Проф. Пламен Киров: Липсата на машини за гласуване е нарушение, но няма да повлияе на изборния резултат

Снимка: БГНЕС

Всеки, недоволен от резултата на предсрочните избори, ще се опита да го атакува, включително и с твърдения, че след като не са осигурени машини за гласуване, то проведеният избор е незаконосъобразен. Всъщност невъзможност да гласуваме с машини не означава, че няма да имаме изобщо възможност да гласуваме. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" преподавателят по Конституционно право в СУ и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров. Той заяви, че "не вижда никаква драма" в гласуването с хартиени бюлетини и резултатът от този вот няма да бъде незаконосъобразен, а ще съответства на волята на българския народ.

Смятам, че това нарушение, а то е нарушение, безспорно, няма да се отрази на крайния изборен резултат. Двете гласувания – чрез машини или по класическия начин – са две възможности, които се предоставят на избирателя. В случая, като няма две възможности, му остава да гласува по класическия начин. Това не означава, че той няма да гласува! Просто ще гласува с хартиена бюлетина. Макар и да има нарушение, това нарушение няма да повлияе на изборния резултат.

Ако има жалби за легитимността на избора, има презумпция за законосъобразност на вота, докато се произнесе Конституционният съд, категоричен е Киров. Според него Съдът не би отменил изборния резултат само заради това.

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Пламен Киров можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!