Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе ново издание на романа на Кърт Вонегът “Бог да ви поживи, господин Роузуотър“

Преводачът Божидар Стойков разказа за изданието в "Радиокафе"

Снимка: Издателство "Кръг"

Известният и обичан роман на Кърт Вонегът “Бог да ви поживи, господин Роузуотър“ излезе в ново издание за Алея на книгата.

Безмилостна сатира на капитализма и произтичащите от него социално неравенство и обезчовечаване, романът, публикуван в оригинал през 1965-а, е по-актуален от всякога. 

Повече за новото издание на романа, за стила и маниера, разказа в предаването „Радиокафе“ преводачът Божидар Стойков, който разкри, че първото издание на романа “Бог да ви поживи, господин Роузуотър“ у нас, се осъществява 1982 г. след което 1985 и 1989 г.

Какво впечатлява в стила и маниера на Кърт Вонегът, за който даже си има понятие "вонегътизъм“ преводачът обобщи:

“За мен всичко у Вонегът е странно, интересно, многопластово.“

"Мисля, че има няколко теми, характерни за цялото му творчество: Тази нехуманност, която съществува и винаги я е имало, човешката самота в противовес на добротата на човека. Вонегът, който много обича хората, страда за тях, за тяхната самота, за тяхното социално неравенство и това, което според мен го тревожи много вътрешно, е отчуждението на съвременния човек спрямо околните. Зад този лек цинизъм откриваме толкова доброта и отношение към ближния, не само в този роман", посочи Божидар Стойков.

Почти болезнено реалистичен портрет на съвременния свят и на противоречията в човешката природа,

“Бог да ви поживи, господин Роузуотър“ е сред най-емблематичните и обичани творби на Вонегът. В центъра на историята е Елиът Роузуотър – мултимилионер, който губи разсъдъка си в ужаса на Втората световна война и след като развива твърде нетипично за своята класа социално съзнание, се превръща в месия на дребно.

Той обича бедните, низвергнатите, грешните, уродливите наравно с всички останали и отдава живота си да споделя несметното си богатство с всекиго в нужда. Но идва ден, в който неговата нормалност трябва да бъде доказана в съда, защото каква по-голяма лудост от това да помагаш на хора, от които никой не се интересува?

Изправен пред болката и гнева от безспирната житейска несправедливост, Вонегът открива антиотрова срещу жестокостта, а именно хуманността.

Както и в много от другите му творби, и тук неговият цинизъм е примесен със съпричастност и разбиране към ексцентричните му, налудничави и често откровено карикатурни герои.

Макар че обрисува свят, в който животът в крайна сметка се оказва „безсмислен и злочест“, а хората непрестанно са отхвърляни като „умствено, нравствено и физически негодни“, писателят го прави с неподражаемото си остроумие и сатиричен гений. Несъмнен литературен пророк, Вонегът си служи с хумор и абсурдизъм, за да сподели своите морални възгледи и да подложи на тълкуване привидно устойчиви понятия като „нормално“, „здрав разум“ и дори „човек“.

“Ако не можем да намерим основание да ценим човешките същества, защото са човешки същества, то тогава ще можем, както много пъти сме предлагали, да ги унищожим.“

Тези думи са може би най-доброто обобщение на посланието, което несравнимият Кърт Вонегът изпраща с романа „Бог да ви поживи, господин Роузуотър“. Изрича ги писателят Килгор Траут – любим герой на американския модерен класик и негово алтер его, който се появява за първи път именно в тази му творба. 

Новото българско издание вече е налично – след 25-годишно отсъствие от книжарниците, в познатия превод на Божидар Стойков и с модерна корица на Милена Вълнарова. 

Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павел Златаров

Моцарт и Менделсон в „Светлини и сенки“ на квартет Филхармоника

Павел Златаров е концертмайстор на Софийската филхармония. Но същевременно е първа цигулка в квартет Филхармоника , който вече няколко години представя своите добре обмислени и задълбочено представени програми пред публиката. В състава на квартета са още Милена Златарова (водачка на виолите в СФ), Ана Иванова, която е водач на втори цигулки и..

публикувано на 19.10.24 в 20:21
инженер Стоян Митов тъкмо завършил в Дрезден

Историята оживява - инженер Стоян Митов - проект първи

Разговорите са с архитект Татяна Митова. В продължение на 21 години, тя ръководи архитектурно студио “Ами”. То е създадено през 1996 година, като частна практика от архитект Любомир Митов - племенник на инж. Стоян Митов. Продължаваме с  Кристиан Ваклинов - председател на „Гражданско сдружение за теснолинейката“, което безвъзмездно поддържа дома-музей..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

Софийски разкази - На кино в стара София

Петър Кърджилов намира доказателства за първа кинопрожекция в България само година след премиерата на братя Люмиер в Париж. За първа прожекция говорят вестници от началото на декември 1896. Тя е в х-л Македония, след това има прожекция и в кафене "България", и в "Славянска беседа". Кои са първите "киносалони", какви интерсни професии е имало около тях,..

публикувано на 19.10.24 в 15:00
Сцена на битка, водена от цар Самуил и сина му Гавраил Радомир срещу византийците – миниатюра към т.нар. Мадридски препис на хрониката на Йоан Скилица, византийски летописец от края на XI в.

Адресите на любовта - цар Самуил и Биляна

Девойката пада жертва на чувствата си към владетеля Една от най-романтичните народни песни „Биляна платно белеше“ е съхранена от братя Миладинови. А Димитър Талев, позовавайки се на реални исторически източници в трилогията „Самуил“,  разкрива коя е девойката от любовната балада. Тя е дъщерята на богомила Дамян, на която българският цар отдава..

публикувано на 19.10.24 в 14:00

Благотворителността е страхотна, а доброволчеството е нейно продължение

Национален ден на благотворителността – интервю с Емануела Иванова от TimeHeroes : "За 12 години над 3000 кампании са се регистрирали в сайта ни, над 97000 души са дарявали време и ценни вещи. Благотворителността е страхотна - доброволчеството е нейно продължение. На ежедневна база не е трудно. Проверяваме всяка организация в платформата...

публикувано на 19.10.24 в 11:58

Най-семплото нещо е и най-въздействащо

Докоменталният филм „ INDIA. A Roadtrip Diary ”. От забързаните улици на базара Чаури в Делхи до деликатната тишина на индийската пустиня Тар, визуалният дневник на Мартин Граховски от едномесечно пътуване заедно с Петър Тухчиев ще ви отведе по пътешествието на една от най-оживените страни в света, разказано чрез комбинация цветни и черно-бели..

публикувано на 19.10.24 в 11:34

И Торбалан за дядовци

На 5 октомври комиксите „Дъга“ представиха своят втори том на фестивала Musagena New Vibes Fest. Това е второ издание след възраждането на името през 2022 . Андрей Андров и Джулиано Димитров от сдружение „Комикс Манифактура" гостуват по този повод в студиото ни: "Занимаваме се с проекта да бъде успешен напред във времето. Идва като мечта,..

публикувано на 19.10.24 в 11:07