Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как протича балотажът във Варна и Добрич (обновява се)

| обновено на 21.11.21 в 17:10
45
Гласуване на балотаж в дългополското с. Сава.

И в днешния изборен ден - на балотажа за президент и вицепрезидент, репортерите на Радио Варна са навсякъде в областите Варна и Добрич. Всичко, което уловим - в звуци, картини и впечатления, може да следите в реално време тук, както и в профила ни във Facebook.

Aко желаете да споделите нещо с нас - пишете ни или ни звъннете!

18.00 ч.

Три са избирателните секции в СУ "Любен Каравелов" в кв. "Аспарухов" във Варна. Около 30 % е избирателната активност към 18 часа. От 2486 имащи право на глас да гласуват са отишли 754. Бързо е отстранен проблем с машината от едната секция. 

Чуйте повече от репортера Нина Милошевич:

Аудио файлът е със субтитри


16.00 ч.

Малко под 30% е избирателната активност в община Бяла към 16 часа. Две са секциите в общината. В едната са гласували 217 човека от 847 имащи право на глас, а във втората са отишли 240 души от списък със 776 избиратели.

Спокойно протича изборният ден там. Нямало е технически проблеми с машините. 

Чуйте повече от репортера Даниела Стойнов:

Изборният ден в община Балчик започна с по-висока активност спрямо първия тур, но в късния следобед данните показват, че най-вероятно вторият тур на президентските избори ще завърши с по-малко гласували.

До урните към 16,00 часа са отишли 20,79 на сто или 3644 души от имащи право по списък 17 527. Отново е най-висок броят на гласувалите в първа секция в Мелницата – 245. В село Храброво време да отидат до урните намериха 13 души от 48 по списък.

От изборната администрация отчитат един спокоен ден, в който дори граждани със затруднения в придвижването не са потърсили съдействие за осигуряване на транспорт.

Гласували днес споделят, че силно се надяват да бъде съставено работещо и успешно правителство. 

Повече чуйте от репортажа на Албена Иванова:


15.00 ч.

В с. Кичево цари спокойствие. Гласувалите до момента са 214 души от общо 825 имащи право на глас. Постоянно живеещите в китното варненско село са 790. Подробности в репортажа на Нина Милошевич:
Аудио файлът е със субтитри



У нас има четири населени места, които носят името Садово. Едното е град. Останалите са села - в област Благоеврград. Второто в Бургаско, а третото е в община Аврен, Варненско. То се намира на 30 километра от града. Там живеят около 220 жители.

Репортерът ни Ваня Славова се запозна с местните и попита как протича гласуването днес:



13.30 ч.

С напредването на изборния ден, започва да расте и избирателната активност. Така, една четвърт от имащите право на глас в с. Бенковски, вече са упражнили правото си на глас, съобщава Ваня Славова. Днес се справят с лекота с машинното гласуване за разлика от предходната неделя. Гласуването се осъществява в местното читалище, където дезинфекцията е задължителна за всеки гласоподавател. Включително и за репортерите.

Чуйте още в звуковия файл:


С усмивки посрещат избирателите и в секцията в с. Бенковски.


Четири секции има в 4 ЕГ във Варна. Спокойно протича изборният ден там. Малко над 20% е избирателната активност към 13.30 часа. По думите на членове на СИК тази седмица избирателите са по-малко от миналата седмица. 


13.15 ч.

Ниска избирателна активност отчитат днес и в Провадия. Димитрина Дончева допълва информацията.



13.00 ч.

Спокойно протича изборния ден и в с. Звездица, което е част от петте села в състава на община Варна. Там има една секционна комисия с 975 гласоподаватели, активността е по-ниска от тази на първия тур. Даниела Стойнова разговаря с Кирил Георгиев и Диана Колева  за мнението им за народните избраници.


Под 20% е избирателната активност в Кранево към 13 часа. 112 души от общо 638 имащи право на глас са отишли до урните. Една е разкритата секция в селото. Една е и машината. В Деня на християнското семейство хората от с. Кранево си пожелаха достоен президент и президент, който да се води от любовта към България и българите. 

Чуйте още от репортера Нина Милошевич:

Аудио файлът е със субтитри



12.55 ч.

Към този час избирателната активност във Варненска област е 8.63%, по-ниска с процент и половина в сравнение с първия тур на изборите на президент и парламентарния вот на 14 ноември.


Слънцето се прокрадва през щорите на секция в училище


12.30 ч.

Близо 15% са гласувалите в 172 СИК в местността Траката във Варна. В секцията в курорта "Златни пясъци" гласували са 206 от 1 016 души до 12.30 ч.

Репортаж на Нина Милошевич.






12.25 ч.

Едва към обед има известно раздвижване и повече хора, които да гласуват.

В училище "Пейо Яворов" във "Владиславово" избирателният процес върви нормално. Всички машини работят. Всеобщото мнение е, че този път хората се справят много по-бързо и лесно с машините, вкл. и по-възрастните хора. 15 % е избирателната активност към този час. В училището има 10 избирателни секции, една от тях гласуват и хора с увреждания - секция 327, съобщава Иван Барбов.


Началото на изборния ден във Варна.


11.45 ч.

По-висока активност на балотажа в Балчик към 11.00 часа.

1623-ма жители на община Балчик са отишли до урните днес към 11.00 часа, става ясно от обобщените данни в 38-те секционни избирателни комисии. Те представляват 9.26 процента от имащите право на глас 17 527. Към същия час миналата седмица в избора за президент и вицепрезидент се включиха 1356 избиратели или 7.74%.

До 11 часа днес най-много са гласувалите в секция №10 – 107 от 610 по списък. В село Кремена са гласували едва пет души от избиратели по списък общо 101.

Изборният ден продължава спокойно, както и работата на секциите, където се гласува с машини, съобщава Албена Иванова.

11.15 ч.

Опашки, макар и скромни започват да се образуват в училище "Черноризец Храбър", съобщава Сияна Спиридонова.

Има ли по-тъжна гледка от обърнатите маси и столове в класните стаи, пък било и изборен ден?


Каква е ситуацията с гласуването на балотажа в Константиново разказва Даниела Стойнова.

Бисерка Михайлова е фелдшер, дошла е в селото преди години от Попово и смята, че то е много красиво, а престъпността от пет години е нулева,което вдига и цените на имотите.Даниела Стойнова разговаря с нея за ниската активност и смисъла да се гласува.


11.00 ч.

В област Добрич, изборният ден започна нормално и без сериозни проблеми.

175 082-ма избиратели днес ще могат да упражнят правото си на глас в 381 избирателни секции. Две от машините тази сутрин не са проработили, но проблемите са били своевременно отстранени, съобщи председателят на РИК в Добрич Мариян Няголов.

Членове на СИК не са се явили сутринта, като техните места са били заменени. Към този момент няма подадени жалби или сигнали за нарушения на Изборния кодекс.


Във Варна, няма наплив за гласуване и в секциите в Хуманитарната гимназия, съобщава Мариела Димитрова. За разлика от варненските улици, където провокирани от слънчевото време и топлите за сезона температури, се виждат далеч повече хора на разходка.
Все още има избиратели, които не изчакват сигналът на машината да завърши, за да изтеглят разписката от устройството. Това констатират в отделни секционни избирателни комисии във Варна. Такъв е случаят в 7-ма секция в Хуманитарната гимназия”Константин Преславски”, където избирател скъсат разписката по-рано. Неговият вот е зачетен, но за да гласува следващият се налага машината да бъде рестартирана, което отнема около половин час.



10.45 ч.

Във всички седем секции в Дългопол се гласува машинно. Към този час активността е много ниска, коментират от секционните комисии, разказва Мартин Николов.


10.30 ч.

По-ниска активност в сравнение с миналата неделя отчитат петте изборни комисии в ТУ - Варна, съобщава Емилия Николова.


10.15 ч.

Нормална активност в началото на изборния ден на втория тур отчитат секциите в Балчик, при някои е по-силна, при други е по-слаба.

Гласуването става по-бързо, но отново има затруднения сред по-възрастните избиратели, отчетоха от най-голямата секция номер 1 в Мелницата, където са разположени две машини. Този път няма опашки, сесията за гласуване е по-кратка, но и желаещите да гласуват сутринта са по-малко, каза председателят Катерина Янкова.

На входа се мери температурата на всеки, избирателите са с ръкавици, помещенията се проветряват. Очаква се спокоен изборен ден.

Има една секция в община Балчик от 38-те, където се гласува под ключ. Това е секцията в Държавна психиатрична болница – Карвуна. С право на глас там са 49 от настанените, които са от цялата страна, каза председателят Таня Тодорова. Гласуват без ограничения и със съзнанието, че дават по-добро бъдеще на България.

Таня Василева – председател на шеста секция в ОУ „Кирил и Методий“ в Балчик посочи, че изборният ден протича спокойно. Този път възрастните хора се справят безпроблемно и до момента избирателната активност е по-висока от миналата седмица

В секция десета, в детската градина в кв. Балик, също всико започна и протича нормално, обобщи председателят Нели Иванова. Избирателите там не се затрудняват.

Албена Иванова - кореспондентът ни в Балчик допълва.




10.10 ч.

В село Сава 17 души до момента от 177 с право на глас са подкрепили своя кандидат за президент/вицепрезидент. Миналата седмица избирателната активност е била близо 50 процента, съобщава Мартин Николов.
Гласуване на балотаж в дългополското с. Сава.

12 са секционните избирателни комисии в ОУ „Панайот Волов” в кв. Виница във Варна. Няма голяма активност досега. В 180 секция от 951 избиратели са гласували 30. В 181-от 997 избиратели - 35. Около 30 са избирателите преди обед и в останалите секции - 190 и 206.
Даниела Стойнова попита част от избирателите дали се гласува по-бързо и лесно на балотажа.


10.00 ч.

Рибната борса е пълна и в днешния неделен ден. Обичайно на 21 ноември православната църква отбелязва Въведение Богородично. Празникът е познат и като Ден на християнското семейство, а за постещите е един от дните, в които могат да консумират риба.

Репортажът на Валери Великов може да откриете тук.

Рибната борса никога не остава без клиенти. Избори, но и ден на християнското семейство, в който постещите могат да хапнат риба.


9.45 ч.

Слаб интерес към предиобедното гласуване и в секциите в училище "Александър Пушкин" (Руското училище), уточнява Мариела Димитрова.



Няма хора в Руското училище.


Каква е обстановката в квартал "Трошево" и как протичат изборите там разказва Ваня Славова, която беше в училище "Добри Чинтулов".


Празни коридори в училище

9.30 ч.

Ниска е избирателната активност към този час в обичайно гласуващото дългополско с. Цонево, разказва Мартин Николов.


Място за изчакване на гласуващите в секция в с. Цонево.


9.00 ч.

И днес продължават проблемите на трудночуващите с машините за гласуване. В секция 393 във Варна Петър Бояджиев - бивш служител на „Икономическа полиция” признава, че не чува сигнала от машината, преди отпечатването на бележката с крайния вот. Още за проблема му, който е общ на всички с увреден слух в България чуйте от разговора на Даниела Стойнова с него.




В първите часове на гласуването в с. Кипра, предимно по-възрастните стигат до урните.

Изборната секция в с. Кипра.

Димитрина Дончева разказва повече.


Повече хора има отвън, отколкото в избирателната секция в с. Кипра.


8.15 ч.

23 секции има в училище "Никола Вапцаров" във Варна. Там гласува Даниела Стойнова.


В училище "Васил Друмев" рано тази сутрин беше Димитрина Дончева.



Без проблеми започна и гласуването в сградата на някогашния електротехникум във Варна, съобщава Мартин Николов/

Началото на изборния ден във Варна.


8.00 ч.

17 527 са имащите право на глас в община Балчик на балотажа

Изборният ден започна навреме в 7.00 часа във всичките 38 секции, в 22 от тях се гласува с машина. Припомням, че мобилна секция за карантинирани в Балчик няма, тъй като на първия тур не е била сформирана секционна избирателна комисия за гласуване с подвижна кутия. Така въпреки интереса на втория тур, близо 200 избиратели няма да могат да упражнят правото си на глас.

Началото на балотажа в Балчик - костюм, вратовръзка и маска!

На обявените дежурни телефони в отдел ГРАО: 0579 71055 и 0579 71071 желаещите да получат помощ за придвижване до избирателните секции могат да го направят до 18.00 часа. За из­би­ра­те­лите с фи­зи­чес­ки ув­реж­да­ния в Бал­чик са оп­ре­де­ле­ни две сек­ции с рам­пи, кои­то са най-под­хо­дя­щи­те мес­та за гла­су­ва­не: СИК № 1 в Мел­ни­ца­та и СИК № 9 - дет­ска яс­ла ЖК "Ба­лик“.


7.30 ч.

Всички изборни секции отвориха навреме във Варна. На днешния балотаж за президент във Варна и областта имат право да гласуват малко над 400 хиляди граждани.

Началото на изборния ден на балотажа за президент във Варна.

Секциите, които са разкрити са 668, а избирателите са 402 500. Секционните комисии са 669. Има и мобилни секции за хора с увреждания, както и за карантинирани. 405 000 са хартиените бюлетини, а машините за гласуване - 782.

5 подвижни секции са създадени за обслужване на гражданите под карантина, те са за всеки район по една, има и допълнителна за резерва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите и това лято на Златните

Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите ще има и това лято в курорта "Златни пясъци". Ще се извършват повече проверки на терен, уверил е представител на ведомството, съобщават от общинската пресслужба. Вече текат проверките по туристическите обекти на Областната дирекция по безопасност на храните. Особено внимание контролните органи ще..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Първият патрулен кораб "Храбри" ще е готов до края на 2025-а

Първият от новите многофункционални модулни патрулни кораби за ВМС  - "Храбри", вече е спуснат на вода. Продължава дострояването му и оборудването му с въоръжение, техника и спомагателни механизми.  Това съобщи във Варна флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на военния ни флот.  Той допълни, че корабът ще бъде приет във ВМС през..

публикувано на 26.04.24 в 19:08
Спасител на плаж Кабакум край Варна

Могат ли да отложат новите изисквания за водното спасяване?

Спешна междуведомствена среща ще вземе решение по казуса с водното спасяване на плажовете. Oт туристическия бранш във Варна са поискали от министъра на туризма Евтим Милошев новите изисквания в наредбата за водното спасяване да бъдат отложени за следващия сезон, тъй като те са неизпълними от концесионерите. Това съобщи Милошев след среща с бранша и..

публикувано на 26.04.24 в 18:00

Обявиха датите за явяване на матурите по желание на дванадесетокласниците

Допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика ще са от 22 до 29 май. Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е  публикуван  на сайта на Министерството на образованието и науката. На 22 май от 8:30 часа ще са държавните зрелостни изпити по математика и география и икономика от общообразователната подготовка...

публикувано на 26.04.24 в 15:37

Предстои смяна на спътника, излъчващ програмите на БНР

Предстои смяна на сателит Intelsat 38 със сателит Hotbird 13F. Двата спътника едновременно ще излъчват програмите на Българското национално радио до 31 декември т.г.  Параметрите са следните: Hotbird 13Fat 13.0°E, честота - 12 635 MHz   Приемна поляризация: линейна вертикална Стандарт: DVB-S2 Модулация : 8PSK  FEC: 5/6 Symbol rate: 30 000..

публикувано на 26.04.24 в 14:54

МЗ осигурява безплатни ваксини срещу коклюш за бременните

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина, предаде БНР.   Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:33

Всеки пети българин е живял под прага на бедност през 2023-та

637.92 лв. е линията на бедност за страната през 2023 г. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 млн. и 325 хил. българи или над една пета от населението на страната , съобщиха от Националния статистически институт.  Данните за 2023 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се..

публикувано на 26.04.24 в 14:12