Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца играят вън

Днес предаването е в Шесто основно училище в София, темата е за достъпността в извънучебно време на училищните дворове, а първи гости са Мая Цанева от сдружение Безопасни детски площадки и Диана Андреева, експерт образование, Национална Мрежа за Децата:

Мая Цанева:

"Темата за училищните дворове след КОВИД стана особено актуална, тя е въпрос на живот. Едно от първите умения, които децата усвояват е да прескачат оградата. Предизвикателството е тези пространства да станат привлекателни и да се опазят от вандализма. Но пространствата често остават затворени от страх, че не могат да бъдат опазени.

Държавата няма план за действие, няма проследяване къде какво се случва. Няма карта къде са достъпните. Нашето сдружение събра в такава около 100 локации, но често НПО не са в диалог с общините. Дворовете носят усещане на сигурност за родителите, усещане за общност. А там енергията може да се канализира. Пространствата са с неизползван потенциал - там и млади родители се срещат и разхождат малките си деца."

Диана Андреева:

"НМД обхваща 130 организации, които се грижат за благосъстоянието на децата. Вече 13-та година изследваме политиките, свързани с децата и поставяме всяка година оценки на управляващите, това се случва в нашия бележник. В него влиза и темата за спорт и култура. За миналата година оценката е 3,82. Това е една от най-високите оценки в бележника ни.

Темата за зелени класни стаи, кътове за отдих е много важна, няма цялостна политика за местата за свободно време. Там са намесени много министерства. Детето е субект на много политики, а те трябва да действат в синхрон и в последователност. Ако има общностни събития, ще има по-хубав синхрон между училище, родители, граждани. Общините трябва да станат проактивни. А и училищата трябва да се хвалят за това, че дворовете им са отворени."

Включваме от Пловдив Ласка Ненова от сдружение BG бъди активен:

"В началото на август кметът пусна официална заповед, с която отвори училищните дворове за ползване от 12 август, но заповедта му получи голям отпор от директорите. Без интегрирана система за опазването им, те се притесняваха за тях. Организирахме среща в началото на септември с участници от много страни - преподаватели, община, родители, МВР. Направихме работна група за изграждане на правилник по тази заповед, от идея да я превърнем в устойчив пример."

Във втория час даваме думата на директора на Шесто основно училище Адриан Николов и на един от преподавателите, Людмила Николова:

Адриан Николов: "Добри стопани на сградата сме. В момента имаме довършителни дейности по спортната площадка, спечелихме конкурс в МОН. Имаме тенис на маса и по-голяма спортна площадка в задния двор. Изключиелно добре си партнираме с район Средец по отварянето на двора в извънучебно време. Тук няма такива площадки, охраната е осигурена от район Средец. Имали сме също проблеми с вандализма, но сега успяваме да опазим двора. Искаме да облагородим нашия район и да го превърнем в приятна зелена среда за учене. Ще се опитаме да направим висящи градини. Класна стая на открито също е едно от желанието ни."

Людмила Николова: "Промените са за добро - и материална база, и човешкият фактор. Развиваме ценностната система - емпатия, добронамереност. Шесто училище е вълнение, слънце. Трудно е да се научат да работят в екип, в който всеки да има място за личностна изява. Трябва да им даваме криле. Днешните деца са много по-самоуверени, знаещи и можещи, но си остават деца. Дворът не е само за спорт. Имаме училищен парк - децата засаждат цветя, тепърва го обогатяваме. Там имаме занимания по интереси, открити уроци. Децата са готови да творят, да прилагат знанията. Трябва да слушаме децата! Дворът и сърцата ни са отворени, идвайте деца."

Повече за историята на училището и проектите, по които то работи - в звуковия файл.

Продължението е с Веселин Кръстев, съучредител на "Заедно за София":

"Ние сме гражданска организация, свързана с местните общности и подобряване на градската среда. Темата за отварянето на дворовете ми е присърце от години. Училищният двор е специално място, без значение периода на годината. В 80-те със собствени усилия сме си оправяли кошове, врати. Училището е сплотеност. Децата са ти под погледа. 

Училищните дворове трябва да бъдат отворени, но и пазени, както и сградите. Не може да се вандализират, това пречи на идеята. Когато децата и родителите следват модел на поведение, гледат добрия пример. Трябва и да се събират с труд - това кара после да се пази направеното. Съвсем друго е на живо, хората намират допирни точки и започват да живеят по-добре. Като хората са заедно в училищния двор, те се наблюдават. Празниците в училищния двор също сплотяват. Грижата за пространството трябва да е обща, да има общ правилник."

Какво мисли по въпроса районният кмет Tрайчо Трайков:

"Повечето училищни дворове в район Средец са отворени. Споразумяхме се да им осигуряваме охрана. Това е ключов проблем, той усложнява живота на училищните ръководства. Районните администрации инициират нови спортни и детски площадки. Горди сме, че успяхме да направим такива в Княжеската радина с вход откъм "Гурко", ремонтирахме два стрийт фитнеса. А зад тенис масите се събират да танцуват танго. "

Яна Генова, зам.-кмет за култура, образование, спорт и младежки дейности обобщава:

"Имаме нужда от повече добри примери и положително мислене - това, което е направено с училищната среда в Шесто основно училище трябва да бъде отбелязано. Хората, които чухме днес са съвременните будители. 

Сферите, за които отговарям са много важни за личностното развитие. Училищният двор ми е дал усещането какво е успех, усилието да преодолееш себе си. Вярваме, че училищните дворове могат да бъдат пресечна точка, място за сплотяване и общностен живот. Има местни особености, знаем проблемите, и архитектурни заради типовото планиране през соца - напукани настилки, падащи огради, нерегламентирано паркиране. Охраната е на първо място, но чистотата също е голям проблем, не знам как в Шесто у-ще са се справили. 

Направили сме картографиране на проблемите и на възможните решения. Моделите са различни. Осветлението като част от архитектурната среда е много важно. Изработили сме проект как да изглежда училищен двор в различни сфери - спорт, занимания на открито, танци - те са и физическа, и социална активност. Зелени зони, споделени училищни градини. Никой родител не иска да вижда тийнейджърите часове наред в моловете.

Самата среда може да формира връзки между поколенията, уважение към другия. Поръчали сме изработване на методология за ползване от директорите на училищата. Но процесът не може да се случи отгоре надолу. Длъжници сме на съвместното създаване на публичната среда. Гражданските организации са освен партньор и консултант, източник на експертно знание и наш коректив."

Мая Цанева: "Лайтмотивът е надежда. Смятам, че нещата ще се случат, но както на повечето хубави неща, трябва време. За съжаление за обикновените граждани това може би е на дъното на приоритетите. Иначе сме приятно изненадани от хода на събитията, пожелавам това да се случва на много повече места. Да сме нагоре в европейската класация за отворени училищни дворове. Но често изпускаме мнението на децата - бихме могли през неформални методи да съберем оригиналните идеи на децата. Като са чути, стават осъзнати граждани."

Финални думи на Яна Генова: "Всичко, което е свързано  с децата, с развитие в нови посоки, е приоритет. Имаме възможност да предоставим картографирането веднага. А след обсъждане с районните кметове, ще пуснем и методологията, за която говорихме. Плановете можем да разположим визуално на оградите на дворовете."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Павел Златаров

Моцарт и Менделсон в „Светлини и сенки“ на квартет Филхармоника

Павел Златаров е концертмайстор на Софийската филхармония. Но същевременно е първа цигулка в квартет Филхармоника , който вече няколко години представя своите добре обмислени и задълбочено представени програми пред публиката. В състава на квартета са още Милена Златарова (водачка на виолите в СФ), Ана Иванова, която е помощник - концертмайстор и..

публикувано на 19.10.24 в 20:21
инженер Стоян Митов тъкмо завършил в Дрезден

Историята оживява - инженер Стоян Митов - проект първи

Разговорите са с архитект Татяна Митова. В продължение на 21 години, тя ръководи архитектурно студио “Ами”. То е създадено през 1996 година, като частна практика от архитект Любомир Митов - племенник на инж. Стоян Митов. Продължаваме с  Кристиан Ваклинов - председател на „Гражданско сдружение за теснолинейката“, което безвъзмездно поддържа дома-музей..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

Софийски разкази - На кино в стара София

Петър Кърджилов намира доказателства за първа кинопрожекция в България само година след премиерата на братя Люмиер в Париж. За първа прожекция говорят вестници от началото на декември 1896. Тя е в х-л Македония, след това има прожекция и в кафене "България", и в "Славянска беседа". Кои са първите "киносалони", какви интерсни професии е имало около тях,..

публикувано на 19.10.24 в 15:00
Сцена на битка, водена от цар Самуил и сина му Гавраил Радомир срещу византийците – миниатюра към т.нар. Мадридски препис на хрониката на Йоан Скилица, византийски летописец от края на XI в.

Адресите на любовта - цар Самуил и Биляна

Девойката пада жертва на чувствата си към владетеля Една от най-романтичните народни песни „Биляна платно белеше“ е съхранена от братя Миладинови. А Димитър Талев, позовавайки се на реални исторически източници в трилогията „Самуил“,  разкрива коя е девойката от любовната балада. Тя е дъщерята на богомила Дамян, на която българският цар отдава..

публикувано на 19.10.24 в 14:00

Благотворителността е страхотна, а доброволчеството е нейно продължение

Национален ден на благотворителността – интервю с Емануела Иванова от TimeHeroes : "За 12 години над 3000 кампании са се регистрирали в сайта ни, над 97000 души са дарявали време и ценни вещи. Благотворителността е страхотна - доброволчеството е нейно продължение. На ежедневна база не е трудно. Проверяваме всяка организация в платформата...

публикувано на 19.10.24 в 11:58

Най-семплото нещо е и най-въздействащо

Докоменталният филм „ INDIA. A Roadtrip Diary ”. От забързаните улици на базара Чаури в Делхи до деликатната тишина на индийската пустиня Тар, визуалният дневник на Мартин Граховски от едномесечно пътуване заедно с Петър Тухчиев ще ви отведе по пътешествието на една от най-оживените страни в света, разказано чрез комбинация цветни и черно-бели..

публикувано на 19.10.24 в 11:34

И Торбалан за дядовци

На 5 октомври комиксите „Дъга“ представиха своят втори том на фестивала Musagena New Vibes Fest. Това е второ издание след възраждането на името през 2022 . Андрей Андров и Джулиано Димитров от сдружение „Комикс Манифактура" гостуват по този повод в студиото ни: "Занимаваме се с проекта да бъде успешен напред във времето. Идва като мечта,..

публикувано на 19.10.24 в 11:07