Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Владимир Диков, който живее и твори в Канада, с нова постановка в България

Владимир Диков и актьорът Антон Трендафилов в "Радиокафе"

Снимка: Youtube

Режисьорът Владимир Диков от 15 години живее в Канада, но в творческия си път разделя времето си между Канада и България. Отново е тук, за да представи нова пиеса. В предаването “Радиокафе“ той бе гост, заедно с един от актьорите в спектакъла Антон Трендафилов, който разкри, че двамата са състуденти, а студентските година са незабравими, защото ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) е една религия. След завършването пътищата им се разделят, но преди няколко години отново се срешат.

"Оттогава сме неразделни. Планираме различни нови проекти, като този който сега ще представим, и се надяваме да не е първият, нито последният“, заяви той.

Хубавите неща се случват изненадващо

"Направихме  едно турне из Румъния, Молдова и Украйна, в районите където живеят наши сънародници и трябва да кажа, че съм запленен от тези хора", поясни Антон Трендафилов и допълни, че с настоящия спектакъл, в който участва млада смяна актьори (българи от Таврия) планират отново да направят турне там.

"Те смятат своята съдба и това, че са българи като дар свише, говорят малко мек, но правилен български език, защото всяко дете до 7 години, вкъщи общува с родителите си на български език", казва актьорът. 

Актьорската трупа посещава гимназия с около 2 хиляди ученици в едно село, близо до град Измаил, намиращ се в Онгъла (откъдето започва Аспарухова България, на делтата на Дунав). Там младите хора впечатляват с отношение и възпитание, а постановката, която представят с турнето, бива възприета възторжено в град Измаил, където съществува и широка българска диаспора. 

В постановката, която ще представят, влизат актьори, които са бесарабски българи от тези райони. Спектакълът се осъществява с подкрепата на Културно-просветното дружество за връзки с таврийските и бесарабски българи "Родолюбец“.

Спектакълът, чиято премиера предстои, е направен по романа  “Преселници“ от Константин Петканов.

"Историята на този роман показва, че българската литературна съкровищница е бездънна. Просто някой да се зарови и да потърси. Аз направих това и намерих този роман, който е написан през 1936 година, преиздаден през 1937 и оттогава не е преиздаван. Това са повече от 80 години", коментира Владимир Диков.

"По стария екземпляр се заех да направя драматизация. Не можех да не я направя, защото той ме плени“, изтъкна режисьорът. Според него по художествена стойност "Преселници" се съизмерва с "Под игото“.

"Колкото и да се стараех да обединя някои герои, се получи драматизация от 23-24-ма актьори. Изисква се съвсем сериозен ресурс, за да се направи такава постановка", подчерта още той.

Премиерата на спектакъла ще бъде на Камерна сцена "Сълза и смях" на 23 октомври от 19.30 часа, а предпремиера ще има на 20 октомври в читалището на Горна Малина.

"Елате да гледате, ще станете родолюбци", приканват от екипа.

Важна роля в представлението има и музиката. "Не можех тази музика де не я използвам - тези песни, толкова зареждащи и докосващи", коментира Владимир Диков.

Чуйте още  за актьорския състав, както и композитора Петър Дойчев, в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От идея до реален проект за 48 часа - младите ще покажат как се прави

Бизнес клубът към Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Able Activator предизвикват предприемаческия дух на младите хора с инициативата Able Activator В рамките на един уикенд - от 1 до 3 ноември, се предвижда да се проведе интензивно обучение, което да даде на участниците знанията и уменията за създаване на успешен..

публикувано на 17.10.24 в 18:07

Ще се лее вино на градски фестивал в столичното Ларго

"UrbanWineFest – Sofia2024" е събитие, в което виното, културата и кулинарията се сливат в едно, създавайки пространство за онези, които обичат живота във всичките му вкусове, цветове и нюанси.  На винените барове чаровният екип от винени експерти на Българската асоциация на винените професионалисти ще ви зарази със своята любов към..

публикувано на 17.10.24 в 17:14

Ако ще се възползвате от "Черния петък", започнете подготовката отсега. Вижте как!

За да можем да се възползваме от изгодни предложения и да направим разумни покупки, свързани с истински намаления преди и около кампанията „Черен петък“ (тази година е на 29 ноември), трябва да се потрудим, и то отрано. Време е още сега да започнем проучване на пазара , да си набележим нужните ни стоки и да следим цените. Това посъветва..

публикувано на 17.10.24 в 16:06

Музикален калейдоскоп - за музиката като убежище

Над 50 деца - любители музиканти от цялата страна се събират в гр. Пловдив на 26 и 27 октомври за Първия фестивал за детско изпълнителско творчество „Музикален калейдоскоп“.  Фестивалът е част от социален проект, в който се дава възможност на деца от различни социални категории да развиват своите таланти, да надграждат знанията си,  да създават..

публикувано на 17.10.24 в 16:03

Мобилен пункт ще приема негодни лекарства в "Младост 3" на 19 октомври

Започва национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност " Земята не пие лекарства" .  Целта ѝ е да алармира, че изхвърлените в битовия отпадък лекарства са една от причините за появата на антбиотичната резистентност , която застрашава човечеството. Активните съставки на изхвърлените в битовия отпадък лекарства..

публикувано на 17.10.24 в 15:25

Чуждите туристи предпочитат да почиват в Югоизточна България

Югоизточна България е най-посещаваната от туристите част от страната ни с 10.4 млн. нощувки за 2023 г., показват данните на Евростат. Това представлява 38.8% от всички нощувки в страната. На следващо място се нарежда Североизточният регион с 6.3 млн. нощувки и 23.4 % за страната. И в двата региона доминират чуждестранните туристи, като в..

публикувано на 17.10.24 в 15:23
Продуцентът Rumbalyaka и Кристина Топалова-Keya

"Джаз сезони" - песенната версия на хубавите есенни дни

Есента е джаз сезон. Изпълнителката Кристина Топалова - Keya, и продуцентът Rumbalyaka разказаха своята версия на хубавите есенни дни в ефира на Радио София, като представиха новата си песен "Джаз сезони".  В създаването на новата песен се включва активно и Явор Карагитлиев, по-известен като Jazzdork , който е композитор за театрална музика...

публикувано на 17.10.24 в 13:44