Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Сътворението на шоколада е като това на виното

БНР Новини
Фото: личен архив

За няколко години, шоколадът на Венсан и Мария Гайо успя да се наложи сред любителите на ръчно изработен био шоколад. В навечерието на Коледа, отново почукахме на вратата на малката работилница в Пловдив, с желанието да разберем дали този сладък малък бизнес е устоял на предизвикателствата на българската действителност.

И до днес Венсан и Мария са сред малцината производители в България на ръчен шоколад с гарантиран произход, без химически добавки и с марката „справедлива търговия“. Пред Коледа поръчките валят, а малкото предприятие няма как да задоволи всички, още повече, че в този период част от продукцията е отделена за детски дом за деца с увреждания.

Сътворението на шоколада е като това на виното. Първо са плодът и земята, която го е родила. Още сурови, какаовите зърна имат вкус и аромат, които майсторът преработва чрез въображението си, за да определи характера на крайния продукт. Небцето се учи на чувствителност с времето и опита.

СнимкаВ работилницата на Венсан и Мария работят още петима души. Подборът на работниците също е според определени принципи – хора близко до пенсионна възраст, които трудно могат да си намерят друга работа и никога не са работили в шоколадовата индустрия. Попитахме Венсан каква е предисторията на неговата работилница, защо шоколад и защо в България?

Всъщност, шоколадът ни преследва от началото на нашата връзка. Първо опознахме какаото по време на едно пътуване из Венецуела. Тогава открихме, че то е нещо повече от кутиите с какао на прах в супермаркетите. Когато решихме да създадем собствен бизнес в България искахме да е с нещо, което ни привлича и двамата, не просто да работим и да чакаме заплати. Така шоколадът се наложи някак си естествено.

За стартирането на собствен бизнес в България Венсан държи да окуражи колебаещите се:

Обратно на това което мислехме, оказа се не чак толкова сложно. Направихме постъпки по каналния ред, защото искахме всичко да е законно, без заобиколни пътища на ниво администрация или данъци, въпреки че това е все още срещана практика.

По принцип, Венсан смята, че му е било по-лесно, защото е чужденец и французин. Това е породило към него повече разбиране и симпатия.

За да обзаведе цеха Венсан поръчва машини от чужбина. Мелницата с малки воденични камъни е произведена в Индия от американска фирма, а машината за отделяне на зърната от черупките, е изработил собственоръчно, следвайки схеми от интернет.

Попитахме го каква е неговата философия и какво прави шоколадът му различен от другите?

Това, което го прави различен, сме самите ние. Разбира се, вдъхновили сме се от други занаятчии, при които сме се обучавали във Франция и Италия. Нашата концепция е за един чист шоколад във всяко отношение.

СнимкаПонятието „чист“ шоколад включва не само суровината, но и трудовите отношения. Работим само с малки плантации, които имат необходимите сертификати – уточнява Венсан. – Ние не можем да си позволим употребата на какаови зърна, за които има и най-малкото подозрение, че са произведени с робски или детски труд.

Накрая, как един малък производител се справя с конкуренцията на мултинационалните компании?

Мисля, че когато има ясна визия и подход, няма проблем с позиционирането на пазара. Нашата конкуренция е предимно в индустриалното производство. Например, ако потърсите в магазините шоколад без соев лецитин, синтетична ванилия, с гарантиран произход и качество, ще видите, че в България сме единствените, които произвеждат подобно лакомство. Нашите клиенти търсят точно този чист продукт и са готови да платят по-скъпо за него.

Откакто марката е включена в една международна енциклопедия, Венсан и Мария получават поръчки и от други държави, но не искат да се разрастват прекомерно. И двамата държат на свободното си време, посветено на семейство, приятели и музика.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Еще из рубрики

Как 9 мая вводит еще одну линию разделения в болгарское общество

В этом году 9 мая проводит линию разделения в болгарском обществе, которое до сих пор чествовало День Европы и День победы над нацизмом, не смещая акцентов в значимости обоих праздников. С одной стороны, День Европы связан с установлением..

опубликовано 09.05.22 13:11

Старая мельница превратилась в информационный центр Деветакского плато

Старая мельница в селе Кырпачево, муниципалитет Летница /Северная Болгария/ стала образовательным и культурно-информационным центром, посвященным Деветакскому плато. Здание располагает всеми условиями для организации семинаров, культурных..

опубликовано 08.01.22 11:15