Намалени очаквания за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната, сочат резултати от последно проучване на ЕЦБ

Професионалните анализатори, до които се допитва Европейската централна банка, намалиха техните прогнози за инфлационните перспективи и за икономическия растеж в еврозоната през настоящата и през следващата година, което предполага, че ЕЦБ ще продължи да изпитва сериозни затруднения, за да осигури ценова стабилност и устойчив растеж в региона.

Според последното тримесечно проучване на професионални анализатори, което се поръчва от ЕЦБ, но без да представлява мнението на екипа икономисти на централната банка, инфлацията в еврозоната ще нарасне през настоящата година с едва 0,3% при прогноза за растеж с 0,7%, според предходно аналогично проучване, проведено през януари.

За 2017-а година анализаторите, запитани от ЕЦБ, очакват ускорение на инфлацията до 1,3%, но под тяхна януарска прогноза за повишение на потребителските цени през следващата година с 1,4 на сто. За 2018-а година те запазват предишните си очаквания за повишение на индекса на потребителските цени (CPI) с 1,8 процентни пункта.

Според тях низходящата ревизия на инфлационните им очаквания за тази и за следващата година се дължи в най-голяма степен на ценовото развитие в петролния сектор.

В същото време професионалните анализатори намалиха и прогнозите за икономическия растеж в еврозоната през настоящата година до 1,5% от 1,7% и за 2017-а година - до 1,6% от 1,8%, запазвайки без промяна своите очаквания за растежа на БВП на региона с 1,7 на сто през 2018-а година.

Очакванията за нивото на безработица бяха ревизирани в низходяща посока за целия тригодишен период, като анализаторите прогнозират понижение на безработицата до 10,1% през тази година (при предишна прогноза от 10,3%), до 9,7% през 2017-а (спрямо януарска прогноза от 9,9%) и до 9,3% през 2018-а година (при предишна прогноза от 9,4%).

Резултатите от последното тримесечно проучване са факт само ден, след като ЕЦБ запази без промяна рекордно ниските лихвени ставки, понижени на предходното заседание през март и предполагат, че въпреки агресивните стимулиращи политики, Централната банка ще продължи да изпитва затруднения в опитите да повиши инфлацията до средносрочния си прицел от малко под 2 процентни пункта.

Въпреки това, професионалните анализатори отбелязват, че те очакват солидно подобрение на инфлацията с течение на тази и през следващата година, веднага щом бъде преустановен спадът на петролните цени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10