А. Христова: Всяка от политическите партии зае типична за нея роля, предвид пристигащите избори

Снимка: БГНЕС

Всичко се случва много очаквано и никак никой не ни изненада. Целият фон, на който функционира в момента общественото очакване, е за категорични и големи реформи – реформи във функционирането на съдебната власт, реформи и с начина, по който функционира и политическата власт. 

Това каза за предаването "Преди всички" политическият психолог Антоанета Христова, която коментира вчерашния политически консенсус на управляващите относно промените в съдебната система и Конституцията:

Ситуацията е много показна от гледна точка на това, че всеки зае много типична за него роля в съответствие с това, което му беше отредено да бъде в парламента и в политическия живот на страната, както и от гледна точка на интересите на всяка една от политическите партии, предвид пристигащите съвсем наскоро местни избори.

Според Антоанета Христова промените и в Конституцията, и в Закона за промяна на съдебната се очаква да бъдат чути и подобаващо отразени, така че обществото да осъзнае, че тези промени ще доведат до категорична и реална промяна. Христова коментира още и сложната ситуация, в която се намира според нея Реформаторският блок, като определи възможния избор на партията за твърде компромисен и твърде исторически:

В същото време на това голямо очакване има политически сили, които са с изключително вързани ръце. Трябва да отбележим, че Реформаторският блок отигра възможното от получилата се ситуация, защото една политическа сила се определя от това колко хора са гласували за нея – тогава, когато имаме Реформаторски блок с огромно желание нещо да се случи т.е. заявяващ категорично желание за големи реформи, но същевременно с една доста по-малка представителност в парламента, а в същото време с упражняване на власт, която е в повече от това, което му е отредил избирателят.

Антоанета Христова  допълни, че проблемът в случая е, че именно това е и реалната възможност да се направи нещо – много малка стъпка в правилната посока, но достатъчна стъпка, за да съответства и на възможностите на Блока към днешен момент.

ДПС получи нещо, което е убедено, че трябва да получи – ДПС с управлението на Местан започна да издава послания към обществото, че невинаги е категоричен фактор за случващото се в държавата, а на практика то е, допълни Христова. Според нея посланието на ДПС, че е обърнало в хода на процеса на приемане на промените, може да се счита за успешно отиграно.

Интервюто на Силвия Великова с Антоанета Христова чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Нов проект за промени в Конституцията влиза в парламента

Нов проект за промени в Конституцията внасят в парламента депутатите. Определените като "консенсусни" промени влизат за обсъждане след седмица на интензивни разговори между партиите.  Консенсусни са разделянето на Висшия съдебен съвет, прекият избор..

публикувано на 24.07.15 в 07:40
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47