Podcast en español
Tamano del texto
Radio Nacional de Bulgaria © 2024 Todos los derechos reservados

Васил Пармаков

БНР Новини
Foto: Булфото

В поредното издание на „Звукови хроники“ в петък, ще си спомним за талантливия български джазпианист Васил Пармаков. Той бе музикант, който няма как да забравим, тъй като умееше да композира по своеобразен начин, оставящ слушателя в свят на размисъл. Но не беше отредено дълги години да се наслаждаваме на изпълненията му пред нас, неговите почитатели. На 21 май 2017 се навършва една година от неговата внезапна и неочаквана от никого кончина. Васко Пармаков не беше човек на компромисите, не ги направи и с живота си.
Саможив като характер, той бе музикант от класа, а пианото и джаза бяха неговия живот. Охотно споделяше своите идеи за музиката и за света със своите приятели, с които най-много обичаше да свири: Веселин Веселинов-Еко (бас), Стоян Янкулов-Стунджи (ударни)… Разбира се, имаше и други негови джаз съмишленици, но именно с тези инструменталисти през 90-те той създаде "Зона Ц". Формация, която нямаше друг аналог за българската публика по онова време. Може би това бе и причината, толкова дълго да помним музиката, която тримата заедно създадоха, музика която и до днес се слуша с огромно удоволствие.
Васил Пармаков, заедно с Румен Тосков-Рупето, Милчо Левиев, Марио Станчев и Владимир Радулов остават важни фигури не само за българската, но и за европейската джаз сцена. Всеки един от тях добавя по един щрих в този жанр, който остава в историята на свободата, в историята на джаза.

петък, 24 март, от 17.30 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!