Изборите в страната

| обновено на 21.11.21 в 14:03
Снимка: Ани Петрова

Над 12 000 са секциите за гласуване в страната. В 9399 има машини. Единични сигнали за дефектирали устройства имаше в началото на изборния ден.

В Пловдив изборният ден започна нормално. Непроменен е броят на избирателните секции и те са 481 за шестте района на града. В една от тях, в Район Северен, ще се гласува с бюлетини, реши РИК снощи, защото машината там е дефектирала при инсталирането ѝ. Право на глас имат 301 978 пловдивчани. Малцина от тях бяха пред секциите си още в 7 часа. Гласуването с машина им отне по-малко от минута.

В Бургаска област са отворени 756 секции. Няма неработещи машини. 364 612 са гласоподавателите в областта. 

Без сериозни нарушения преминава до изборния ден в Ямболска област. Всички 169 машини са в изправност. С една повече са разкритите днес секции на територията на областта в сравнение с предходната седмица, тъй като в елховския следствен арест е имало достатъчен брой избиратели за нейното формиране. Секциите са 244 от тях 11 са подвижни секции, като 3 са за covid болни и карантинирани. Право на избор в областта имат  108 105 – души.

В област Ловеч 118 419 избиратели имат право да гласуват в 269 секции. Във всички 176 секции, в които се гласува машинно, устройствата работят. Проблеми има с многото смени на членове на секционни комисии, а избирателната активност засега е по-ниска. Няма сигнали за нарушения на изборния процес.

В област Велико Търново на балотажа ще се гласува в 420 секции. 311 от тях са с гласуване с машинно устройство. В 39 отново ще има по две устройства. Право на глас имат близо 211 000 избиратели. В избирателния район бяха направени рекордните за страната 20% смени на изборните състави. От последните президентски избори преди пет години избирателите в област Велико Търново сега са намалели с 11 000. Няма промяна в организацията на изборния процес между първия и втория тур. Covid секции има в Областната болница във Велико Търново и в Общинската в Горна Оряховица. За поставените под карантина избиратели са организирани четири подвижни секции – във Велико Търново, Горна Оряховица и Павликени. Между двата тура на изборите по предложение на политическите партии РИК замени още 147 членове на секционните комисии, което е нова смяна на близо 5% от изборните състави. На първия тур на президентския вот избирателната активност в областта беше 37,59%. 

В област Стара Загора изборният ден започна спокойно. Секциите в областта са 508. Няма регистрирани нарушения на обществения ред, съобщи Теодора Крумова, зам.-председател на РИК. 

Във Видинско има 258 секции. 16 са подвижните секции. За избиратели под карантина или изолация са определени две подвижни секции - в общините Брегово и Видин. 

Избирателите за балотажа във Варна и областта са 402 500. Секционните комисии са 669. Има и мобилни секции за хора с увреждания, както и за карантинирани. 405 000 са хартиените бюлетини, а машините за гласуване – 782.

В област Сливен могат да гласуват 154 582 избиратели в 307 секции. На първия тур активността в областта беше 29.65%.  Изборният ден започна нормално, съобщи говорителят на РИК Минко Стефанов. На няколко места не са се явили членове на комисии поради заболяване.  При старта на изборния ден няма неработещи машини.

482 са избирателните секции в Хасковска област. Правото на глас имат 232 337 избиратели. Доставените машини са 347. Наши изселници в Турция, завърнали се да гласуват на първия тур на изборите, остават и за днешния балотаж. Повечето от тях казват, че ще участват във вота за президент. Турски журналисти изразиха съмнение, че сред изселниците от другата страна на границата ще има отново засилен интерес към изборите. 

В Община Стара Загора право на глас имат 140 032 души. Избирателните секции са 215. В града те са 149, а в селата – 54. Секциите в специализирани институции са 4, 8 са избирателните секции с подвижна избирателна кутия (ПИК).

В Кърджали и областта избирателната активност е мното по-ниска от изборите 2 в 1 на 14 ноември. Тя е 4,44 на сто към 11 часа.

Голяма част от останалите след първия тур изселници използват престоя си, за да подменят личните документи. Казаха, че след като са тук, ще гласуват. Напрегнатата ситуация на граничния пункт "Капитан Андреево" наруши графика на редовните линии с Турция. Повечето бяха отменени. Два автобуса пристигнаха в Кърджали в ранния следобед в събота, а други два заминаха обратно. Според превозвачески фирми очаква се днес курсовете да бъдат възстановени. Турски журналисти споделят, че едва ли ще се повтори вотът на изселниците от миналата неделя.

Нормално започна изборният ден в Костинброд. В 7-а СИК, една от 23 те на територията на Софийска област, отвориха точно в 7 ч. Машините там са две. Хората в комисията очакват по-лек изборен ден, отколкото преди седмица.

Отсъстващи членове на секционни комисии и една неработеща машина белязаха началото на изборния ден в област Благоевград. В община Кресна не са се явили трима членове на секционни комисии, а в Струмяни – заместник председател на СИК. В една от секциите в град Добринище, община Банско, има проблем с едно от двете устройства за гласуване. От полицията в Благоевград  информираха, че  изборният ден е започнал без сериозни нарушения. 

Спокойно протича до момента изборният ден в област Плевен, където се гласува в 402 избирателни секции. Поради добрата тенденция с Covid болните РИК закри две секции в община Левски. В община Плевен има 4 подвижни секции – 2 за хора с увреждания и 2 за Covid болни. Дори и днес хората, поставени под карантина, могат да се обадят за гласуване, припомни Красимир Иванов, директор дирекция в Общината:

"Проверяваме ги служебно в националния Covid регистър. Обаждаме се на подвижна секционна комисия, която е в района, посещава адреса и гласуват".

При ниска избирателна активност преминава изборния ден в област Пазарджик. Няма сигнали за нарушения. Секция номер 10 в Пещера премина на гласуване с хартиени бюлетини, заради дефект в машината. В сравнение с 14 ноември, гласуването в родопската част на региона е видимо по-слабо. Въпреки това, на фона на останалата част на областта, към момента там, избирателите, които вече са упражнили правото си на вот, са повече. 

В Силистра изборният ден е стартирал нормално, с единични случаи на замяна на членове, съобщи за „Хоризонт“ председателят на РИК Марияна Чобанова. Няма сигнали за нарушаване на обществения ред, 114 090 души имат право на глас в областта. Нормалните секции са 221, 8 са подвижните за хора с увреждания, а 7 – ковидните. Машинно се гласува в 175 от тях.

В област Видин изборът започна спокойно.

Още по темата в звуковите файлове.


ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова

ЦИК обяви за избрани за президент и вицепрезидент на републиката Румен Радев и Илияна Йотова. Комисията прие окончателните резултати от балотажа на президентският вот от 21 ноември. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви окончателните данни: „Както следва Румен Георгиев Радев и Илияна Малинова Йотова, издигнати от Инициативен комитет,..

обновено на 23.11.21 в 18:37
ЦИК

Всички 31 РИК са предали документацията си в Централната избирателна комисия

Всички 31 районни избирателни комисии предадоха документацията си от балотажа на президентските избори в Централната избирателна комисия. Сега предстои задължително повторно въвеждане на данните. Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи ЦИК ще приеме анализ на така наречените несъответствия и..

публикувано на 22.11.21 в 16:59

Вотът във Велико Търново - на инат, по съвест или за промяна

Толерантността във великотърновския квартал „Света гора“, запазена през годините, не успя да удържи на политическите страсти в предизборната кампания , а песимизмът е обхванал младите, от които се очаква да са и най-активни.  Къде отидоха гласовете на интелектуалците и на българските турци в квартала около Великотърновския университет, защо..

публикувано на 22.11.21 в 13:43
Илюстрация „Галъп интернешънъл болкан“

„Галъп“: Вотът за Радев идва основно от ПП, БСП и ИТН, за Герджиков - от ГЕРБ и ДПС

Данни от екзитпола на „Галъп интернешънъл болкан“ на балотажа за президент показват, че практически всички партийни електорати, без тези на ГЕРБ и ДПС, са гласували отчетливо в полза на Румен Радев, който спечели вота. Най-отчетлива е подкрепата за действащия държавен глава сред привържениците на БСП, „Продължаваме промяната“ и „Има такъм..

обновено на 22.11.21 в 13:05

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,72% при 100% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при 100 процента обработени към 12.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. Президентската двойка Радев - Йотова получават 66.72% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.80 на сто.   Резултат показва, че на балотажа Радев..

обновено на 22.11.21 в 13:02
Мевлют Чавушоглу е отправил поздравленията в телефонен разговор с българския външен министър

Външният министър на Турция е отправил поздравления към Румен Радев

Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу отправи поздравления към новоизбрания президент на България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. В телефонен разговор с външния министър Светлан Стоев Чавушоглу е изразил увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен..

публикувано на 22.11.21 в 12:44

Румен Радев печели президентската надпревара с 66,7% при 99,82% обработени протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори показват данните при почти 100 процента обработени към 06.00 часа протоколи на секционните комисии в районните. При 99.82 на сто въведени данни по места, Радев и Йотова получават 66.70% подкрепа. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.82 на сто.   Междинният..

публикувано на 22.11.21 в 09:18

Радев печели изборите в цялата страна с изключение на Кърджали

Вторият тур на изборите за президент премина при слаб интерес на избирателите в цялата страна, като двойката Румен Радев - Илияна Йотова печели във всички избирателни район с изключение на Кърджали, където печели двойката Анастас Герджиков - Невяна Митева (с 64,16% срещу 35,84%). Приблизително равенство има в избирателен регион Разград,..

публикувано на 22.11.21 в 08:28

Предаването на изборни материали в „Арена Армеец“ върви безпроблемно

Повече от половината секционни избирателни комисии предадоха изборните материали в 23-та и 25-та Районни избирателни комисии в София, които са разположени в зала "Арена Армеец". Общо 1 200 е техния брой. Безпроблемно и бързо секционните избирателни комисии отчетоха протоколите и изборните книжа. Без проблеми е преминал изборният..

обновено на 21.11.21 в 23:50

Междинни резултати: Радев - 65,7%, Герджиков - 32,86 на сто

Близо 30 процента от всички секционни протоколи от президентския балотаж са обработени в Районните избирателни комисии към 23 ч. Първите междинни данни на фирмата преброител „Информационно обслужване“ показват, че за Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 65,70 но сто. За Анастас Герджиков и Невяна Митева резултатът към момента е 32,86%. С..

публикувано на 21.11.21 в 23:45
Подкасти от БНР