Огнян Исаев: Избирателят в България е лесна жертва на емоциите и на фалшивите факти

Снимка: Булфото

Има интерес към новата платформа за дебати и анализ на публичното говорене "Фактчек", отбеляза в ефира на "Хоризонт" Иван Донев, председател на клуб "Дебати" в Нов български университет. Според Донев платформата е полезна и в условията на предизборната кампания, тъй като провокира хората да мислят критично и да анализират посланията, за да разберат дали кандидатите предлагат нещо добро, или просто искат нашия глас. Той отбеляза голямата девалвация на предизборните обещания и на пръв поглед парадоксалния факт, че някои избиратели вече се учудват, ако политиците започнат за изпълняват обещанията си:

Понеже ние вече имаме един стереотип, че всички политици трябва да лъжат, че те обещават неща и после не изпълняват нищо. И това не е за една или две години – това се случва от много години. 

Журналистът и блогър Огнян Исаев, който също се включи в разговора, отбеляза, че предизборната кампания всъщност е започнала доста преди официалния старт, като той очаква в хода на кампанията да продължи негативната риторика на омразата. Той отбеляза и ролята на манипулираните и фалшиви новини:

За съжаление избирателят в България търси прости решения и именно затова е лесна жертва на емоциите, на фалшивите факти.

И тук трябва да отбележим, че ролята на медиите е решаваща, по-скоро критичността на журналистите. Защото това, което наблюдаваме преди избори основно в голяма част от медиите, е, как се организират фиктивни разследвания, за съжаление, как се купуват гласове. Аз бих поздравил всеки журналист, който направи истинско разследване, което да води до водеща партия, която купува гласове. Защото фиктивните разследвания не решават нищо.

Въпросът е да стигнем до купувачи на гласове, защото според мен, основната отговорност носят политическите партии, които купуват гласове и в същото време обещават неща, които не са реалистични, отбеляза Исаев.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!