Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Форум за градско развитие апелира за една друга София

БНР Новини

София се нуждае от радикални действия, ако искаме тя да се преобрази и заприлича на нормален град. Градската среда трябва да предоставя справедливи условия на живот, без дискриминация, с качествени и достъпни публични пространства за всеки гражданин независимо от социалния му статус. Това е позицията, която обединява членовете на Инициативния комитет (ИК) за промяна в системата на градското планиране. Това са организаторите на първия Форум ЗА градско развитие, който се проведе на 5 април в Бетахаус в София. Участваха представители на институции, архитекти, урбанисти, бивши и настоящи общински съветници, интелектуалци и активни граждани. Обсъдени бяха предложения в три отделни панела за статута на главния архитект, за нова функция и място на Общински експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) и за нуждата от независима изследователска структура в системата на градското планиране.

Архитект Павел Янчев е един от организаторите на форума. Попитахме го какво се очаква от бъдещия главен архитект и какви предложения е разработил ИК?



СнимкаКато начало тръгваме от идеята, че досега върху главния архитект падат прекалено много отговорности и съответно обществото смята, че много от проблемите на София зависят пряко от него. Това е защото общинският съвет и кмета са му делегирали прекалено много власт и отговорност и съответно, когато той е единственият говорещ, той е и единственият виновен. Ние предлагаме да се разделят тези отговорности. Той да бъде административен агент, който одобрява всеки проект и да го освободим от функцията да бъде визионерът, който трябва да знае как ще изглежда града след 10-20 години. Работим за създаване на една нова структура, която да изземе визионерската функция.

Един от акцентите на форума беше нуждата от създаване на баланс между публичен и частен интерес. За Валентина Бакалова, юрист в екипа на трима главни архитекти в СО, бъдещият главен архитект трябва да играе тази роля на балансьор и за това е важна фазата на устройствено планиране, когато различните интереси се срещат и договарят.

Относно дискусията за създаването на експертен съвет към СО, Павел Янчев коментира:

За някои участници бизнесът не е добре представен в СО, за други точно обратното – той в момента има участие в цял отдел в планирането, който се занимава с външна реклама като билбордовете и вижте какъв е резултатът. Външната реклама в София е взела такъв превес във визуалната идентичност на града, че трудно бихме се справили. Моето лично мнение, като урбанист, е че гражданите трябва да бъдат слушани, но винаги трябва да има експерт урбанист, който да ръководи процеса, да бъде медиатор, за да обогати един план. Но трябва да има някой който носи политическа отговорност.

СнимкаТретият панел беше посветен на нуждата от изследователска структура в системата на градско планиране, която да се занимава с т.нар. градски политики. Всички се съгласиха, че нужда от такава структура има, но засега се дискутират мащабите и до каква степен тя може да бъде независима. За доцент Милена Якимова, преподавател по социология в СУ, групата трябва да е малко, аналитично звено, за да не се превърне просто в инструмент на придаване на експертна легитимност на някой, който не поема политическа отговорност.

В заключение, Павел Янчев подчертава, че тези радикални действия са възможни сега и веднага, стига да има политическа воля:

Новият главен архитект ще покаже дали е способен на тези решителни действия, защото нека не се лъжем, както казаха участниците във форума, потенциал от специалисти, които разбират за какво става дума, има. Финанси за изследвания и планиране също не липсват в СО, следователно само политическата воля ни дели от тези решителни действия.

Снимки: Павел Янчев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Еще из рубрики

Как 9 мая вводит еще одну линию разделения в болгарское общество

В этом году 9 мая проводит линию разделения в болгарском обществе, которое до сих пор чествовало День Европы и День победы над нацизмом, не смещая акцентов в значимости обоих праздников. С одной стороны, День Европы связан с установлением..

опубликовано 09.05.22 13:11

Старая мельница превратилась в информационный центр Деветакского плато

Старая мельница в селе Кырпачево, муниципалитет Летница /Северная Болгария/ стала образовательным и культурно-информационным центром, посвященным Деветакскому плато. Здание располагает всеми условиями для организации семинаров, культурных..

опубликовано 08.01.22 11:15