Добър отскок на индустриалното производство в САЩ през април

Индустриалното производство в САЩ нарасна през април с най-солидно темпо от 17 месеца насам, парирайки част от спада през предходните два месеца, тъй като производителите на машини, съоръжения и автомобили, както и в сектора на комуналните услуги отчетоха добро повишение на тяхното производство, което сякаш е сигнал за предпазлив подем в този все още слаб, но важен за американската икономика сектор.

Индустриалното производство нарасна през април с 0,7% на месечна база при прогноза за по-скромно повишение с 0,3%, след като през март се сви с цели 0,9 на сто (низходяща ревизия от предишна оценка за спад с 0,6%) и след понижение с 0,2% през февруари (възходяща ревизия от спад с 0,6%), показват данни на Федералния резерв.

Това представлява най-солиден ръст на индустриалното производство от ноември 2014-а година насам и се дължи до голяма степен на по-високо търсене на природен газ и на електрическа енергия с оглед на по-студеното време след необичайно топлия март, изразено чрез ръст с 5,8% на производството в сектора на комуналните услуги.

Минно-добивната промишленост бележи поредно понижение с 2,3% през април, свивайки се осреднено с повече от 1,5 на сто през всеки от последните осем месец.

В същото време промишленото производство, което е най-важната и най-внимателно следена компонента, тъй като формира почти три-четвърти от общото индустриално производство, се подобри през март с 0,3% след аналогично по размер понижение през март, съвпадайки с прогнозата на финансовите пазари. Трябва да се има предвид, че промишленото производство, което генерира около 12% от общия икономически растеж в САЩ, беше засегнато сериозно през голяма част от предходната и в началото на настоящата година от слабостта в енергийния сектор в резултат на драматичния спад на петролните цени и от силният долар, който направи американския експорт по-скъп за потребителите зад граница.

Натовареността на индустриалните производствени мощности се повиши през април до 75,4% от 74,8% през март при очаквания за по-скромно нарастване до 75,0%. Федералният резерв следи данните за натовареността на производствените мощности като мерило за размера на "свободния" капацитет в икономиката на САЩ и до каква степен може да се ускори икономическия растеж без това да предизвика по-сериозен инфлационен натиск.

Доброто нарастване на производството през април следва оповестените в края на предходната седмица солидни данни за продажбите на дребно, което може да подкрепи надеждите, че икономиката на САЩ ще започне да се ускорява през второто тримесечие след доста мудния растеж в началото на годината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10