повече подробности за предстоящия концерт и програмата му, чуйте в разговора на Лили Големинова.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Самоков е изпълнила голяма част от строителната си програма

Община Самоков е изпълнила голяма част от строителната си програма. Работи се основно в две направления. Едното от тях е по съществуващите договори за текущ ремонт в населените места, а другото е в централна градска част. Какви ремонти по инфраструктурата бяха изпълнени през летния сезон, какви ремонти текат в момента. Как върви подготовката на..

публикувано на 16.09.24 в 18:22
Сградите на Европарламента в Брюксел.

Какво е икономическото бъдеще на Европа

По-координирана индустриална политика, по-бързи решения и масивни инвестиции трябва да следва ЕС, ако иска да поддържа икономическото темпо на своите съперници Съединените щати и Китай, смята бившият председател на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия Марио Драги в доклада си изготвен по искане от Европейската комисия, който е..

публикувано на 16.09.24 в 16:55
Mostly Harmless -

Софийската група Mostly Harmless с дебютен албум - "Накъде?"

Mostly Harmless са група, която можем да причислим към по-младите имена на българската музикална сцена. Новият им албум озаглавен " Накъде?" излезе в края на август и съдържа 9 оригинални парчета. Дебютният албум на групата е поредна стъпка в творческото и развитие от създаването й през 2015 година. В "Накъде?" се усеща вдъхновението от..

публикувано на 16.09.24 в 16:31

БНБ затяга критериите на банките при отпускането на кредити

От 1 октомври БНБ затяга критериите за банките при отпускането на жилищни кредити. Сред новите условия са месечната вноска да е максимум 50% от дохода за периода, минимум 15% самоучастие, покриване от банката на до 85% от стойността на имота, максимален срок по договора за кредит – 30 години. Тези правила ще важат за кредитите изтеглени  след 1..

публикувано на 16.09.24 в 15:20
Личи си, че Мирослава Мерекьова обича София

Трима Мерекьови подреждат 75 творби в изложба с акцент за София

Време е почитателите на изобразителното изкуство да се запознаят и добре да запомнят фамилията Мерекьови. Трима творци с тази фамилия дават възможност това да стане по най-подходящия и приятен начин – с изложба. Тя находчиво е озаглавена „ТриМа“ и се открива на 17 септември от 19:00 ч. в галерията на ул. „Оборище“ 5. А триМата са..

публикувано на 16.09.24 в 14:25
Снимка: Vivacom Art Hall Oborishte 5

Изложбата "Ключът е любовта: Отвъд видимото“ акцентира върху пътната безопасност

На  16 септември от 18:30 ч. в галерия на "Оборище" 5  ще бъде открита благотворителната изложба с творби на Ани и Явор  "Ключът е любовта: Отвъд видимото“ .  Това е втората изложба, създадена да продължи наследството на Анна-Мария Малчева и Явор Стоянов, чийто живот беше отнет на 8 май 2023 г., при пътен инцидент,  докато пресичаха пешеходна..

публикувано на 16.09.24 в 14:05

"SEVI" е на крачка от номинация за "Грами" за най-добро алтернативно изпълнение

SEVI са Светлана Близнакова-SEVI, Рали Велинов, Петър Петров и Stone Angel. Утвърдени като една от най-успешните рок групи в България, музикантите от SEVI бързо привличат вниманието с оригиналния си, разпознаваем звук, силните женски вокали и мелодични песни, които често звучат по радиото. Бандата все още няма номинация за Грами , но е била..

публикувано на 16.09.24 в 13:35