Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ затяга критериите на банките при отпускането на кредити

Снимка: Ани Петрова

От 1 октомври БНБ затяга критериите за банките при отпускането на жилищни кредити. Сред новите условия са месечната вноска да е максимум 50% от дохода за периода, минимум 15% самоучастие, покриване от банката на до 85% от стойността на имота, максимален срок по договора за кредит – 30 години. Тези правила ще важат за кредитите изтеглени  след 1 октомври тази година. Какви ще са ефектите от въвеждането на новите мерки, ще се отразят ли те върху лихвите по ипотечните кредити и как ще се промени профилът на купувачите на жилища след въвеждането на новите правила? Подробности по темата разказа Иван Стойков, финансов анализатор и експерт от финансовия портал "Моите пари".

Той отбеляза, че мерките са били очаквани, тъй като БНБ регулярно е отправяла препоръки до търговските банки на какво да обръщат внимание при отпускането на ипотечни кредити, какви политики да съблюдават, за да не се допуска неразумно кредитиране.

"Предпоставка за такива разговори, препоръки, а сега вече и изисквания към банките се провокират от бурния темп на ипотечно кредитиране, който е над 20-25% на годишна база, което е сериозен ръст. И с оглед на това да не се допуснат бъдещи проблеми в банковата система и с необслужване на кредити и други свързани с това проблеми, БНБ всъщност от 1 октомври изисква от банките всичко това", каза Стойков.


По думите му ситуацията в момента не изисква по-драстични мерки, а в течение на времето БНБ следва политика на ескалиращо обръщане към търговските банки. Той отбеляза, че към момента не се наблюдава ръст на необслужените кредити, като те са малко над 3.5%, което е доста добър показател, но темпът на кредитиране предизвиква повдигане на вниманието.

"Такива темпове, каквито имаме в България надали можем да срещнем в други европейски държави, най-малко от гледна точка на това, че лихвените нива у нас спрямо други европейски държави са почти двойно по-ниски. Дори да не са двойно по-ниски са поне с пункт и половина или два спрямо други държави, които ние считаме за високо икономически развити", каза Стойков.

Той посочи, че изискването на БНБ ще окаже по-силно влияние на хората, които искат да вземат кредит, но най-голямо влияние ще има изискването за максималния размер на месечната  вноска, която няма да бъде по-висока от 50% от месечния доход на клиента. Най-засегнати ще бъдат клиентите с относително ниски доходи, както и тези, които не могат на 100% да докажат своите доходи.

Очаква ли се рязък тръст на тегленето на кредити преди 1 октомври?

"Аз допускам подобен сценарий, то и по пътя на логиката може да се очаква подобно нещо. До 1 октомври няма кой знае колко време, има 15 дни, но предполагам, че ще има някакъв леко по-засилен интерес към ипотечно кредитиране. Но пак казвам интересът към купуване на жилища и към ипотечни кредити ще остане според мен на достатъчно високо ниво", отбеляза той.

За по-специфичен вид кредити, като например за строителство, или за покупка на на жилище, което е в строеж се допускат отклонения в кредитирането.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Самоков е изпълнила голяма част от строителната си програма

Община Самоков е изпълнила голяма част от строителната си програма. Работи се основно в две направления. Едното от тях е по съществуващите договори за текущ ремонт в населените места, а другото е в централна градска част. Какви ремонти по инфраструктурата бяха изпълнени през летния сезон, какви ремонти текат в момента. Как върви подготовката на..

публикувано на 16.09.24 в 18:22
Сградите на Европарламента в Брюксел.

Какво е икономическото бъдеще на Европа

По-координирана индустриална политика, по-бързи решения и масивни инвестиции трябва да следва ЕС, ако иска да поддържа икономическото темпо на своите съперници Съединените щати и Китай, смята бившият председател на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия Марио Драги в доклада си изготвен по искане от Европейската комисия, който е..

публикувано на 16.09.24 в 16:55
Mostly Harmless -

Софийската група Mostly Harmless с дебютен албум - "Накъде?"

Mostly Harmless са група, която можем да причислим към по-младите имена на българската музикална сцена. Новият им албум озаглавен " Накъде?" излезе в края на август и съдържа 9 оригинални парчета. Дебютният албум на групата е поредна стъпка в творческото и развитие от създаването й през 2015 година. В "Накъде?" се усеща вдъхновението от..

публикувано на 16.09.24 в 16:31
Д-р Надежда Тодоровска

Концерт за София организират в НМА "Проф. Панчо Владигеров"

В предаването "Радиокафе" разговаряме с д-р Надежда Тодоровска от фондация "Венцислав Янков" за личността на големия български пианист и предстоящия концерт за София, който ще се състои на 18 септември. Какво е най-важно хората да знаят за личността на Венцислав Янков? "Той беше космополитен човек и според днешните измерения – мега..

публикувано на 16.09.24 в 14:49
Личи си, че Мирослава Мерекьова обича София

Трима Мерекьови подреждат 75 творби в изложба с акцент за София

Време е почитателите на изобразителното изкуство да се запознаят и добре да запомнят фамилията Мерекьови. Трима творци с тази фамилия дават възможност това да стане по най-подходящия и приятен начин – с изложба. Тя находчиво е озаглавена „ТриМа“ и се открива на 17 септември от 19:00 ч. в галерията на ул. „Оборище“ 5. А триМата са..

публикувано на 16.09.24 в 14:25
Снимка: Vivacom Art Hall Oborishte 5

Изложбата "Ключът е любовта: Отвъд видимото“ акцентира върху пътната безопасност

На  16 септември от 18:30 ч. в галерия на "Оборище" 5  ще бъде открита благотворителната изложба с творби на Ани и Явор  "Ключът е любовта: Отвъд видимото“ .  Това е втората изложба, създадена да продължи наследството на Анна-Мария Малчева и Явор Стоянов, чийто живот беше отнет на 8 май 2023 г., при пътен инцидент,  докато пресичаха пешеходна..

публикувано на 16.09.24 в 14:05

"SEVI" е на крачка от номинация за "Грами" за най-добро алтернативно изпълнение

SEVI са Светлана Близнакова-SEVI, Рали Велинов, Петър Петров и Stone Angel. Утвърдени като една от най-успешните рок групи в България, музикантите от SEVI бързо привличат вниманието с оригиналния си, разпознаваем звук, силните женски вокали и мелодични песни, които често звучат по радиото. Бандата все още няма номинация за Грами , но е била..

публикувано на 16.09.24 в 13:35