Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Алексиева - и.д. кмет на район "Оборище"

Предстои подмяна на настилката между трамвайните линии на бул. "Янко Сакъзов"

Снимка: fb/За Оборище

Пет фирми са избрани за поддръжката на тротоарите в „Оборище“. Администрацията е разделила района на пет подрайона, каза пред Радио София Милена Алексиева - и.д. кмет на район „Оборище“ и обясни защо.

„Виждаме, че е доста успешна тази система на поддръжка на тротоарите, защото все повече от тях имат годен вид за нормалното им ползване. Смятаме, че така хем инфраструктурата е в добро състояние, хем и малките фирми могат да се включат в дейността на общината. Така се работи и по-ритмично, не е необходимо да чакаме големи фирми да си свършат свои частни, големи проекти, за да стигнат до нашия район. Виждаме и отзвука при гражданите, хората са доволни“, посочи Алексиева.

Тя изтъкна, че не са рядкост вандалските прояви в района и даде пример с чешмите в „Оборище“.

„Почти всяка седмица ни се налага да подменяме счупени или откраднати чучури на градските чешми“, каза и.д. кметът на района.

Милена Алексиева отбеляза, че в бюджета за тази година не са предвидени средства за видеонаблюдение, което донякъде би решило проблема с вандалските прояви и изрази надежда за следващата година да бъдат отпуснати средства за района за изграждане на видеонаблюдение.

Тя добави, че в районната администрация в момента се изгражда асансьор, с който трудно подвижни хора ще имат по-лесен достъп до сградата. Той ще бъде завършен до края на годината.

„Предстои ни обществена поръчка и ще започнем изграждането на подобен тип съоръжение - асансьор, който ще се намира на ул. „Будапеща“ и ще я свързва с ул. „Московска“, като цялото това пространство ще бъде облагородено. Голямата ни болка е бул. „Янко Сакъзов“. Трамвайната линия е в безобразно състояние. Миналата седмица получихме от Столичната община първоначалното финансиране и ще започнем с подмяната на настилката между трамвайните линии“, обясни Милена Алексиева.

През уикенда в „Оборище“ се проведе и второто събитие „Голямата маса“, на което се събират граждани от района, създават общност и обсъждат идеи, с които да направят мястото по-добро за живеене.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Провокация с Николай Колев и три филма за старостта

Сдружение "Стайна температура" и ХОД движенческа лаборатория представят поредица от срещи "Тяло и кино" с Николай Колев.  Той  е журналист, продуцент, философ, културолог, преподавател и притежател на най-голямата колекция на стендови модели от Северноафриканския фронт на Втората световна война у нас. На 29 септември от 19 ч. предстои петата..

публикувано на 27.09.24 в 11:40
Free Sofia tour

Туристите в София се завръщат към нивата от 2019 г.

На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма. Все по-често в София могат да бъдат забелязани големи групи туристи. Тенденцията върви към завръщане на нивата от 2019 г., каза пред Радио София един от основателите на Free Sofia Tour Томислав Рашков. „2019 г. успяхме да посрещнем рекорден брой туристи в столицата ни. След това имаше не..

публикувано на 27.09.24 в 10:49

Започна предизборната кампания

В полунощ на днешния 27 септември започна официалната предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 27 октомври. 19 партии, 9 коалиции и няколко независими кандидати за депутати се включват в официалната предизборна кампания. Правилата за провеждането ѝ остават без промяна. Основните са, че тя се води на български..

публикувано на 27.09.24 в 07:53

Късно лято в края на септември, с температура в София около 29°

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от юг-югоизток, съобщиха от НИМХ.Температурите още малко ще се повишат и преобладаващите максимални ще бъдат между 28° и 33°, в София - около 29°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде..

публикувано на 27.09.24 в 07:35

Започва подготовката за новото издание на Лидерска академия "Успяваме в България"

Съветът на жените в бизнеса в България започва процеса за кандидатстване за новото единадесето издание на Лидерската академия "Успяваме в България". Обучителната програма има за цел да насърчава и подкрепя професионалното развитие на жени предприемачи и такива, заемащи управленски позиции. За периода от 2014 г., когато се проведе първото издание на..

публикувано на 26.09.24 в 17:57

Безплатни изследвания на функцията на белите дробове в София и страната

Кампанията "5 минути за ЗДРАВЕ" за безплатни изследвания чрез телемедицина продължава и през есента в 7 града на страната Целта на инициативата е превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето София и Русе са първите градове, в които ще се проведе есенното издание на кампанията за безплатни изследвания чрез телемедицина на основни..

публикувано на 26.09.24 в 17:55

Заснемането на филм е магия

В предаването "Добър вечер, София“ се оформи абсолютна актьорска среда в присъствието на Кристиян Илиев – актьор и радиоводещ, и двамата млади актьори и Михаил Иванов и Ник ола Куцев . Няколко са поводите, за тяхното гостуване – за да разкажат за своята инициатива, чиито няколко епизода вече са факт, за участието си във филма „Триумф“, който..

публикувано на 26.09.24 в 17:31