Доларът ограничава част от петъчните си печалби

Щатският долар отслабва спрямо останалите основни валути, парирайки част от своите печалби, регистрирани в края на миналата седмица, като вниманието на инвеститорите е насочено най-вече към редовното заседание на Федералния резерв (на 26-и и 27-и април).

"Зелените пари" отчитат по-сериозно понижение спрямо йената и британската лира, като в същото време има поскъпване и на еврото, макар и по-предпазливо, въпреки проучване на института Ifo, показващо изненадващо влошаване на бизнес доверите в Германия през април.

Британската лира нарасна с 0,7% към 10-седмичен връх от 1,4519 долара, като в същото време еврото се понижи до 6-седмично дъно от 0,7750 паунда след рязко намаляване на залозите за възможно излизане на Великобритания от ЕС на предстоящия на 23-и юни важен референдум в резултат на доста агресивна кампания на американския президент Барак Обама в подкрепа за оставането на Обединеното кралство в рамките на съюза.

В същото време йената парира част от солидните си загуби спрямо щатския долара и спрямо останалите основни валути, които бяха факт в петък след информация на агенция Блумбърг, според която Японската централна банка ще предприеме допълнителни стимулиращи мерки на предстоящото на 27-и и 28-и свое редовно заседание.

В началото на днешната азиатска търговия доларът поскъпна за кратко до нов триседмичен връх от 111,87 йени, следвайки петъчното рали от около 2,5 йени, преди обаче да последва прибиране на печалби от дълги позиции и връщане на "зелените пари" обратно към и малко под 111,00 нивото. Еврото също връща назад към 124,80 йени от неговия двуседмичен връх в края на миналата седмица около 125,50 нивото.

Еврото се възползва от слабостта на долара спрямо йената и британската лира, отскачайки към 1,1267 долара, след като в началото на деня се понижи до 1,1215 долара, достигайки най-ниско ниво от 29-и март.

До края на деня известен интерес за участниците на финансовите пазари ще представляват данните от САЩ за продажбите на новопостроени жилища през март (от 17:00 ч.). Акцентът на капиталовите пазари през настоящата седмица обаче ще се постави върху важните заседания на Фед и на ЯЦБ, както и върху предварителни данни за икономическия растеж през третото тримесечие в еврозоната, Великобритания и САЩ.

Въпреки че не се очаква Федералният резерв да промени настоящите лихвени ставки в САЩ, инвеститорите ще се следят оценките на американските банкери за състоянието на водещата световна икономика като индикатор за това, дали има вероятност за повишение на основните лихви на заседанието през юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25