Янаки Стоилов: Възможно е да се конструира управление и е по-добре това да бъде направено

Снимка: БГНЕС

Тези избори не дават трайна политическа развръзка. Партията на негласуващите отново стана първа политическа сила, защото хората не се  хващат на обещания. Все още няма критична енергия в обществото за истинска и дълбока промяна. Мнозинството не вярва, че децата на паралелната държава ще се превърнат в нейни гробокопачи. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Янаки Стоилов от БСП, който оцени като добър изборния резултат на БСП, която удвоява резултата си от предсрочните избори през 2014 година. Той изтъкна, че резултатът е почти същият с получения от БСП през 2013 година, когато първият кабинет "Борисов" подаде оставка.

Това показва, че ние сме на нивото, което можем да постигнем и което в по-добрите дни на последните години се получава като подкрепа. В същото време в началото на кампанията БСП стоеше по-добре, но в последните дни тя проигра шансовете за победа с непремерени изявления на нейни представители и със самонадеяното поведение на Корнелия Нинова. Така че имаше реални шансове, макар и с малко, БСП да бъде първа политическа сила.

Политикът очаква да бъде сформиран парламент поне до края на българското председателство на ЕС.

За мен сегашната ситуация е доста динамична. Дано да се запази националната стабилност на България, защото пак казвам, в политически план вероятно обстановката и в парламента, и извън него няма да бъде твърде устойчива. Възможно е да се конструира управление и това е по-добре да бъде направено в този момент. Важното е партиите, които ще подкрепят това управление, да не се оттеглят от голяма част от своите обещания и да ги оставят само за последната година.

Правилна е позицията, че е неподходящо ние да се приобщаваме към някакъв управленски формат. Сега това е възможност и отговорност за ГЕРБ. Има перспектива, може би поне за година и половина, това Народно събрание да изпълни тези очаквания. 

Според Стоилов моментът не е подходящ за оставка на Корнелия Нинова, защото тя е лидер отскоро. В партията обаче трябва обаче да се намали екзалтацията и да има повече вслушване в очакванията на ляво настроените хора:

Ако искаш да привлечеш колебаещите се противници на ГЕРБ, това не става чрез самоутвърждаването, че ти непременно печелиш изборите. Тези хора трябва да почувстват, че имаш нужда от подкрепата им, която може да има решаващо значение. Според мен БСП трябва да започне да навлиза много по-дълбоко в процесите, защото наистина имаше сблъсък основно между дясно и ляво в български условия. Но БСП не представлява социалистическа, а капиталистическа левица. Затова тя не окуражава, не вдъхновява и повече се храни от противопоставянето на ГЕРБ, а не от перспективата, която дава на недоволните и ощетените. В този смисъл прокламираната от БСП промяна не се е състояла. Тя е в бъдещето, но трябва да се търси по начини, които не съвпадат изцяло с тези, които в момента се предлагат.

Перспективите на партията трябва да се търсят отвъд този прословут преход, защото всъщност преходът към неолиберален капитализъм разрушава самата демокрация и ако ние искаме да обясним какво става, не можем да си служим с клишетата на десните партии.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!