Ръст на долара над 111,00 йени след слухове, че ЯЦБ може да въведе отрицателни лихви по нейните програми за евтино кредитиране

Йената се намира под силен натиск от продажби спрямо останалите основни валути и по-специално спрямо щатския долар, след информация на агенция Блумбърг, според която Японската централна банка ще обмисли въвеждането на отрицателна лихва по нейните програми за отпускане на кредити на финансовите институции.

Блумбърг цитира няколко свои неназовани източника, които посочват, че на предстоящото през следващата седмица заседание (на 27-и и 28-и април) ЯЦБ може да вземе решение за по-нататъшно намаляване на въведената в края на януари отрицателна лихва от -0,1% по депозитите на търговските банки, държани при нея, като в същото време въведе за пръв път и отрицателна лихва по програмите за кредитни облекчения за търговските банки.

Трябва да се има предвид, че Японската централна банка има две програми за кредитни облекчения. Едната от тях предлага на банките финансиране на нулева лихва, което финансовите институции да използват за отпускане на евтини заеми на японските компании. Другата програма е също при нулева лихва и се използва за предоставяне на дългосрочно финансиране на търговските банки, чрез което банките от своя страна на увеличат тяхното кредитиране в общ план. Според информацията на Блумбърг, ЯЦБ може да обмисли да въведе отрицателни лихви и за двата типа програми за кредитни облекчения, което означава, че тя де факто ще започне да плаща на търговските банки, за получаваните от тях свежи заеми (кредити), отпуснати от централната банка.

Спекулацията за предстоящо през следващата седмица въвеждане на отрицателни лихви по кредитните програми на ЯЦБ доведе до рязка обезценка на японската йена. Доларът нарасна с цели 1,74% към близо триседмичен връх от 111,36 йени, докато еврото поскъпна с 1,46% към двуседмичен връх от 125,38 йени.

В същото време еврото продължава да губи позиции спрямо "зелените пари", падайки към 7-дневно дъно от 1,1246 долара с поглед към нейното бившо двуседмично дъно около 1,1234 нивото, достигнато на 14-ти април. Според участници на валутните пазари, причина за понижението на еврото са днешните недобри проучвания на агенция Markit за бизнес активност през април в еврозоната и по-специално в Германия. Оповестените нови, по-ниски прогнози за очаквания икономически растеж и за инфлацията в еврозоната, които отчита последно проучване на ЕЦБ сред професионални анализатори,  също допринасят за днешното слабо представяне на единната валута.

Вчера еврото поскъпна за кратко до близо 10-дневен връх от 1,1399 долара като първа реакция на очакваното решение на ЕЦБ да запази без промяна основните си лихвени ставки. На последвалата пресконференция обаче,  Марио Драги потвърди, че ЕЦБ ще запази лихвите в текущите или в по-ниски нива за продължителен период и отново подчерта, че банката остава в готовност да използва "всички налични инструменти", включително по-нататъшно намаляване на лихвените нива, за да гарантира, че инфлацията в еврозоната ще се върне към средносрочното целево ниво от малко под 2 на сто. Това доведе до продажби на евро, тъй като валутните играчи в крайна сметка възприеха изказването на Драги като сигнал за възможно ново понижение на лихвените ставки. В същото време бяха оповестени данни, показващи изненадващ спад на молбите за помощи при безработица в САЩ до 42-годишно дъно, което поднови, макар и предпазливо, спекулациите, че Федералният резерв ще прибегне до по-скорошно вдигане на американските лихви и това допринесе за вчерашното поскъпване на „зелените пари“.

Сега основната валутна двойка се търгува малко над важното дъно на еврото от 14-ти април около 1,234 долара, като инвеститорите са в очакване на предварителни резултати от проучването на агенция Markit за промишлената активност в САЩ през април (от 16:45 ч.).

Вниманието на участниците на финансовите пазари обаче вече се насочва към следващата седмица, когато ще се проведат важните редовни заседания на Японската централна банка (на 27-и и 28-и април) и на Федералния резерв (на 26-и и 27-и април).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25