Леко отстъпление на потребителските нагласи в Германия за август след Brexit

Потребителските нагласи в Германия за август отчитат известно отстъпление от едногодишния връх, достигнат през юли, следвайки вота на британците на 23-ти юни за напускане на Европейския съюз.

Индексът на института GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи в Германия за август, се понижи до 10,0 пункта от 10,1 пункта през юли (най-висока стойност от август 2015-а година) при очаквания за понижение до 9,9 пункта.

Германските потребители са очевидно засегнати от решението на британците да гласуват за излизане от ЕС. Сигнал за това дава както понижението на икономическите очаквания, така и на очакванията за личните доходи, въпреки че намеренията на потребителите да купуват превишават и без това вече много високите нива, отбелязва GfK.

Институтът представи данни за трите важни подиндекса, определящи настройката на потребителите в Германия през текущия месец (през юни), като те бележат смесено поведение.

През юли, индексът на икономическите очаквания се срина до 9,4 пункта от 18,0 пункта през юни след три последователни месеца на увеличение. Потребители изглежда не вярват, че германската икономика може да продължи да расте през следващите месеци със същото значително темпо, както в предходните месеци, визирайки решението на британците да гласуват за Brexit, посочва немският институт.

За разлика от друг път, проучването на GfK през настоящия месец включва и допълнителен въпрос към потребителите: Как те смятат, че Brexit ще засегне икономиката и пазара на труда в Германия? Повече от половината от анкетираните, или 51%, смятат, че това ще има негативни последици за икономиката на Германия, докато около 40% от анкетираните отхвърлят подобни опасения. В същото време потребителите са по-малко загрижени от потенциалното негативно въздействието на Brexit върху трудовия пазар в Германия, като оптимистите са мнозинство.

Германците са по-слабо позитивно настроени относно техните доходи в рамките на следващите 12 месеца, като индексът, измерващ очакваните доходи, падна през юли до 49,7 пункта от 59,6 пункта през юни, което беше най-високото ниво на индекса от Обединението на Германия.

В същото време обаче индексът, оценяващ желанието на германските потребители за бъдещи големи покупки, нарасна през юли до 55,4 пункта от 54,4 пункта през предишния месец, което GfK приписва на възприятието на германците за наличието на сигурност на работните им места.

Немският институт потвърди прогнозата си за нарастване с 2% на реалните частни потребителски разходи през настоящата година след тяхно повишение с 1,9% през 2015 година.

Днешното проучване на GfK показва, че немските потребители показват устойчивост на шокиращото решение преди месец на Великобритания да напусне ЕС. По-рано през седмицата институтът Ifo също отчете относително сдържано понижение на бизнес доверието в Германия през юли в следствие на Brexit, докато предварителни резултати от проучване на агенция Markit, показаха подобрение на немската бизнес активност през текущия месец до 7-месечен връх.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10