Лютви Местан остава в политиката

Преди Коледа стъпих на руска мина, коментира Местан

| обновено на 07.01.16 в 17:42
Снимка: БГНЕС

Отстраненият председател на ДПС Лютви Местан заяви, че ще остане в политиката и ще отстоява евроатлантическите ценности. Той каза това на първата си пресконференция, която даде, след като беше свален от лидерския пост и изключен от партията:

Ще продължа да отстоявам тези политики, защото смятам, че в България има нужда от категорично дясно национално либералнодемократично направление, което да осигури евроатлантическото развитие на страната и всеки, който търси мястото си в това направление, ще вижда в мое лице партньор. Оставам в политиката, защото аз мога да бъда изключен от партията, но не мога да бъда изключен от идеите си. Тук няма всесилни по отношение на идеите ми и изключването ми от тях, не виждам сила.

Местан заяви, че в пряк диалог с хората ще реши под каква форма да остане в политиката.

Той посочи няколко причини за да бъде отстранен от поста. Сред тях Местан изброи решението за прекратяване на мандата на кабинета "Орешарски", публично изпитото кафе с Бойко Борисов в Кърджали, което Местан обясни с желанието му за сбилжаване с дясното, както и възстановяването на диалога с Турция. Последното Местан назова като един от най-знаковите пробиви на Движението за права и свободи за този период. Преди Коледа стъпих на руска мина, заяви още Местан, имайки предвид декларацията за сваления руски самолет. Декларацията ми не е гаф, допълни той:

Мога да нося и на бой без да бъда сломен, защото за 12 дена системата от медийни бухалки стовари върху гърба ми минимум 12 хиляди топалки. Тази епитетна и охулваща война беше подета не заради друго, а заради водената от мен политика, с която като досегашен председател на ДПС се опитвах да спася ДПС от образа на проруска олигархична партия и да я разположа стабилно и перспективно в полето на евроатлантическите идеи и ценности.

Не приемам начина и особено мотивите, с които бях остранен. Бях политически екзекутиран ритуално в най-ярките образци на сталинизма и тоталитаризма без право на последна дума.

Малко преди неговата пресконференция от младежкото ДПС призоваха Местан и останалите отцепници от ДПС да напуснат и Народното събрание.

Лютви Местан добави, че ще съди всички, които са го обвинявали в шпионаж за чужди сили или за шпионаж за Турция.

Подробности чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Румен Петков: Местан постигна силен медиен ефект с пресконференцията

С тази пресконференция Местан постигна един силен медиен ефект. Той зададе повече въпроси, отколкото даде отговори. И това няма как да не катализира медийния интерес. Но продължавам да считам, че беше изключително груба грешка да се търси убежище в..

публикувано на 07.01.16 в 15:27
Лютви Местан

Местан няма да бърза да създаде нова партия, прогнозира Ибрахим Карахасан-Чънар

Лютви Местан няма да бърза да създаде нова партия. Той ще изчака нещата в статуквото, ще очаква вероятно и предложения от партиите вляво и вдясно, но неговата цел не е това. Така коментира ситуацията около бившия председател на ДПС Ибрахим..

публикувано на 06.01.16 в 09:05

Антоний Гълъбов: Отстраняването на Местан ни върна в годините на партийните пленуми

Изненадващо бе не самото отстраняване на лидера на ДПС Лютви Местан , изненадващ и неприятен бе начинът, по който рокадата в ДПС беше направена и опитът всичко това да бъде пакетирано като геополитически сценарий. Това заяви в предаването..

публикувано на 04.01.16 в 17:01

ДПС е сред най-интересните теми в политическите прогнози за 2016 година

Правителството може да изкара пълния си мандат, независимо от това дали ДСБ са в него или не. БСП не беше успешна опозиция през последната година, но Радан Кънев и хората около него биха могли да бъдат. Това мнение изрази в предаването "12+3"..

публикувано на 04.01.16 в 13:09

Исмет Исмаил: ДПС отдавна не е партия, а едно инвестиционно дружество

ДПС отдавна не е партия, а едно инвестиционно дружество. Внасяш си парите  и после си чакаш дивидентите, и ако се опълчиш срещу почетния председател, се случва това. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Исмет Исмаил от Сърница...

публикувано на 04.01.16 в 09:37
Доц. Михаил Иванов

Доц. Михаил Иванов: В ДПС има обективни условия за разцепление

Става дума за отношения между турското малцинство, мюсюлманското малцинство в България, Турция и самата България.  Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" доц. д-р Михаил Иванов – преподавател в Нов български университет, по..

публикувано на 04.01.16 в 09:18

Трусовете в ДПС и рисковете пред страната

Трусът в ДПС в края на 2015 година коментираха в предаването "Неделя 150" проф. Евгения Иванова – преподавател в Нов български университет, социологът Андрей Райчев и акад. Георги Марков.   Според Андрей Райчев конфликтът, който се разрази в..

публикувано на 03.01.16 в 12:24

Д-р Михайлов: ДПС на Доган ще бъде систематично изтласквано чрез реториката на Местан на изток

Местан-1 се закрива, Местан-2 се открива. Това стана ясно. Днес приключва един политически субект и се ражда втори политически субект – достатъчно декоративен, със специфичен стил. Присъстваме на раждането на завършен ярък фарисей, този път в..

публикувано на 07.01.16 в 16:47
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47