Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветно великденско настроение в българските общности по света

4
Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го Лазаровден и Цветница.

Приемствеността между поколенията и усетът за българската народна магичност са задача на нас, големите – убедени са преподавателите на най-малките възпитаници на Българско неделно училище "АБВ учебна академия" в Атина – Десислава Димитрова, Габриела Стойкова и Таня Гатева. Облечени в български народни носии, момичетата от началните класове на школото тези дни изплетоха венчета от пролетни цветя, пяха лазарски песни, отправяйки наричане за здраве и плодородие и танцуваха хорà. А техните учителки ги дариха с яйца, които да боядисат на Великден у дома. 

"В домовете на всеки от нас да влязат здравето, радостта, щастието, любовта!" пожелаха от БНУ "Роден край" в Ню Джърси (САЩ), сплитайки венци от върбови клонки.
Истинско вълшебство създадоха в Лос Анджелис девойките от Българско училище "Св. св. Кирил и Методий", дефилирайки нагиздени в носии и с пролетни венчета на косите си. Заедно със своите родители и учители те огласиха улиците на Града на ангелите с лазарски песни, а след това попяха и танцуваха за здраве и берекет в къщата на своя домакин Мария Иванова, която на свой ред ги почерпи с вкусна питка и им даде яйца, които да боядисат за Великден. В духа на старите традиции, лазарките отидоха и до реката, за да хвърлят цветни китки, а накрая щастливи се полюляха на предварително украсена пролетна люлка.

"Къщи обиколиха, умора не хванаха. Песни пееха, високо скачаха. Стопани наричаха, дарове получиха. До река стигнаха, китка хвърлиха. Кумица избраха, момци на люлка ги люляха..." Така в рими обрисуваха от училището този преживян от българчетата обичай, който дълго ще остане в тяхното съзнание.

"Лазарки дойдоха и в нашето училище! Танцуваха и наричаха за здраве и благодат, обиколиха “къщите”, поздравиха стопаните, те пък ги дариха с хляб и яйца, както повелява традицията. Нашите гимназисти разказаха за обичая на малките ни ученици, а след него всички заедно се хванаха на хорото. И Цветница отбелязахме, и именици имахме, но най-вече имахме усмихнати деца и прекрасно време заедно с голямото ни училищно семейство!" – с много емоция споделят преживяното от българското училище "Христо Ботев" в Ню Йорк.

На Лазаровден се проведе и 15-ият годишен концерт на БУ "Народни будители" в Паралимни, Кипър. Събитието се състоя в амфитеатъра на частната английска гимназия "Ксенион", в присъствието на представители на местни и държавни институции в Кипър, официални гости от България и представители на българската общност от всички краища на острова. Честването продължи с празнично шествие до централния площад на града, където всички български танцови състави от островната държава– "Белоноги"(Паралимни), "Българи" (Ларнака), "Канатица" (Никозия), "Соватчии" (Лимасол) и "Хороводна китка" (Пафос)– изнесоха концерт под надслов "Лазарица". В честването се включиха и учениците от българските училища "Азбукарче" (Полис-Хрисохус), "Никола Вапцаров" ( Никозия), "Васил Левски" (Дали), "Паисий Хилендарски"(Лимасол), "Петър Берон" (Ларнака) и, разбира се, домакините от "Народни будители" – Паралимни. Концертът завърши с традиционни български хора, на които всички се хвана ръка за ръка. Отбелязването на 15 годишнината на училище "Народни будители" в Паралимни премина под егидата на Посолството на България в Кипър и местната община.

Второкласници от Българо-австрийското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена създадоха уникална кръстословица, в която с всяка попълнена думичка, научаваха за пролетните български празници и обичаи, научаваме от информация за БТА на преподавателката в школото Симона Захариева.

С аромат на пролет и много багри беше последното занятие в училище „Св. Климент Охридски“ в Лутън, Великобритания. "Започнаха светли български празници, които се опитваме, макар и отчасти да пресъздадем или да разкажем за тях на нашите деца. Наред с важните и сериозни уроци имахме време и за фолклор, традиции, обичаи" – споделя на фейсбук страницата си екипът на училището.

Традиционният клубен ден, който организира всеки месец неделното училище "Аз съм българче" в Орландо, Флорида беше посветен на багренето на обредни яйца – "Да помогна на мама за Великден". В рамките на няколко часа малките ни сънародници отвъд Океана украсяваха великденски яйца чрез традиционни и старинни техники, изработваха празнична декорация за дома, радваха се на кулинарни великденски изненади и участваха в откритата беседа с отец Наско от православната църква "Свети Георги Победоносец" в Орландо за вярата и духовния смисъл на предстоящия православен Великден.

И тази година в швейцарския град Веве, над 30 деца от българското училище "Канатица" с много усмивки и радост спазиха традицията да боядисат Великденски яйца заедно! В ателието се включиха и  семейства от Женева, Берн и Цюрих, които изпробваха различни техники на боядисване. По стара традиция първото яйце сложи червена премяна, обагрено от най-възрастната жена сред присъстващите – баба Раиса на 68 години. Тя с любов направи кръстчета с първото обагрено яйце върху челцата на децата за здраве, щастие и берекет в семейството.

Работилницата за боядисване на яйца е част от образователната програма на училище “Канатица” и тази година тя се реализира с подкрепата на българското Министерство на образованието и науката. "На този ден десетки българчета занесоха в своя дом кошнички с боядисаните от техните малки ръчички яйца! Традициите са живи!" – похвалиха се с гордост от Асоциация "Канатица", които работят за опазване на българските език, култура и традиции в Швейцария. 


А учениците от Българско училище "Васил Левски" – филиал Хомбург, Германия, се подготвят за тържеството, което ще изнесат навръх Великден (5 май, неделя). По време на учебните занятия и планираните след тях извънкласни дейности възпитаниците си припомниха традициите и обичаите, с които се свързва отбелязването на пролетните празници в България.

"Децата започнаха да украсяват с цветя и клонки гергьовденската люлка, която ще бъде част от планирания празник на 5 май", разказват от екипа на училището и допълват, че учениците и техните преподаватели са замесили "хлебни кукли", спазвайки традицията, разпространена в някои части на България, вместо букет цветя в реката да се хвърли парче хляб от "куклата". На която мома изплува първа залъкът или цветето, тя става кумица или кръстница. На Великден лазарките носят червени яйца на Кумицата, гощават се и пеят песни, с което обичаят лазаруване приключва.

"Във всички лица, виждам светещото българско огънче. Продължавайте да светите! Да се знае, да се помни, че България е жива.... Благодаря Ви!" –написа приятелка на БНУ "Иван Вазов" в Париж. С благодарност за споделената емоция, ние прибавяме пожелание за още живи празници, изпълнени с родолюбие и трепет, защото българските традиции ни възраждат и обединяват!

Вижте също:

Cъставил: Весела Кръстева

Снимки и видеа: БНУ "Роден край" в Ню Джърси, Българско училище ,,Св. св. Кирил и Методий" Лос Анджелис, Училище "Христо Ботев" в Ню Йорк, Българско училище ,,Паисий Хилендарски" Лимасол, Българо-австрийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Виена, Българско училище „Св. Климент Охридски“ в Лутън, Великобритания, Свети Георги Българскa Православна църква (Флорида, САЩ), Българо-Швейцарска асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица", Българско училище "Васил Левски" в Саарбрюкен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02