ЕЦБ остави без промяна основните си лихвени ставки в историческо ниски дъна

След края на днешното заседание Европейската централна банка обяви, че оставя без промяна всичките си основни лихвени проценти, оправдавайки по този начин очакванията на анализатори и икономисти.

Централната банка също така заяви, че е започнала да увеличава месечния размер на покупки на активи, според програмата за "количествени улеснения", до планираните 80 млрд. евро, които бяха завишени на заседанието през март с 20 млрд. евро от досегашните 60 млрд. евро.

Сега фокусът е насочен върху прилагането на допълнителните нестандартни мерки, които бяха взети на предходното заседание на 10-и март, се посочва в изявление на ЕЦБ след края на днешното заседание. Банката също така отбеляза, че ще предостави допълнителна информация относно програмата си за покупка на корпоративните облигации, оповестена през миналия месец, на пресконференцията на нейния шеф Марио Драги от 15:30 ч.

Днешното решение на ЕЦБ за запазване на основните лихвени ставки е факт след драматичните ходове, които банката предприе през март, когато намали и трите си основни лихвени нива, увеличи размера и обхвата на програмата за покупки на активи и обяви нова програма за средносрочно евтино кредитиране на търговските банки от еврозоната.

На заседанието си на 10-и март ЕЦБ намали основната репо лихва с 5 базисни пункта до 0,0%, депозитната лихва - с 10 базисни пункта до -0,40%, както и пределната заемна (кредитна) лихва с 5 базисни пункта до 0,25%.

Предприетите през март нови мащабни стимулиращи мерки бяха факт, тъй като ЕЦБ продължава да се мъчи да повиши инфлацията в еврозоната към средносрочното целево ниво от малко под 2%. Най-новите данни показват, че инфлацията в региона е непроменена на годишна база. На предходното заседание ЕЦБ обяви и нови прогнози на нейните служители, показващи, че инфлацията през 2016-а година ще нарасне с едва 0,1% преди да достигне 1,6% през 2018-а година.

Сега вниманието на финансовите пазари ще се насочи към редовната пресконференция на президента на ЕЦБ Марио Драги от 15:30 ч. Икономистите и анализаторите очакват той да подчертае ефективността на стимулиращите политики, обявени през миналия месец, като в същото време остави отворена вратата за предприемане на нови мерки на даден по-късен етап.

С интерес ще се следи и дали "Супер Марио" ще направи промени в изразеното от него мнение след края на предишното заседание през март относно малката, според него, възможност за по-нататъшно понижение на депозитната лихва на Централната банка към още по-негативна територия. Драги може да коментира и неотдавнашните критики относно провежданата от ЕЦБ политика, идващи главно от Германия. В сряда немският икономически министър Зигмар Габриел отбеляза, че "печатането на пари не представлява устойчива икономическа политика" и подчерта, че ЕЦБ не може сама да реши кризата с растежа на европейската икономика. От своя страна германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви също вчера, че е неблагоразумно провеждането на дългосрочна политика на ниски или на отрицателни лихвени нива, аргументирайки се, че прекалено стимулиращите мерки не оказват сериозна подкрепа за икономическия растеж. Според него отрицателните лихвени ставки по-скоро биха навредили, отколкото да бъдат полезни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10