Слабо забавяне на бизнес активността в еврозоната през април до 13-месечно дъно

Експанзията на бизнес активността в частния сектор на еврозоната отбеляза през април слабо понижение спрямо предходния месец, въпреки продължаващите отстъпки в производствените цени, което представлява разочароваща новина за Европейската централна банка само ден, след като тя остави без промяна основните си лихвени ставки, показват предварителни резултати от проучване на агенцията Markit.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона, се понижи през април до 53,0 пункта от 53,1 пункта през март при очаквания за повишение до 53,2 пункта. Въпреки че общата бизнес активност остава на пътя на експанзия за 34-ти пореден месец (стабилно задържане на индекса над важното ниво от 50 пункта от юли 2013 година насам), през април този важен показател се понижи до 13-месечно дъно.

Икономиката на еврозоната остава в коловоза на бавен растеж през април, като предварителният PMI индекс сигнализира за повишение на БВП с едва 0,3% в началото на второто тримесечие, до голяма степен в съответствие с анемичния растеж в рамките на една цял година. Неспособността на бизнес очакванията да се съживят по-съществено след предприетите през март агресивни стимулиращи мерки от страна на ЕЦБ е доста разочароващо и предполага, че скромният темп на икономически растеж е малко вероятно да се ускори през идните месеци, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в агенция Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в промишления сектор на еврозоната, се понижи през април до 51,5 пункта от 51,6 пункта през март при средни очаквания за повишение до 51,9 пункта.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, се повиши до 53,2 от 53,1 пункта, но при прогноза за отскок до 53,3 пункта.

В същото време европейските фирми продължават да намаляват производствените си цени, като ценовият PMI индекс нарасна слабо през април до 48,9 пункта от 48,6 пункта през март, но остава под важното ниво от 50 пункта за четвърта поредна година с изключение на едва два месеца, когато индексът сигнализира за повишение на цените на изхода на европейските предприятия.

По-рано през деня агенция Markit оповести и свои предварителни резултати от аналогични проучвания за Германия и Франция, които също не показват съществено ускоряване на бизнес активността в двете водещи икономики от еврозоната в началото на второто тримесечие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10